Oslo 20220404. Redd Ullevål Sykehus demonstrer utenfor Ullevål Sykehus .Foto: Javad Parsa / NTB
Redd Ullevål Sykehus demonstrer utenfor Ullevål Sykehus. Nå stevner de staten.

Folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus tar ut søksmål mot staten

– Jeg synes det er trist egentlig, at vi som engasjerte innbyggere må gå til et slikt skritt. I denne saken har ingen andre kontrollmekanismer fungert, sier Lene Haug, som mener Redd Ullevål sykehus har en god sak.

Publisert

Med seg på laget har Redd Ullevål Sykehus fått Berg Nordberg Sogn Tåsen Vel, Helsetjenesteaksjonen, Ris Vel og Blindern Vel. Rettssaken er finansiert gjennom folkefinansiering,

– Vi har allerede fått inn nesten en million gjennom en innsamlingsaksjon, sier leder i folkeaksjonen Redd Ullevål Sykehus, Lene Haug.

– Vi er overveldet over engasjementet og giverviljen. Dette viser hvor stor motstanden mot den planlagte nedleggelsen av Ullevål Sykehus er. Ikke minst fra velforeningene i området.

Rettssaken er forventet gjennomført tidlig på høstparten.

– Overkjører demokratiet

– Jeg synes det er trist, egentlig at vi som engasjerte innbyggere må gå til et slikt skritt. I denne saken har ingen andre kontrollmekanismer fungert. Staten har overkjørt vanlige demokratiske reguleringsprosesser og gikk inn for statlig regulering uten at Oslo kommune og Oslo bystyre fikk ferdigbehandlet reguleringssaken. Det er temmelig uvanlig.

Redd Ullevål Sykehus har som formål å bevare Ullevål Sykehus som det store akutt- og traumesykehuset og opprettholde Rikshospitalet som spesialisert sykehus for hovedsakelig planlagt behandling av pasienter fra hele landet.

Foreningen ønsker at Nye Aker skal bygges som et lokalsykehus for hele Groruddalen og ikke slik som planlagt som et slags erstatningssykehus for den halvparten av Ullevål det ikke blir plass til på tomten ved Rikshospitalet.

– Vi har en sterk sak

Sykehusplanene har vært gjenstand for massiv motstand fra de ansatte og fra faglig hold. Alle fagforeningene på Oslo universitetssykehus er imot et nytt sykehus på Gaustad.

Det er den manglende utredningen av et reelle og sammenlignbare alternativer Redd Ullevål Sykehus vil angripe i stevningen.

– Planen er mangelfullt utredet, og det er mye risiko. Det er derfor motstanden har vært så stor i så mange miljøer i år etter år. Her har det norske demokratiet sviktet rett og slett. Vi har en meget sterk sak, sier Haug.

Powered by Labrador CMS