Høstbilde fra Samisk barnehage. Det hvite huset i bakgrunnen er barnehagen. På tunet: lávvu og goahti (tradisjonsbygg), tradisjonell båt og sandkasse.
Høstbilde fra Samisk barnehage. Det hvite huset i bakgrunnen er barnehagen. På tunet: lávvu og goahti (tradisjonsbygg), tradisjonell båt og sandkasse.

Slåss for å redde samisk barnehage på Tøyen. — Kuttforslaget er svært uheldig for samisk språk- og kulturutvikling

For andre gang på to år vil bydel Grünerløkka fjerne en lederstilling i samisk barnehage i Tøyenparken. — Overraskende at bydelen ikke lytter til de politiske signalene fra forrige gang, sier lokalpolitiker Jane Vogt Evensen (SV).

Publisert

For andre gang siden 2019 ønsker bydelsdirektøren i bydel Grünerløkka å kutte en lederstilling i samisk barnehage ved Tøyenbadet. Etter at forslaget ble nedstemt av lokalpolitikerne i 2019, forsøker bydelen i neste års budsjett igjen å kutte en lederstilling ved barnehagen.

Både foreldre med barn i barnehagen og lokalpolitikerne i bydelen fortviler nå over forslaget til budsjettkutt.

— Lederen i den samiske barnehagen innehar en særskilt kompetanse og rolle. Personen er administrator, prosjektleder, pådriver og ressursperson innen samisk språk og kulturformidling. En samisk leder er svært viktig for det pedagogiske utviklingsarbeidet i barnehagen, sier foresatt og leder av samarbeidsutvalget i samisk barnehage, Øyvind Kvaløy.

— Overraskende grep fra bydelen

Kvaløy er ikke alene om å frykte for framtiden til den eneste samiske barnehagen på hele Østlandet. Da forslaget om kutt i lederstillingen var oppe til behandling i bydelsutvalget i 2019, ble det avvist av samtlige partier.

Det at bydelen nå igjen forsøker å få stillingen fjernet, faller dermed heller ikke i god jord hos lokalpolitikerne på Løkka.

— Det er overraskende at bydelen igjen vil fjerne en lederstilling fra den samiske barnehagen, sier SV-politiker Jane Vogt Evensen.
— Det er overraskende at bydelen igjen vil fjerne en lederstilling fra den samiske barnehagen, sier SV-politiker Jane Vogt Evensen.

— Vi vil jobbe for å bevare denne stillingen. Vi er stolte over å ha en samisk barnehage i vår bydel og mener dette barnehagetilbudet er svært viktig å kjempe for, sier leder for oppvekst-, miljø- og kulturkomiteen i bydelen, Jane Vogt Evensen (SV), til VårtOslo.

Hun er forundret over at ledelsen i bydelen ikke har tatt til seg signalene som kom fra lokalpolitikerne forrige gang forslaget var oppe til behandling.

— At dette kuttforslaget kommer på nytt, kun to år etter det ble nedkjempet i 2019, er overraskende. Det er ikke minst overraskende at bydelsadministrasjonen ikke har lyttet til de politiske signalene fra forrige gang, sier Vogt Evensen.

— Viktig med samisk bakgrunn

I sitt svar til lokalpolitikerne og VårtOslo, sier seksjonssjef for barnehager i bydel Grünerløkka, Endre Håkonsen, at den samiske barnehagen fortsatt vil ha en styrer med helhetlig ansvar.

— Det vil fortsatt være et godt tilbud til barn med samisk bakgrunn, men det vil ikke være kapasitet til å holde et like stort prosjektbasert fokus på samisk kultur og tradisjon, sier Håkonsen.

Dette er en framstilling Vogt Evensen ikke helt vil være med på, da denne styreren ikke har særkompetanse på samisk kultur og samfunn. I tillegg er hun styrer for Bellevue Gård barnehage.

— For barnehagen og barna med samisk bakgrunn er det viktig at leder selv har samisk språk og kulturbakgrunn og kan lede an i dette arbeidet. Lederfunksjonen bidrar også til ekstra tilskudd og prosjektansatte, som er veldig viktig for at barnehagen har samisk innhold. Kuttforslaget er svært uheldig for samisk språk- og kulturutvikling, mener SV-politikeren.

Powered by Labrador CMS