Tuva Løkse fra Kampen og Anne Nygren fra Grünerløkka mobiliserer sine felles seilere til innsats for orkanofre i Karibia. Foto: Privat

Seilerne Tuva og Anne arrangerer støtteaksjon for orkanofre på smadret Karibisk øy

I september forårsaket orkaner store ødeleggelser på karibiske øyer som Dominica. I kveld mobiliserer Tuva og Anne i Skur 28 på Akershuskaia.

— Vi klarer ikke se på bildene fra de karibiske øyene uten å foreta oss noe, sier Tuva Løkse og Anne Nygren fra henholdsvis Kampen og Grünerløkka.

Høstens tropiske orkaner gjorde stor skade i Karibia, og flere av øyene ble rammet hardt av Irma og Maria.

Mange norske seilere har gode minner fra seilaser i dette farvannet, og har blitt godt tatt imot av de som bor på øyene. Andre drømmer om å seile dit en gang i fremtiden. Nå står mange mennesker på øyene uten tak over hodet.

— La oss gå sammen om å bidra til gjenoppbyggingen i Karibia, utfordrer de to Oslo-seilerne. Tanken er å få andre langturseilere, og de som drømmer om å bli det, til å være med å bidra.

Karibisk aften i kveld

I kveld (30. november) inviterer Kystlaget Viken, der begge er medlem, og Annes maritimt orienterte Flyt forlag, til karibisk aften i ”langturseilernes storstue”. Det vil vi Skur 28 på Akershuskaia.

  • Tuva og Anne stiller med program og karibiske forfriskninger, og alle får betale det de vil og har råd til.
  • De lover vakre bilder og inspirerende historier om seiling i det karibiske hav, med Emilie Ørn Kreyberg fra «Fjerne farvann» og Tina Bringslimark fra «Endorphine II». Meteorolog Aslaug van Nes skal forklare litt om værfenomenet tropiske orkaner.
  • Kvelden avsluttes med karibiske toner. Musiker Léonne fra Grenada vil synge og spille steel drums.
  • Alle sammen stiller gratis til inntekt for saken, forteller arrangørene.
  • Arrangementet på Facebook

Kan vinne en ukes seiltur

Noen uker ut i planleggingen av aksjonen fikk de en hyggelig henvendelse.

En meget generøs privatperson donerer en ukes seiltur med fullpensjon på sin 54 fots seilbåt i Middelhavet. Blant alle som bidrar økonomisk til innsamlingen, trekkes to vinnere av hver sin lugar for to personer.

Eieren stiller som skipper, har med nødvendig mannskap og sørger for maten hele uka. Turen planlegges i samråd med de som vinner.

— Er det ikke fantastisk? Enda en god grunn til å bidra, sier Tuva.

Hva du kan gjøre

De to Oslo-seilerne inviterer alle som engasjerer seg i situasjonen i Karibia til å bidra litt, selv om man ikke kan møte opp i Skur 28.

— Folk kan bidra med et lite beløp på Vipps. Eller gå en runde på arbeidsplassen og se hvor mye man klarer å samle inn til aksjonen. Mulighetene er mange, sier Anne.

Alle som bidrar innen 9. november er med i trekningen av seilturen i middelhavet, også de som vippser eller overfører et lite beløp til kontoen.

  • Konto hos Kystlaget Viken: 0539.73.28785
  • Vipps: Karibia eller 130235 (samme konto)

Støtter jungeløya Dominica

Pengene som samles inn går uavkortet til Dominica Hurricane Relief Fund, ifølge arrangørene.

Tuva besøkte øya med sin båt S/Y ”Kajsa” i 2009.

— Dominica er en relativt fattig, selvstendig øy, uten strender å snakke om og derfor ikke så mye inntekt fra turisme. Men folk er så gjestfrie og naturen helt eventyrlig. Mye av øya er dekket av regnskog; det er som å vandre rett inn i Jurassic Park, sier hun.

— Det vil si, det var slik. Øya havnet midt i orkanen Marias øye, og er nå fullstendig rasert. De fleste bygningene er ødelagt, og den grønne øya er blitt brun. Det grønne er blåst tvert av grenene, og naturen er dekket av leire og støv. Det er forferdelig å se bildene.

Fra forsiden på nettstedet til Dominica Hurrican Relief Fund.

Hjalp naboøyer, ble selv rammet

Dominica har opplevd dramatisk vær før. Myndighetene hadde containere med nødhjelp klare til å hjelpe befolkingen i en ny krisesituasjon, men ironisk nok sende de dette fra seg rett før Maria traff.

Orkanen Irma hadde allerede gjort stor skade på flere andre øyer, og Dominicanske myndigheter sendte sine forsyninger dit for å hjelpe naboene, i følge CNN.

Så traff Maria øya med full styrke. Hovednæringene, produksjon av bananer, sitrus og sukkerrør er hardt rammet, så vel som en gryende økoturisme basert på øyas ville natur.

Derfor har seilerne valgt å sende beløpet de klarer å samle inn akkurat dit.

Inviterer bedrifter til å bidra

Seilerne har også kontaktet en rekke bedrifter som lever av å utstyre sånne som dem for tur.

De håper bedriftene vil være med å bidra økonomisk til støtteaksjonen, sammen med kundene sine.

— Er det noen som føler seg glemt, håper vi de kontakter oss. Vi er glade for alle som vil være med å bidra, selv om ikke hvert beløp er så stort i seg selv, sier Tuva.

 

Powered by Labrador CMS