En etasje opp fra Tranen på Alexander Kiellands plass finner du den tidligere cocktaibaren, nå restaurant, Bar Amour. Foto: Google maps
En etasje opp fra Tranen på Alexander Kiellands plass finner du den tidligere cocktaibaren, nå restaurant, Bar Amour.

Tranen-nabo Bar Amour har fått sin første Michelin-stjerne

Det tidligere så brune og tradisjonsrike vannhullet Tranen på Alexander Kiellands plass har en nabo som har havnet i svært eksklusivt selskap.

Publisert

Den tidligere cocktail-baren i andre etasje over Tranen på Alexander Kiellands plass, Bar Amour, ble den andre norske restauranten som mandag fikk sin første stjerne under seremonien i Helsingfors.

Restauranten og dens kjøkkensjef Carlos DeMedeiros har fått mange strålende anmeldelser i norsk presse.

- Bør være pensum for kokker

«Bak en dør og lukten av pizza, ligger Bar Amour gjemt i andre etasje på Tranen. Her får du mat og drikke av høy kvalitet, i romantiske omgivelser.», skrev Mer av Oslo i mai 2023.

Vink i Aftenposten har også anmeldt Bar Amour og fortalte at restauranten ligger bortgjemt uten vinduer og slo fast:

«Det som skjer på Bar Amour, bør være pensum for kokker og vinkelnere».

Dagens Næringsliv sparte ikke på superlativene:

«Som restaurantanmelder blir man lett blasert og kresen. Vi har smakt «alt», prøvd det meste, blitt slått i bakken av perfekte retter og glitrende vinkombinasjoner. Men det de driver med på Bar Amour er helt spesielt.»

Stjerne nummer to til Kontrast

Mens Bar Amour debuterer i Michelin-guiden, får oslorestauranten Kontrast sin stjerne nummer to.

Kontrast er ledet av den svenske kjøkkensjefen Mikael Svensson, som også er også kåret til en av de 300 beste kjøkkensjefene i verden.

– Jeg er målløs. Jeg har med laget mitt, som er med på alle de ville ideene vi har og alle som er med på dette og gjør alt dette mulig, sa Svensson etter utdelingen i Helsingfors mandag.

Kontrast åpnet i 2013, og fikk sin første Michelin-stjerne i 2016. De holder til på Vulkan i Oslo.

Se alle Michelin-restauranter i Norge

Siden 2015 har Michelin kommet med en egen årlig guide for Norden: «Guide Michelin Nordic Cities». Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide.

 Til sammen er nå 20 norske restauranter tildelt Michelin-stjerner. Kontrast i Oslo fikk sin andre stjerne mandag og Re-naa i Stavanger fikk sin tredje. Oslo-restauranten Maaemo hadde tre stjerner fra tidligere og beholdt disse i år.

Tre stjerner betyr verdt en egen reise, to stjerner verdt en omvei og en stjerne verdt et besøk.

* 3 stjerner: Maaemo, Oslo – Re-Naa, Stavanger

* 2 stjerner: Kontrast, Oslo

* 1 stjerne: Hermetikken, Stavanger – Lysverket, Bergen – Iris, Rosendal – Stallen, Oslo – Mon Oncle, Oslo, – À L'aise, Oslo – Fagn, Trondheim – Under, Lindesnes – Bar Amour, Oslo – Speilsalen, Trondheim – Sabi Omakase Oslo, Oslo – Sabi Omakase Stavanger, Stavanger – Statholdergaarden, Oslo – K2, Stavanger – Hyde, Oslo – Hot Shop, Oslo – Savage, Oslo

* Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900 av den franske dekkprodusenten Michelin. I 1926 introduserte guiden én stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

Powered by Labrador CMS