GATEKUNST: Undervannsbyen heter gatekunstverket utført av den thailandske gutten Kamonchai Saetang. Verket kan du se på Frøen T-banestasjon. Foto: Sporveien

Husk dykkerhjelm når du tar T-banen til Frøen undervannsby

Nå kan alle reisende på T-banen i Oslo glede seg over et barnekunstverk på Frøen T-banestasjon. "Undervannsbyen" er utført av den thailandske gutten Kamonchai Saetang.

Publisert

I går, torsdag 27., var den offisielle åpningen av Undervannsbyen på Frøen T-banestasjon i bydel Vestre Aker.

­– Dette er kunst midt i fleisen. Dette er kunst der folk er, på vei til eller fra jobb, skole, fritidsaktiviteter eller tur i Marka. Dette er kunst du ikke kan være likegyldig til, og som du ikke kan la være å se, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Rina Mariann Hansen under markeringen, ifølge en pressemelding fra Sporveien.

— I både store og små kunstprosjekter ønsker jeg at kunsten tas ut i byen. Og i dag markerer vi at alle i Oslo har fått et nytt kunstverk, et kunstverk som eies og kan oppleves av alle i byen vår, her på Frøen T-banestasjon, sier byråden.

– I dag markerer vi at alle i Oslo har fått et nytt kunstverk, et kunstverk som eies og kan oppleves av alle i byen vår, sa byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Rina Mariann Hansen. Foto: Sporveien

En verden under vann?

Gatekunstprosjektet er et resultat av et samarbeid mellom Sporveien, Kulturetaten i Oslo kommune og Det internasjonale barnekunstmuseet. Sistnevnte holder selv til på Frøen.

Tilbake i 1997 henvendte Barnekunstmuseet seg til barn og unge i hele verden med spørsmål om hvordan barn og unge ser for seg et bærekraftig fremtidig samfunn. Kunstverket Undervannsbyen er ett av mange tusen bidrag museet mottok. Verket viser en verden under vann der mennesker har tilpasset seg livet der, ifølge pressemeldingen.

– Bildet illustrerer et barns nære og oppmerksomme forhold til levende omgivelser og direkte tolkning av en natur preget av helhet og samhørighet. Verket stiller også et sentralt spørsmål: Hvordan skal mennesker tilpasse seg et stigende havnivå i fremtiden, forteller Angela Goldin, direktør ved Barnekunstmuseet.

Foto: Sporveien

Kunst til folket

Prosjektet viderefører en lang tradisjon Sporveien og Kulturetaten har for å samarbeide om kunstprosjekter i Oslo.

– Sporveien er opptatt av å være en god nabo, og å gi innbyggerne i Oslo en god tur. Gjennom Sporveiskunst og kultur ønsker vi å løfte den totale reiseopplevelsen ved å legge til rette for at stasjonene blir viktige og gode byrom for formidling av kunst og kulturopplevelser, sier Torgeir Kristiansen, konserndirektør kommunikasjon og samfunn i Sporveien.

En verden under vann? Foto: Sporveien

— Nå håper vi flest mulig tar turen innom Frøen stasjon for å se et inspirerende barnekunstverk med et tankevekkende miljøbudskap, sier han.

– ­Det er hyggelig å jobbe med et prosjekt som betyr mye for mange. Frøen stasjon har fått et tydelig uttrykk og verket vil bli et lite landemerke i området, sier kommunikasjonsrådgiver Alv Hågård Gustavsen i Kulturetaten.

Foto: Sporveien

Malte på natten

I 2016 gjennomførte Sporveien i samarbeid med Kulturetaten gatekunstprosjektet Fra stasjon til stasjon. Da fikk t-banestasjonene mellom Oppsal og Skullerud fasadene sine pyntet med gatekunst.

Fremtredende gatekunstnere fra både inn- og utland sørget for at stasjonene gjennomgikk et estetisk kvalitetsløft i løpet av kort tid. Gatekunstner Eric Ness Christiansen var kurator på Fra stasjon til stasjon og det er han som har overført verket fra Barnekunstmuseet til veggen på Frøen stasjon.

Veggmaleriet ble oppført på nattestid, siden det ikke er mulig å gjennomføre et slikt prosjekt på dagtid med normal T-banedrift.

Powered by Labrador CMS