DEBATT
Jon Reidar Øyan (Ap) mener de borgerlige partiene gjør ikke gjør nok for å bekjempe kriminalitet blant barn og unge i Oslo.
Foto: Arnsten Linstad
- Oslo Frp er mer opptatt av penger til asfalt enn å bekjempe kriminalitet
- Frp som budsjettpartner til det borgerlige byrådet er dårlig nytt for oss som mener det er viktig å forebygge og bekjempe kriminalitet begått av barn og unge i Oslo.
Frps gruppeleder i bystyret har i flere intervjuer uttalt hva som er de viktigste prioriteringene for de når de skal forhandle budsjettenighet med Høyre/Venstre-byrådet.
Bekjempelse av kriminalitet er ikke en av de prioriteringene. Det har ikke blitt nevnt i media hva Frp skal bruke muskler på å få mer penger til i forhandlinger med byrådspartiene.
Byrådet har gitt opp
Hva har skjedd med det såkalte lov- og ordenpartiet Fremskrittspartiet? Partiet som hadde sju justisministere på sju år, og som var politisk grunnlag for den borgerlige regjeringen fra 2013 til 2021.
Det kan virke som det bare har vært tomme ord de gangene de har gått hardt ut og advart mot utviklingen og sagt at kriminaliteten må bekjempes. For nå ser vi at det er bare ord det er, og ordene blir ikke etterfulgt av handling. Da er de dessverre lite verdt og har liten effekt.
I budsjettforslaget for Oslo i 2025 ser det ut som det borgerlige byrådet i all hovedsak har gitt opp kampen mot barne- og ungdomskriminalitet. Da blir det ekstra ille at budsjettpartner Frp ikke ser ut til å ha evnen til å prioritere dette inn i budsjettforhandlingene.
Vi foreslår 100 millioner
Høyre/Venstre-byrådet har vært mest opptatt av å peke på at regjeringa ikke gjør nok.
Nå leverer regjeringen strengere regelverk, nye virkemidler og 2,8 milliarder kroner til å bekjempe kriminalitet. Men de som styrer og samarbeider om å styre Oslo, vil ikke være med på å sette inn tiltak som monner. De vil ikke åpne sin egen verktøykasse og ta i bruk virkemidlene som Oslo kommune selv har for å gjøre noe med det.
Etter å ha pekt på regjeringen og drevet med aktiv ansvarsfraskrivelse over lengre tid. Så kom det jaggu bare småpenger til dette fra byrådets side. Og når Frp heller ikke vil prioritere dette i forhandlingene, så er dette dårlig nytt for Oslos innbyggere.
Vi i Oslo Arbeiderparti foreslår å bruke om lag 100 millioner kroner mer enn byrådet på konkrete tiltak for å ta kraftfulle grep for å få ned kriminaliteten begått av barn og unge.
Dette er i tillegg til alle de langsiktige forebyggende tiltakene som må foregå med uforminsket styrke.
En-til-en-oppfølging
Vold, trusler og kriminalitet øker blant yngre i Oslo. Når konfliktene øker utenfor skolen og skoletiden, så tas det med inn i skolegården og klasserommet, noe vi har sett tydelig i 2024.
Dette gjør det utrygt for mange å gå på skolen, et sted de må være. Samtidig er det behov for en-til-en-oppfølging av gjengangerne, både for å hindre dem her og nå i å begå alvorlige forhold, og for å hjelpe dem ut av negative mønstre og miljøer.
I september foreslo vi i Oslo Arbeiderparti å opprette Team Oslo. Dette finnes ikke fra før.
Det er en helhetlig oppfølgning av enkeltbarnet fra morgen til kveld som kan aktivisere de unge gutta hele dagen, og gi en tettere observasjon av hva barnet trenger for å ikke bedrive vold og kriminalitet.
Team Oslo
Vårt forslag vil sørge for en-til-en-oppfølging av gutter som begår gjentatt og grov kriminalitet i alderen 10–14 år, fra morgen til kveld.
Høsten 2024 har det vært ukentlige episoder med vold og våpen ved flere skoler på barne- og ungdomsskolenivå. Vi leser stadig om at barn raner andre barn, vipps-ran. Og til og med at barn blir tiltalt for drapsforsøk på homofile.
Det krever at vi setter inn tiltak nå, og det gjøre vi i Oslo Arbeiderparti sitt budsjettforslag for 2025 ved å bruke 80 millioner kroner til å opprette Team Oslo.
Utekontakter og SALTO-samarbeid
I tillegg ønsker vi i Arbeiderpartiet å styrke utekontaktene med en ekstra stilling hver i de syv områdene som politiet har sagt er prioriterte områder.
Dette er: Grønland, Tøyen, Furuset, Veitvet, Mortensrud, Bjørnerud og Majorstuen. Utekontaktene jobber med forebyggende og oppsøkende arbeid for ungdom i alderen 10–23 år.
Vi ønsker også å styrke kommunens kriminalitetsforebyggende arbeid gjennom samarbeidsmodellen SALTO mellom kommunen og politiet, ved at alle bydeler skal få en hel SALTO-stilling i hver bydel, ikke bare en halv som det er i dag.
Det viktigste vi gjør for å forhindre kriminalitet, er å forebygge at den skjer med gode og langsiktige forebyggende tiltak. Men vi må samtidig sette inn kraftfulle grep overfor de som allerede begår gjentatt grov kriminalitet.
Det er synd at verken byrådspartiene Høyre og Venstre eller Fremskrittspartiet evner å prioritere begge deler.