Veggismandag

Vegansk lunsjmeny er absolutt prikken over i-en, det ønsker vi oss flere steder, og vi spiser nok her igjen. Foto: Mandel & Sesam
Vegansk lunsjmeny er absolutt prikken over i-en, det ønsker vi oss flere steder, og vi spiser nok her igjen. Foto: Mandel & Sesam

Beijing8 på Tjuvholmen serverer vegansk lunsjmeny på kinesisk

Vi nipper til teen og blir nesten overveldet når servitøren etter noen minutter kommer med et bambuskurvtårn, som hun setter utover.

Publisert

Går du forbi restaurantrekka langs Aker Brygge, over den lille broen som bøyer seg over til Tjuvholmen, da kommer du til Beijing8, en asiatisk fast-food restaurant.

Vi kommer litt etter vanlig lunsjtid, så det er forholdsvis rolig i lokalet. Langs vinduene står det stabler med bambuskurver, og på veggene henger enkle plakater, gjennomgangsfargen er knall-rosa.

Fakta Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

– Se, Kristin, de har en egen vegansk lunsjmeny!

Beijing8 er en fast-food kjede fra Sverige, som serverer sunnere mat med inspirasjon fra Kina, hovedsaklig dumplings. Foto: Mandel & Sesam
Beijing8 er en fast-food kjede fra Sverige, som serverer sunnere mat med inspirasjon fra Kina, hovedsaklig dumplings. Foto: Mandel & Sesam

– Ja takk!, smiler Kristin, som vanlig positivt overrasket når hun ikke må spesialbestille. For veganlivet er faktisk litt mer komplisert enn vegetarutgaven.

Vi bestemmer oss for å dele en stor utgave av den veganske lunsjmenyen med 12 dumplings, som serveres med ris, en liten saus og oolong te. I tillegg velger vi dampet brokkoli, tofu og krydrede edamamebønner ved siden av.

Svensk fast-food kjede

Etter hva vi forstår på nettsiden, er dette en fast-food kjede fra Sverige, som serverer sunnere mat med inspirasjon fra Kina, hovedsakelig dumplings. Er du ute etter håndverk og mat fra bunnen, blir du kanskje skuffet, men vi er så langt positive. Interiøret er gjennomtenkt og enkelt, de prøver ikke å være noe mer enn de er. Det ser ut som om kjeden også er en del av en merkevare, for flere av produktene er nå til salgs i norske butikker.

Dumplingsene ligger ferdiglaget på kjøl. Bak disken er en slags gigantisk dampovn som bobler kontinuerlig, med seks tildekkede hull. Når dumplingsene blir bestilt, legges de over i en bambuskurv som så plasseres i et av hullene. Når de er ferdig dampet, kan de enten spises slik de er eller stekes lett i tillegg. Vi velger det siste.

Vi blir imponerte over bambuskurvtårnet, som spisestedet setter utover. Foto: Mandel & Sesam
Vi blir imponerte over bambuskurvtårnet, som spisestedet setter utover. Foto: Mandel & Sesam

Digge dumplings

Vi sitter og venter ved et bord og nipper til teen og blir nesten overveldet når servitøren etter noen minutter kommer med et bambuskurvtårn, som hun setter utover. Enkelt, fargerikt og delikat. I en beholder står servietter, spisepinner, små krus, riseddik og soya.

– Kult da, at de ikke en gang har kniver og gafler fremme, man må spise med pinner! sier Kristin.

Det blir på en måte enda mer delikat da. Dumplingsene ligger på finhakket hvitkål, med et dryss av chili over, og vi griper begjærlig pinnene.

– Jeg har aldri vært i Kina, så jeg vet ikke om det er the real deal, men dette er jo digg! sier Kristin. At vi valgte å steke dem i tillegg til dampingen, var nok lurt. Ellers hadde de nok blitt litt kjedelige. Vi ble anbefalt å blande riseddik med litt soya som dip og har i tillegg en plomme- og ingefærsaus som følger med lunsj-dealen. – Plommesausen er alt for søt! utbryter Kristin med en grimase. – Jeg tror jeg holder meg til soyamiksen vår.

Beijing8 prøver ikke å være noe mer enn de er. Foto: Mandel & Sesam
Beijing8 prøver ikke å være noe mer enn de er. Foto: Mandel & Sesam

Vegansk meny prikken over i-en

Brokkolien er derimot fantastisk, og vi blir enige om at det er en sterkt undervurdert grønnsak. Særlig når den tilberedes på denne måten, lett dampet, med litt hvitløk og raust med salt. – Jeg tror jeg kunne levd på brokkoli! utbryter Kristin, mens hun fråtser i knallgrønne biter.

Vi har også bestilt edamamebønner og tofu med chilli, og spiser rett av de ulike kurvene. Edamamebønnene er gode, mens tofuen ikke får frem de store opplevelsene.

– Ja ja, alt kan vel ikke være like godt som dumplingsene, for de var jo faktisk veldig gode. Dette er jo en kjede, og det er litt kult at kjedemat kan være så godt.

Vi får raskt levert mat med høyt innslag av fargerike grønnsaker. Foto: Mandel & Sesam
Vi får raskt levert mat med høyt innslag av fargerike grønnsaker. Foto: Mandel & Sesam

For selv om ikke alt er laget fra bunnen, er opplevelsen absolutt positiv. Vi har fått raskt levert mat med høyt innslag av fargerike grønnsaker, og vi synes det er en komplett lunsj. Vegansk lunsjmeny er absolutt prikken over i-en, det ønsker vi oss flere steder, og vi spiser nok her igjen. Da skal vi prøve bao-buns!

Beijing8, praktisk:

  • Nærmeste holdeplass: Tjuvholmen eller Aker Brygge
  • Adresse: Lille Stranden 4
  • Toalett: Supert!
  • Kaffe: Bestill te

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.

Powered by Labrador CMS