Fredag hadde over en million nordmenn fått sin første dose av koronavaksine. I bydel Bjerke i Oslo har 10.000 innbyggere fått minst en dose. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oslo beholder regelen om maks ti i private hjem, inkludert innbyggere som er vaksinert

Helsedirektoratet reagerer på at Oslo regner vaksinerte inn i kvoten for maks antall gjester i private hjem. Kommunen sier de ikke har mottatt noen anbefaling om dette fra direktoratet.

Pressevakt Beate Svenningsen i Oslo kommune bekrefter overfor avisa Dagbladet at byrådet ikke har mottatt noen anbefaling fra de nasjonale helsemyndighetene om å inkludere et unntak for de som er vaksinert i regelverket i Oslo.

Det vil si at vaksinerte blir regnet med blant de ti det er lov til å invitere til private fest eller arrangementer.

Kan komme endringer etter 17. mai

Svenningsen viser til at det kan kan komme endringer på pressekonferansennasnen 21. mai.

— Byrådet har varslet at det vil komme en vurdering av de eksisterende tiltakene og eventuelle endringer på en pressekonferanse 21. mai. I den forbindelse kan det bli gjort en vurdering av å inkludere «beskyttet» i regelverket, sier Svenningsen til Dagbladet.

— Helsedirektoratet møter Oslo kommune ukentlig for å gå gjennom smittesituasjonen og å drøfte tiltak, sier direktør i Helsedirektoratet, Johan Torgersen, til Dagbladet.

— Totalvurdering: Urimelig

5. mai kom regjeringen med nye regler for personer som har blitt vaksinert og personer som nylig har gjennomgått covid-19-infeksjon. Gruppen omtales som beskyttede personer. Regjeringen bestemte at man ikke trenger å telle beskyttede personer når man følger reglene om ti besøkende i private hjem.

Helsedirektoratet skriver i et notat:

«Helsedirektoratet finner etter en totalvurdering at det er urimelig å pålegge begrensninger som ikke er smittevernfaglig begrunnet og som ikke går direkte utover de uvaksinerte.»

Helsedirektoratet sier i tillegg at lokale forskrifter må følges.

Kommunene velger selv

Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet sier til Dagbladet at det bare er Oslo kommune som har myndighet til å endre den lokale forskriften.

— Helsedirektoratet møter Oslo kommune ukentlig for å gå gjennom smittesituasjonen og å drøfte tiltak. Imidertid er det bare Oslo kommune som har myndighet til å endre lokal forskrift, sier Torgersen til Dagbladet.

Han understreker overfor avisa at det kan være lokale forhold som gjør at en kommune velger å være mer restriktive enn det som er besluttet nasjonalt.

— Oslo kommune må redegjøre for sine begrunnelser i dette tilfellet, sier han.

Beate Svenningsen i Oslo kommune viser til at smittetrykket fortsatt er høyt i Oslo, og at kommunen ikke er ferdige med å vaksinere risikogrupper

Powered by Labrador CMS