Barnekunstmuseet på Frøen er et av stedene du kan finne på mye gøy og hyggelig selv om ferien er over.Foto: Kids in Jazz
Ferien i Oslo er over, men det er ikke moroa. Her er en liste over hyggelige og rimelige høstaktiviteter
Høstferien i Oslo er over for denne gang. Men det er ikke moroa, som fortsetter mange ulike steder i byen. Her er en liste over et variert spekter av aktiviteter for studenten, paret, familien og barna som ikke har lyst til å kjede seg.
Høyt oppe i vest, langt oppe i skråningen står den monstrøse konstruksjonen av et hoppanlegg. Her suser mangt et råskinn nedover dødsfella hver vinter for å vinne Norges stolthet. Men er du ikke født med ski på beina, ei heller like trygg på dine egne bevegelser som en skihopper, kan du også feste deg til lina og kaste deg utover i zipline.
Holmenkollen har nemlig mer å by på enn fjonge fruer og dyre boliger. I Kollensvevet, som det heter, får du lov å fly nedover Holmenkollen, 425 meter over havet, som en lykkelig fugl i full sikkerhet. Du får også noe kult å fortelle vennene dine i etterkant.
Påmelding er imidlertid litt dyrt, men så er du garantert en opplevelse for livet. En drop-in billett koster 679 kroner, men studenter, vernepliktige og honnør får 40% rabatt ved fremvist gyldig bevis. Familier med to voksne og to barn under 18 år koster 2050 kroner.
Løs mysterier på Deichman Bjørvika
Annonse
Korona har kanskje tatt på. Og hverdagen har kanskje begynt å bli litt vel ensartet og traurig. Savner du noe spennende, mystisk og merkelig? Hos DeichmanBjørvika på Anne-Cath. Vestlys Plass 1 kan du løse mysterier sammen med andre i såkalte "escape rooms".
Deichman har også mange fine leke- og avslapningsplasser, radio-studioer du kan eksprimentere i, 3D-printere, instrumenter og mye mye mer. Alt sammen i rolige, fargeglade og hyggelige omgivelser med utsikt mot den vakre Oslofjorden.
Slipp deg løs i bryggedans på SALT
Hver søndag skjer noe utradisjonelt Oslosk. Da blir Oslo nemlig omgjort til verdens triveligste og friske lille havneby.
Klokken 18 svinges kroppene i gang, for da skal dansinga starte. Og her er det lov å være så dårlig eller god man bare er.
Proffe instruktører møter opp, men arrangementet er gratis og poenget er bare å danse seg løs ved hjelp av litt god musikk og hyggelig stemning.
Hver søndag er det en ny type dans på menyen, men du kan også sette deg ned langs de ulike spiseplassene eller i badstuene og nyte noe godt. SALT ligger på Lankaia, som ligger et stykke ut til høyre for Operaen.
Ta havnepromenaden
Oslo har som kjent ikke alltid vært så stor som den lille byen vår er i dag. I gamledager lå nemlig Oslo, eller datidens Christiania, nede langs kystlina, der hvor Gamlebyen ligger i dag. Her bodde faktisk vikingene, de hardbarka kvinnene og karene som har fått så mye oppmerksomhet i populærkulturen de siste par årene.
I dag kan mye av Oslos historie oppsummeres i løpet av en et par timer lang promenade langs vannkanten. Følger du alle stoppestedene langs veien kan du lære litt om byutviklingen, samtidig som du får øye på den bymessige forandringen fra gammelt til moderne.
Promenaden er til sammen 9 kilometer lang, og går fra Sørenga og helt ut til Bygdøy.
Teknisk museum: museet du kan leke med
Å måtte redusere våre sanselige inntrykk til opplevelser overført gjennom skjerm, er noe mange er lei av. Og selv om det nå er mulig å ta turen til museene, kan selve museumsopplevelsen være noe mange forbinder med liten frihet og streng ærbødighet.
På Tekniskmuseum i Kjelsåsveien 143 er det motsatt. Her skal du nemlig få ta, kjenne på og leke med "kunsten". Museet viser nemlig alt mulig av tekniske gjenstander, og lar deg delta i aktiviteten.
En vanlig billett koster vanligvis 165 kroner for voksne og 110 kroner for barn, men ut 2020 får du to museumsbesøk for prisen av én billett. Er det noen som vil være med?
Prøv deg som lege hos Kreftforeningens Vitensenter
Visste du at dinosaurer også hadde kreft? Slikt lærer du på Kreftforeningens Vitensenter, som er fylt med inspirerende, underholdende og lærerike aktiviteter.
Her kan du også få lære om spennende nye oppfinnelser, slik som gensaksen CRISPR, som i fremtiden skal kunne «redigere» bort kreft hjemme i stua vår. Du får også prøve deg som kikkhullskirurg, reparere DNA, drepe kreftceller i spillet Guardians of the Cells og perle Fuck Cancer-armbånd.
Hos Kreftsenteret kan du komme inn som skeptisk og gå ut igjen med nye kunnskaper, morsomme opplevelser og forhåpentligvis et gjenvunnet håp om hva teknologi og ny forskning kan bidra med på. Senteret holder til i Kongens gate 6, og har gratis inngang.
Dette er Oslos mest sosiale møtested. Vegg i vegg med Rockefeller Scene og Tilt og et stenkast fra Youngstorget, finner du nå 16 spisesteder, tre barer, kaffe- og iskrembar og mer enn 550 sitteplasser under samme tak. På menyen står street food fra alle verdens hjørner.
Herlig gresk mat, byens beste veganske måltid, taco på den ordentlige måten, eller bare noe godt å drikke, alt dette og mye mer er plutselig tilgjengelig på ett sted med masse matboder og langbord midt i sentrum, i et nedlagt svømmebasseng.
Det fine med Oslo Street Food er at verdenen av mat er så stor og variert, samtidig som du alltid vil finne noe til din egen prisklasse. Langs de mange benkene deler ukjente på det samme langbordet, noe som bare øker den koselige stemningen enda mer. Og har du ikke prøvd det enda, må du teste ut den morsomme og søte bobleformede vaffelen.
Er du hypp på en litt mer «voksen» kunstopplevelse? Ta turen innom NasjonalmuseetArkitektur på Bankplassen 3 i Kvadraturen. Helt frem til 11. oktober kan du oppleve utstillingen "En samling blir til", som består av flere hundre verk, alt fra skjøre porselensfigurer, fjærlette hatter til flekkete spraybokser og store installasjoner.
Utstillingen er et sammensurium av maleri, skulptur, grafikk, arkitektur, håndverk og design, og viser 130 nye arbeider fra en rekke kunstnere.
Har barna dine for lite å finne på? Er dere lei av å sitte inne i den samme lille stua? Ta turen til Barnekunstmuseet i Lille Frøens vei 4, der kan dere se kunst laget av barn fra hele verden, eller selv sette dere ned og lage kunst sammen med andre barn og familier.
Kunstverkstedet er åpent ni dager i oktober, mens museet ellers har utstillinger hele året. Akkurat nå vises ustillingen #Kidspaintkorona, som er en samling bilder fra barn overalt i verden og deres tolkning og assosiasjoner med korona.
Inngang koster 75 kroner for voksne og 40 kroner for barn, studenter og honnør.