Frispark

Illustrasjon: Firuz Kutal
Illustrasjon: Firuz Kutal

Christer Falck: Et kraftverk i byens kulturliv

Det som kjennetegner Christer Falck, dette kraftverket av et kulturmenneske, er at nesten alt han gjør er en hyllest til noen andre.

Publisert

Denne helgen var undertegnede lykkelig publikummer på Cosmopolite, Miloud Guiderks fargesprakende kulturscene på Torshov. Tre kvelder på rad.

For fullsatte hus arrangerte Christer Falck den såkalte Kongshaugfestivalen, en hyllest til landets og mange vil si verdens beste lydtekniker, Jan-Erik Kongshaug, som i disse dager runder 75 år og også ble tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Spalten Frispark kommer ut hver fredag. Den blir skrevet av Dagfinn Nordbø og illustrert av Firuz Kutal.

Kongshaug har skrudd lyden på mer enn 4000 innspillinger av høy kvalitet, blant annet for det tyske selskapet ECM som bidro til å gjøre norske jazzmusikere berømt over hele verden.

Halsbrekkende program

De ypperste utøverne i norsk samtidsjazz og beslektet musikk stilte villig opp på scenen, i et program som strakte seg fra klokken 18 til over midnatt fredag, lørdag OG søndag, med konserter, foredrag og intervjuer. Hvilken annen enkeltperson enn Christer Falck kan finne på noe så halsbrekkende?

Og gjennomføre det, prikkfritt? Og fylle salene i en blasert by som har over 5500 konserter i året? Det som kjennetegner dette kraftverket av et kulturmenneske, er at nesten alt han gjør er en hyllest til noen andre.

Befinner seg over alt

Fra han startet opp med platebutikk på Aker Brygge i forrige århundre, har han fått så mange dristige musikkprosjekter opp å stå, at det er en stor jobb å beholde oversikten.

Han startet plateselskap som høstet Spellemann- og Alarmpriser i bunkevis, og bare de siste ti årene har han stelt i stand jubileumskonserter og CD/bokugivelse med saksofonist Bendik Hofseth og hans utgivelse IX, fem bøker om Motorpsycho, en femdobbel tribute-LP for det legendariske Oslobandet Raga Rockers, konsert, bok- og plateutgivelsen «Shockadelica» til ære for hans store helt Prince, festkonsert og 80-spors CD og booklet med landets viktigste populærkomponister og tekstforfattere de siste 75 årene, tributekonsert i Oslo Spektrum for Leonard Cohen, bokserien «Morgenbladets topp 100», der ti forfattere skriver om de ti beste norske albumene, overraskelseskonsert for den kreftrammede trommevirtuosen Paolo Vinaccia, i fjor satte han i gang konsertserien «Gåsehud» i Nordstrand Kirke og nå altså Kongshaugfestivalen.

I tillegg har mannen hatt energi og tid til å være TV-programleder, crowdfunder, ettertraktet konsertprodusent og utgiver av en faretruende høy stabel quizbøker om fotball og musikk.

Takk, Christer!

Det snakkes mye om frivillighet i disse tider. Det er jo partienes landsmøter, og honnørord er fine saker når man skal på TV. Men det er ofte langt fra ord til handling. Falck er en mann som ofrer det meste av sin tid på å få byens kulturliv til å blomstre som aldri før.

Oslo er i dag den mest spennende konsertbyen i Skandinavia. Han trekker folk fram i lyset, han ærer de som æres bør og har et kjempemessig nettverk som er mer mangfoldig og fargeblindt enn noen annens.

Jeg ville (kanskje) gitt øreflippen min for telefonlista til Christer Falck! Så hva bør vi musikkfrelste Oslofolk gjøre for å takke ham? Jeg foreslår herved at han neste år, i det han fyller 50, bør hylles. På en eller annen måte. Det er på tide nå. Det er hans tur nå.

Selv kommer jeg uansett til å foreslå ham som kandidat til Oslo Bys Kulturpris. Jeg kan vanskelig tenke meg noen som fortjener den bedre enn ham. Takk, Christer!

Sjekk også ut tidligere utgaver av Frispark.

Powered by Labrador CMS