Byrådet og byrådsleder Raymond Johansen kommer med nye smitteverntiltak for Oslo på en pressekonferanse mandag ettermiddag.
Byrådet og byrådsleder Raymond Johansen kommer med nye smitteverntiltak for Oslo på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Påbud om munnbind kan bli utvidet. Raymond Johansen med nye koronatiltak oslofolk må følge

Med over 700 smittetilfeller de siste to ukene er Oslo på samme nivå som da koronapandemien var på sitt kraftigste i vår. Mandag klokken 14 kommer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med nye smitteverntiltak.

Publisert Sist oppdatert

På direkte spørsmål fra VårtOslo bekrefter byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at det blir innført nye smitteverntiltak mandag ettermiddag.

— Ja, men hvilke kommer jeg tilbake til på pressekonferansen i morgen, skriver Johansen i en tekstmelding.

Ifølge TV2 kan munnbind-påbudet i kollektivtrafikken bli utvidet til å gjelde hele døgnet og uavhengig av om man tror det er mulig å overholde en meters avstand. Byrådet vurderer også om det skal innføres et påbud om munnbind på kjøpesentre, erfarer tv-kanalen.

— Oslo spesielt utsatt for importsmitte

I Oslo er det allerede innført et midlertidig forbud mot å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn 10 personer til stede. Nå kan dette ble utvidet til å gjelde resten av landet.

Ved å klikke på denne lenken kan du lese alle påbud, råd og anbefalinger som gjelder for folk i Oslo under koronapandemien.

Raymond Johansen gjentok sist uke viktigheten av å redusere kontakten mellom folk og å sørge for at avstanden er en meter. Byrådslederen er også bekymret for importsmitte.

— Oslo er spesielt utsatt for importsmitte. Vi kan like det eller ikke, men Norge er veldig avhengig av arbeidsinnvandring fra Polen og Litauen, sa Johansen til Aftenposten.

Begge landene har hatt kraftig smittevekst den siste tiden. I Polen døde 168 personer av korona torsdag, som er det høyeste noen gang i landet. Johansen vil derfor ha stopp i flytrafikk fra landet.

— Den mest alvorlige situasjonen siden mars

— Dersom de selv ikke gjør det, bør nasjonale myndigheter gjøre det, mener Oslos byrådsleder.

Bare omlag 150 personer møtte opp på Eidsvolls plass for å demonstrere mot myndighetenes koronatiltak søndag.
Bare omlag 150 personer møtte opp på Eidsvolls plass for å demonstrere mot myndighetenes koronatiltak søndag.

— Vi står foran den mest alvorlige situasjonen nå med å snu smitten siden mars, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til TV 2.

Regjeringen varsler nye, nasjonale tiltak

Regjeringens største bekymring er smitte i private hjem og i selskap, sier helseministeren.

– Et av de stedene smitten skjer mest nå er på private sammenkomster med folk du kjenner, enten det er hjemme eller på offentlige steder. Da ser vi at det er vanskelig å holde reglene, og ofte mange som blir smittet eller havner i karantene, sier Høie.

I helgen jobber han sammen med Helsedirektoratet med å bestemme hvilke nasjonale tiltak mot koronaviruset som regjeringen skal iverksette i begynnelsen av neste uke.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.