— Smittesituasjonen er uoversiktlig og i rask utvikling. Det blir stadig funnet tilfeller av mer smittsomme virusvarianter, sier helseminister Bent Høie (H).

Høie forlenger Oslo-tiltak: Fortsatt skjenkestopp, stengte kjøpesentre og stengte treningsstudioer

Mens Raymond Johansen (Ap) på fortviler over at regjeringen og ikke kommunen bestemmer koronatiltak, forlenger regjeringen Oslos totale skjenkestans og opprettholder at kjøpesentre og treningsstudioer er stengt.

Publisert

— Smittesituasjonen er uoversiktlig og i rask utvikling. Det blir stadig funnet tilfeller av mer smittsomme virusvarianter, og det er ukjent smittevei til flere av de smittede. Derfor videreføres tiltakene i stor grad, sier helseminister Bent Høie (H).

Mandag kveld kom nyheten om 40 nye tilfeller av mutantvirus i Oslo. Til sammen er funnet 134 tilfeller av det britiske muterte koronaviruset i hovedstaden.

Oslo fortsetter med strengeste koronatiltak

Funnene innebærer at mer enn hvert fjerde oppdagede mutanttilfelle i Norge er gjort i Oslo. Per 8. februar er 1.084 prøver fra hovedstaden som har blitt analysert.

Samtidig har ikke smittetallene i byen vært lavere siden oktober i fjor. Men funnene av muterte virusvarianter, både den britiske og sørafrikanske, gjør at regjeringen opprettholder strenge tiltak for tre bykommuner - Oslo, Sarpsborg og Halden.

Inntil nå har plassering i det som er blitt kalt ring 1 eller ring 2 vært ensbetydende med hvor strenge tiltakene har vært. Regjeringen kommer nå med en avklaring som kan komplisere dette ytterligere.

— Ring 1 og ring 2 er kun geografiske betegnelser. Hvilket tiltaksnivå som velges for ring 1 og ring 2 er avhengig av alvorligheten i smitteutbruddet. Det er fire tiltaksnivå som kan benyttes. Disse er A (særlig høyt tiltaksnivå), B (høyt tiltaksnivå), C (ganske høyt tiltaksnivå) og D (noe høyt tiltaksnivå).

Raymond Johansen krever kontroll over tiltak

Legger man dette systemet til grunn, har Oslo, Halden og Sarpsborg tiltak i kategori C. I disse kommunene er det i dag full skjenkestopp, stengte kjøpesentre og stengte treningssentre.

Kommunene i kategori B har også stengte kjøpesentre og skjenkestopp, men kan ha åpne treningssentre for egne innbyggere.

Samtidig med regjeringens forlengelse av strenge, nasjonale tiltak i hovedstaden, varsler Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at han nå ønsker å selv ha kontrollen over tiltakene.

— Vi ser altfor godt at tiltaksbyrden er for tung. At folk nå har levd lenge nok i en stengt by. Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt, sier byrådslederen.

Selv ett år etter at koronaviruset kom til landet, følger de aller fleste samvittighetsfullt råd, regler og anbefalinger, framhevet Johansen på en pressekonferanse tirsdag – på dagen tre måneder etter nedstengningen av byen.

Det er uaktuelt for Oslo å skulle ligge på nærmest null smitte før tiltakene kan lettes på, sier han.

Powered by Labrador CMS