Innehaver Yaqub Malik (t.v) og Can Onur ønsker gjestene velkommen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Tradisjonelle Bentse kafeteria på Torshov trues av sykkelsti

Ved Bentse kafeteria på Torshov, får du servert tradisjonell norsk husmannskost og kaffe til hundrelappen. Men etter at det ble anlagt sykkelsti i Bentsebrugata, har mange bord blitt stående tomme.

Publisert

Inne på Bentse kafeteria på Torshov, møter vi innehaver Yaqub Malik. Han tok i høst over etter den forrige eieren, Knut-Ragnar Gulbransen, som drev stedet i 26 år.

– Dette er ikke bare en jobb, vi tar vare på folk. Det er sosialt, og mange pensjonister kommer hit for å få seg en matbit. For en hundrelapp kan du komme og spise middag inkludert kaffe, det er mye billigere enn å spise middag hjemme. Det hadde også jeg gjort, sier Yaqub.

Det er ikke er mange spisestedene igjen i Oslo der det blir solgt tradisjonell norsk husmannskost.

For 109 kroner får du dagens hovedrett og kaffe etterpå. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Ser man seg rundt i Oslo, er det mange pizzasjapper, kaffebarer og lignende. Hit kommer de faste kundene for å få seg en matbit og treffe folk de kjenner. Alle kjenner alle, og miljøet er bra, sier kaféverten.

Mister kundene

Klokken er 14, og det er langt flere tomme bord i lokalet enn Yaqub skulle ønske. På denne tiden pleide stedet å være stapp fullt av gjester. Men fra august ble parkeringsplassene utenfor kafeteriaen gjort om til sykkelstier. Dermed mistet spisestedet rundt en tredel av kundene sine.

– Gjestene kommer til middag, men lunsjkundene uteblir på grunn av parkeringsvanskene. De har kanskje bare en halvtime på seg, og på den tiden er det vanskelig å finne en parkeringsplass, forteller Yaqub.

Kjøttkaker og potet er en del av menyen på Bentse kafeteria. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Omsetningen har gått ned, men vi prøver så godt vi kan å få det til å gå rundt. Så lenge vi klarer, sier han.

Vanskelig å parkere

I hjørnet av lokalet sitter to stamgjester. Den ene med en flaske Pepsi Max foran seg og den andre med en kaffekopp. Det spilles lav bakgrunnsmusikk fra radioen på kjøkkenet og det er en duft av middag i hele rommet.

Medarbeider i kafeteriaen, Can Onur, setter seg ned ved siden av Yaqub. Can har jobbet her i seks år og kjenner kafeteriaen ut og inn.

Yaqub Malik i gang med å lage maten som får folk til å komme tilbake dag etter dag. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Jeg kommer halv åtte på morgenen for å åpne, men må gjerne kjøre rundt i en halvtime først for å finne en parkering. Kundene har ikke tid til å holde på sånn.

Populært luftehull

Bentse kafeteria er en viktig møteplass for mange. Stamgjestene blir ofte sittende i timesvis og prate sammen. De trives og vil gjerne fortsette å få servert kjøttkaker mens de slår av en prat. Men det synkende antallet gjester preger stemningen.

Kim Killerud besøker kafeen rundt to ganger i uka og mener det burde anlegges alternative parkeringsplasser for sånne små lokale plasser som Bentse kafeteria.

Kim Killerud (t.v) og Terje Dyrbye utveksler historier på stamkafeen sin. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Det var superhyggelig her før, det var fullt av folk her tidlig på dagen. Mellom elleve og to var det ikke et bord ledig, så man måtte sette seg utenfor og vente. Det er trist, spesielt siden det har vært så bra i mange år, synes Kim.

Terje Dyrbye har vært stamgjest her i mange år og er innom for å få en matbit og en prat nesten hver dag. – Jeg bor alene og lager ikke mat selv. Det er mer sosialt å gå ut. Jeg begynner å ta bort de sykkelstiene nå i kveld jeg, sier han spøkefullt.

Powered by Labrador CMS