DEBATT

Lesehylle og Regine Folkman Rossnes
Hurra for ildsjeler som inspirerer! sier Regine. Her fra Slemdal t-banestasjon.

– Ja til flere minigjenbruksstasjoner i byen vår

For rundt et år siden ble Colosseum Minigjenbruksstasjon nedlagt. Leiekontrakten gikk ut, og andre lokaler i nærområdet var for dyre å leie. Med tanke på miljøvennligheten, synes jeg dette er en svært dum utvikling.

Publisert

Det burde vært flere minigjenbruksstasjoner, slik at det blir lettere å gjennomføre hverdagslige miljøtiltak.

Dette handler ikke bare om å få sortert søpla riktig. Selv bor jeg i Sagene bydel og benytter meg masse av Bentsehjørnet minigjenbruksstasjon. Her har jeg funnet presanger til familie og venner til jul og andre anledninger i ombrukshyllene.

Byttehylle i nabolaget på Sagene.
Inspirasjon fra Gustav Vigelands vei på Skøyen.

Gjenbruk til gaver

Jeg jobbet også noen år som frivillig på Agenda X, ungdomsavdelingen ved Antirasistisk Senter, og samlet inn bøker til biblioteket. Vi hadde budsjett for bokinnkjøp, men på denne måten fikk vi et enda større og rikere bibliotek til ungdommene.

Nå som flere sliter økonomisk, er dette en fin måte å hjelpe hverandre med å spare penger. Det er heller ingen skam i å benytte seg av gjenbruk for å finne presanger. Alt jeg finner har en mening bak når jeg gir det vekk.

Benk med leker
Jeg har flere ganger funnet ting jeg har gitt som gaver fra gjenbruksstasjonen, forteller Regine.

Det finnes også alternative måter å bedrive gjenbruk. I borettslaget mitt har vi for eksempel en byttebenk. Rundt omkring finner man ulike former for bokbyttestasjoner, sånn som de gamle telefonboksene som nå er lesekiosker.

Lesekiosker ved Sagene kirke
Hverdagsluksus på Sagene – her er det to Lesekiosker ved siden av hverandre!

Sammen kan vi hjelpe hverandre

Problemet er at enkelte løsninger ikke fungerer så godt som jeg skulle ønske de gjorde. På Sagene bussholdeplass står det en byttebod. Det er i utgangspunktet er en god ide. Dessverre blir den stadig vekk ramponert. Eller det dumpes avfall der.

Dette har også hendt med lesekioskene på Sagene, men ikke i like stor grad. Her er enda en fordel med å ha flere minigjenbruker. At de har bemanning og kan forhindre at ting ødelegges, og man unngår forsøpling.

Jeg håper flere kan se verdien av flere minigjenbruksstasjoner i Oslo og andre byer. Sammen kan vi hjelpe hverandre.

Powered by Labrador CMS