Leder for kvinnehockeyen i Grüner, Margaret Aaram (t.v). Bente Volden spiller på damenes a-lag og er ansvarlig for dagens 8. mars-arrangement. Begge er opptatt av at jente- og damehockeyen får bedre vilkår. Foto: Bjørnar Morønning

Jentehockeyen blomster på Grünerløkka. – På tide at jentene tas like mye på alvor som gutta

Grüners damelag ble seriemestere i årets førstedivisjon og er klar for sluttspillet i NM. Likevel sliter jentene og damene i ishockeysporten med å bli tatt på alvor. Nå bruker de kvinnedagen til å markere seg.

Publisert

Ute er det surt og kaldt for dem som har møtt opp på Youngstorget for å feire kvinnedagen. Inne i Grüner ishall er det varmt og lunt. Selv nede på isen, hvor det er et yrende liv blant barn på skøyter, er temperaturen overkommelig.

Hockeyjentene og -damene i Grüner bruker årets kvinnedag til å markere seg. For å forsøke å få lokalbefolkningens øyne opp for at ishockey ikke bare er en guttesport, arrangerer klubben «jenteskøytedag» i ishallen på Dælenenga.

Vil trekke til seg flere jenter

– Vi er i ferd med å starte opp et U10-lag for jenter, og da er det viktig å forsøke å nå ut med budskapet om at ishockey så absolutt ikke bare er for gutter, forteller leder for kvinnehockeyen i Grüner ishockey, Margaret Aaram, til VårtOslo.

Hun merker at interessen er stor for ishockey også blant jentene på Grünerløkka. Rekrutteringen er god, men mange av jentene faller gjerne fra når de blir 14-15 år gamle.

Tidlig krøkes den som god skal bli på skøyter. Foto: Bjørnar Morønning

– Det er både rene jentelag og noen jenter som spiller sammen med gutta. Når de spiller på blandede lag, går det greit fram til de er 14-15 år gamle. Etter det setter den fysiske utviklingen klare grenser, sier Aaram.

– På tide at vi likebehandles

I hockeyverden, som tradisjonelt styres av menn, er det tydelig at kvinnehockeyen sliter med å få prioritet.

– Mange klubber sliter med å knytte til seg kvalifiserte trenere. I tillegg er det ofte vanskelig for jentene å få treningstider i allerede overfylte ishaller. Dette er det på tide at det gjøres noe med, mener sjefen for kvinnehockeyen i Grüner.

Appellen til ishockeyforbundet og kommunene rundt omkring i landet på kvinnedagen fra Dælenenga er krystallklar.

På selveste kvinnedagen er det flust av hockeytalenter i Grüner ishall. Foto: Bjørnar Morønning

– Det er på tide at gutte- og jentehockeyen likebehandles når det gjelder trenere og treningsforhold, mener hun.

Så mener Aaram at en får leve med at sporten har et regelverk for gutta og et for jentene når det gjelder det som skjer ute på isen.

Et suksessår på Løkka

Årets sesong har så langt vært en suksess for kvinnehockeyen i Grüner. Endelig har de klart å stable på beina et slagkraftig damelag. Slik har det ikke alltid vært.

– For tre sesonger siden hadde vi krisemøte og vi vurderte å legge ned damehockeyen grunnet liten interesse. Nå har vi et lag med 24 spillere, som har gjort en kjempesesong, smiler lagleder Aaram.

Oppslutningen om Grüner ishockeys 8. mars-arrangement var svært god blant jentene. Foto: Bjørnar Morønning

Sesongen har så langt bydd på seriemesterskap i første divisjon og plass i kvartfinalen i NM-sluttspillet.

– Vi spiller egentlig mest for å ha det gøy. Derfor har vi ikke bestemt oss for om vi vil spille i eliteserien neste år, sier Margaret Aaram.

Idrettsbyråden: – Jenter må behandles som gutter

Det er ikke bare på Grünerløkka de engasjerer seg for å skaffe jenteidretten bedre vilkår. I Rådhuset sitter idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og heier på innspillene.

I dagens 8. mars-tog gikk hun med parole for idretten sammen med Oslo idrettskrets, som deltok for første gang. Parolen er den samme som hockey-damene i Bergen bruker: «like vilkår - også i idretten».

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (i midten) er klar på at jente- og gutteidrett må likestilles. Her fra et besøk hos Grüner på Dælenenga i fjor høst. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Mange idrettslag satser på jentene, og det heier jeg på, sier byråden til VårtOslo.

Hun mener gutter og jenter også må likestilles når det gjelder regler på idrettsbanen.

– For jentene fortsetter kampen både utenfor og på banen. Jevnlig kommer det eksempler på at det ikke er like vilkår i idretten. Damer må få takle i hockey sånn som menn, og de må få hoppe i Vikersund og spille cup-finale på Ullevål, understreker Rina Mariann Hansen.

Powered by Labrador CMS