Sentralt medlem ved Fattighuset i 22 år, Rino Roland, har fått nok av trakasseringen, utfrysingen og mobbingen på huset. Nå har han meldt seg ut av styret. Foto: Vegard Velle

– Folk er livredde for å miste den lille karbonaden de kan få på Fattighuset

Flere personer advarer om utviklingen av en ukultur på Fattighuset, der en gruppe ledende enkeltindivider og deres venner grafser til seg de beste klærne og matvarene. Personer som reagerer, blir frosset ut.

VårtOslo har snakket med en rekke personer tilknyttet Fattighuset-miljøet. Bare et par av dem tør å stå frem. De andre er redde for å bli ekskludert og miste rettighetene på huset om de kritiserer Fattighuset offentlig. Flere er bekymret for utviklingen der.

Det vi får høre er at en klikk rundt deler av ledelsen styrer huset på en uheldig måte. Flere snakker om forfordeling av maten og stygg verbal trakassering av brukerne.

Fakta Fattighuset

Organisasjonen Fattighuset ble startet i 1994, i etterkant av messen Kampen for tilværelsen/en messe for likeverd.

Stedet har utgangspunktet i Studiesenter for selvhjelp og Kampen verksted (som var et alternativt samlingssted). Nå holder de til i Grønlandsleiret 39.

En person vi har snakket med forteller også at han to ganger fysisk har blitt skjøvet vekk når han pekte på skjevbehandlingen av de hjelpetrengende i matkøen.

Mesteparten av en arv til Fattighuset på fem millioner kroner har i løpet av det siste året blitt gitt bort av ledelsen til personer knyttet til Fattighuset.

Fattighuset har ligget ulike steder. Nå er det lokalisert i Grønlandsleiret 39, hvor organisasjonen forvalter flere etasjer. Foto: Vegard Velle

– Man blir stående alene

Et sentralt medlem gjennom 22 år, Rino Roland, har trukket seg fra styre og stell fordi han ikke lenger kan stå inne for måten medlemmer av Fattighuset blir behandlet.

– Jeg ser det som min plikt å si fra og være en varsler om såpass råtne og umoralske forhold som har vært på Fattighuset de siste årene. Problemet er at hvis man sier fra, blir man stående alene, sier han.

Roland skal flere ganger, ifølge seg selv og en annen person, ha forsøkt å ta et oppgjør med både trakassering og stjeling. Blant annet skal en av de sentrale personene rundt ledelsen ha stjålet nærmere 100 gavekort som ble gitt til Fattighuset, uten at ledelsen straffet vedkommende eller krevde å få pengene tilbake.

Gavekortene skal være verdt 200-500 kroner per stykk og kan brukes i en rekke butikker i hovedstaden. Personen som beriket seg selv med disse har, ifølge en intern meldingslogg, innrømmet tyveriet.

Rino Roland skal likevel ha fått beskjed om å slutte å mase om saken.

– Jeg krevde at vi skulle registrere hva som kom inn av gaver og andre ting til huset. Da begynte bråket. Alle var enige i registreringen. Men da jeg spurte hva vi gjør med de 100 gavekortene som ble stjålet, fikk jeg høre at den saken var lagt død.

Mobbing, utfrysing og rasisme

Men det aller verste, synes Roland, er mobbingen og utfrysingen av medlemmer og andre som trenger hjelp. Nå er grensen hans nådd.

– Det er en ukultur på huset, med mobbing, utfrysing, rasisme og latter bak ryggen på folk. Jeg er så lei av måten fattige mennesker blir behandlet. Folk burde gå ut av Fattighuset med høyere selvtillit enn når de kommer inn. Det er forkastelig hvordan folk blir skjøvet ned i søla, med tanke på at vi egentlig skal være en kamporganisasjon for de fattige.

Ifølge Roland har Fattighuset over 300 medlemmer, men man må ikke være medlem for å få mat eller søke om økonomisk støtte. Alle kan få mat og klær om de stiller seg i kø. Roland hevder likevel at et par titalls mennesker fra ledelsen og tett på ledelsen skor seg mer enn resten på gaver og mat til Fattighuset.

Minstepensjonist Brita Førland har i over 20 år jobbet med frivillighet og for vanskeligstilte, her på Fattighuset, der hun med sikker hånd deler ut brød, melk og kjøtt. Førland har ingen tilknytning til saken. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Og førstemann til mølla er styret, kontrollkomiteen og deres venner. Med noen hederlige unntak!

Grafser til seg det beste

Kommer det inn fine klær, en fin TV eller en spillkonsoll, går det ikke ut noen melding om dette. Det blir bare borte, ifølge Roland.

Flere personer VårtOslo snakker med forteller den samme historien, at en gruppe av ledende enkeltindivider og deres venner grafser til seg de beste klærne eller matvarene.

Mange vet om forfordelingen, men klarer ikke eller tør ikke gjøre noe med det. Den som forsøker å si fra, får tilbake så det smeller.

– Folk er livredde for å miste den lille karbonaden de kan få. Men jeg er mest forbanna over attituden og måten noen kontrollerer stedet. Det er baktaling på høyt nivå, løgnhistorier, stygge blikk, skriking og utfrysing, sier Roland.

Han trekker frem årets julebord, på underholdningsstedet Wallmans salonger, som et eksempel. Tidspunktet for julebordet annonseres vanligvis på oppslagstavla på Fattighuset og på Facebook. Men ikke i år. Styret bestilte 40-50 plasser og sa fra til den innerste kretsen. Andre som ønsket å delta fikk avslag.

Sterkt system med kontroll

En person som ikke ønsker å stå frem forteller om en episode der han reagerte på at laks ble stukket til side og gitt til noen utvalgte. – Jeg fikk beskjed om at jeg forsøkte å stjele fra barn. Flere av dem som delte ut mat slengte seg på og ropte dette høyt så alle kunne høre. Jeg følte meg bare skamfull og miserabel.

– Stedet har et veldig sterkt system med kontroll. Dersom du åpner munnen din og protesterer, blir du sett på som et problem, og de gir deg tredjerangs mat. Eller de går ned i posen din og tar fra deg mat du allerede har fått, forteller personen.

Dronning Sonja er blant dem som har stilt opp for Fattighuset. Her utleverer hun julegaver til en av brukerene. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Tar det beste til seg selv

Matutdelingene skjer på onsdag og fredag. Klær deles ut på mandag og tirsdag. Mye av maten kommer fra Matsentralen. Men Fattighuset reiser også selv rundt og samler inn mat og gaver.

– Flere i styret og deres venner tar det beste. Det nest beste går til de frivillige på huset. Det disse ikke vil ha, søpla eller overskuddet, går til alle de andre, sier en kilde.

Personen forteller at mat som holder seg innafor holdbarhetsdatoen generelt går til den indre kjernen. Kommer det for eksempel en lastebil med frossen biff, fyller den indre klikken bagene sine fulle. Deretter blir noen få kartonger delt ut til resten i matkøen.

– Disse personene tar mer enn de klarer å bruke selv. Hva de gjør med alt dette, skjønner jeg ikke. De fyller opp hele trillebager med mat.

Har delt ut over tre millioner

Av arven på fem millioner Fattighuset mottok i 2016, skal minst 3,3 millioner ha blitt delt ut i år og i fjor. I 2016-17 sto de låst på en konto.

Retningslinjene for utdelingen var at folk skulle levere en formell søknad, eventuelt med dokumentasjon, på behov. Ut fra søknadene bestemte styret hvem som fikk og ikke. Kravet var at folk måtte levere kvitteringer for kjøp.

– På styremøtene diskuterte vi situasjonen til den enkelte person og familie. Noen søkte ikke spesifikt til et formål. Disse ga vi 5000. Andre søkte om penger til for eksempel hvitevarer. Da jeg satt i styret, gikk jeg bananas med å dele ut pengene, slik at flest mulig skulle få penger og slik at det ble mest mulig rettferdig, sier Rino Roland.

Han anslår at rundt 200 medlemmer på Fattighuset i løpet av en toårsperiode mottok beløper fra 5000 og til 25.000 kroner.

– Jeg håper at Fattighuset kan få et styre som fungerer, med folk som ikke har så store behov og som ikke er avhengige av huset. Jeg skulle ønske Fattighuset kan bli en sosial kamporganisasjon igjen, slik det var meningen da organisasjonen ble grunnlagt. Nå er vi blitt en utdelingsorganisasjon, og det er greit. Jeg ser behovet. Men vi burde gå inn i oss selv og tenke over hva vi skal stå for, mener Roland.

Trakk seg på dagen

Ben Borgen var tidligere leder og talsperson på Fattighuset, men trakk seg brått.

– Jeg trakk meg på dagen etter flere år som talsperson, fordi forholdene ikke ble bedre. Siden den gang har masse folk prøvd å redde Fattighuset, uten å lykkes. Før jeg begynte, var det noen som stakk av med en million kroner, og jeg tok selv flere på fersken i å stjele. Men det endte bare med at jeg fikk kjeft, for det var akseptert å stjele, sier han.

Ben Borgen var tidligere leder på Fattighuset. Han er fremdeles medlem, men mener Fattighuset ikke lenger står opp for de fattige. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Borgen mener er en gruppe på 30-40 personer som passer på pengebingen og alle godene som følger med Fattighuset.

– Hvis noen prøver å ta grep, blir de kasta ut med en gang. Det fins ingen foreninger med flere suspensjoner og eksklusjoner enn Fattighuset, sier han.

Ønsker kontroll utenfra

Men det største problemet mener han er at de fattiges organisasjon ikke lenger fungerer som en talsperson for de fattige.

– Tidligere møtte vi regjeringa og departementet. Det skjer ikke lenger, selv om fattigdommen og barnefattigdommen øker og selv om vi opplever kutt i støtten til de fattige og NAV-skandalen. Jeg har ikke sett et utspill fra Fattighuset på flere år.

Borgen tror ikke de som styrer Fattighuset er i stand til å rydde opp i kaoset, noe han synes er trist.

– Når krybba er tom, bites hestene. Når de fattige skal styre og passe på seg selv og det ikke fins noen kontroll utenfra, ender det lett opp med at folk stjeler av lasset. Kommunen burde oppnevnt et kontrollorgan for Fattighuset. Det blir for mye tull innad, mener han.

Trenger en organisasjon for fattige

Borgen mener Oslos fattige trenger en ny organisasjon som reagerer på den kritiske situasjonen for fattige i Norge akkurat nå.

– Man må nok lage en helt ny organisasjon som ikke har en slik inngrodd ukultur og et så dårlig rykte som Fattighuset har nå. Men spørsmålet er om de fattige er i stand til å forsvare seg selv i det hele tatt lenger? Kanskje er det blitt så vanskelig å være fattig at folk bare ender opp med å grabbe til seg restene, undrer han.

– Vi hjelper de fattige

VårtOslo prøver å få en kommentar om forholdene ved Fattighuset fra økonomiansvarlig Eva Helen Moen Gulbrandsen. Hun svarer:

– Takk for at du ringte. Jeg er ikke på jobb akkurat nå. Men enten så ringer jeg deg tilbake eller mediaansvarlig hos oss ringer deg tilbake, sier Gulbrandsen. Hun ringer ikke tilbake, men det gjør styreleder ved Fattighuset, Sverre Rusten.

Sverre Rusten avviser at Fattighuset forfordeler mat og klær og sier at det er likt for alle. Foto: Irina Anca Tanase

– Fattighusets rolle er å hjelpe de fattige. På kort sikt hjelper vi til med mat- og klesutdeling. Men vi gir også de fattige råd, slik at de kan komme seg videre i livet. I tillegg forsøker vi å påvirke politikere gjennom stortingshøringer, politikermøter og media. For eksempel ble jeg intervjuet av P4 nettopp, om fattigdom og symptombehandlingen av denne. Eksistensen av Fattighuset er med å rette oppmerksomheten mot fattigdomsproblemene, sier han.

– Likt for alle

Rusten avviser at det skal finnes en gruppe på 20-30 mennesker som har større fordeler enn andre på Fattighuset og som tilgodeser seg selv med den beste maten og gavene. – Nei, det stemmer ikke. Det er likt for alle her, sier han.

Styrelederen forteller derimot at kvaliteten og mengden av mat Fattighuset deler ut varierer mye fra dag til dag. – Det er lett å forestille seg at noen føler de blir forfordelt dersom de kommer på et litt uheldig tidspunkt, sier han.

At noen skal bli utsatt for verbal trakassering, kjenner han seg ikke igjen i.

Når det gjelder tyveriet av nærmere 100 gavekort avviser Rusten saken tvert. – Nei, dette stemmer ikke. Vi er ferdige med den saken. Utover det vil jeg ikke kommentere den.

Tar selvkritikk for julebordet

Han bekrefter at store deler av arven Fattighuset mottok er delt ut, etter søknad. – Jeg har ikke oversikt over hvor mye som er delt ut, men arven skulle deles ut til fattige familier. Vi satte en øvre grense på 30.000 kroner til mottakerne, forteller han.

Rusten bekrefter at julebordet foregikk på Wallmans salonger, og at det var rundt 50 stykker til stede på middagsshowet. – Dette var åpent for alle medlemmer og frivillige, og de som meldte seg på først, fikk være med. Jeg husker ikke helt hvor dette ble annonsert, men det var kjent på huset. Jeg tar selvkritikk for at vi ikke annonserte julebordet bedre. Det var også litt få plasser, så neste år bør vi øke antallet, sier han.

VårtOslo har på ulike måter forsøkt å få kontakt med personen som skal ha stjålet gavekortene, uten å lykkes med å få noe svar. Men styreleder Rusten forteller oss at personen ikke kommer til å kontakte oss.

Powered by Labrador CMS