Foreldre og barn ved Vålerenga skole står sammen i ønsket om å bevare skolegården og den tilliggende parken. Fra venstre Veslemøy Lode, Ulrik )7), Åsne Dahl Torp, Mikkel (8), Sander (7) og Camilla Rønes. Foto: Christian Boger
Foreldre og barn ved Vålerenga skole står sammen i ønsket om å bevare skolegården og den tilliggende parken. Fra venstre Veslemøy Lode, Ulrik )7), Åsne Dahl Torp, Mikkel (8), Sander (7) og Camilla Rønes. Foto: Christian Boger

– Bevar skolegården vår! Vi på Vålerenga må stå sammen

Fjerner Bane Nor deler av Vålerenga-parken, så mister Vålerenga Skole og nærmiljøet et viktig samlingspunkt og en viktig lekeplass.

Publisert Sist oppdatert

Vålerenga skole er en stor osloskole med 700 elever i indre Oslo øst. Vi har et stort uteområde og god plass til å leke. I hvert friminutt og etter skoletid er det fullt av aktivitet.

Nå har jeg som elev på skolen fått høre at Bane Nor skal utvide til flere spor, og til det må de bruke store deler av Vålerenga-parken og skolegården vår.

Dette mener jeg er negativt for elevene og nærmiljøet, for da mister vi store deler av skolegården, og den er viktig for oss på skolen. Vi mister to fotballbaner, som vi bruker hele tiden, både i skoletiden og på fritiden. Hvor skal vi spille fotball når vi ikke har noen fotballbaner?

Mister klatrestativer og basketbanen

En annen viktig ting vi mister er klatrestativet vårt, som er ganske nytt. Her leker vi hele tiden, både store og små. Mange av de mindre elevene trives bedre på skolen på grunn av klatrestativet. Der kan de leke med vennene sine i friminuttene og etter skoletid.

Men ikke nok med det. Vi mister basketballbanen, som er et møtested for voksne og barn. I tillegg mister vi kinahuskene og enda et klatrestativ.

Slutt på det store området vårt

Foreldrenes arbeidsutvalg har i det siste jobbet med Vålerenga skolehage. Der dyrker de trær, blomster og grønnsaker, som vi på skolen skal lage mat av. Her skal vi lære om planter og ha utendørs undervisning.

Det er bygget pallekarmer og andre konstruksjoner som man kan ha planter oppi, og det hadde vært utrolig trist å miste kjøkkenhagen og muligheten til å lære om planter. Men det verste er det store området vi mister.

Det vil bety at det blir flere elever på et mindre område. Og da vil det bli mer støy og flere konflikter og slåsskamper. Når det endelig er friminutt og vi slipper ut av et klasserom fullt av elever, er det fint å komme ut til et åpent sted.

Mange på lite område

For dem som liker å leke, vil vi ha bare vanlige husker og ett klatrestativ igjen. Da blir det mange elever på samme klatrestativ. Elevene som leker der til vanlig, hadde valgt det bort fordi det er for mange barn på området.

Arealet vi mister, er der mesteparten av sporten og leken foregår. Det vil vi merke i utegymmen. Det er heller ikke veldig mange lekeplasser i området, det vil de mindre barna merke.

Et viktig samlingspunkt blir borte

Fjernes Bane Nor skolegården, flyttes lekeplassen i nærheten av Etterstad kolonihage, som for det første er et mindre område, for det andre langt vekk fra skolen.

Forsvinner gjør også gangveien og sykkelstien og store deler av parken oppover mot kirken. Til sammen blir vi fratatt to klatrestativer, tre husker, to fotballbaner og en basketballbane, til sammen et stort område.

Fjerner Bane Nor deler av Vålerenga-parken, så mister Vålerenga Skole og nærmiljøet et viktig samlingspunkt og en viktig lekeplass. Vi på Vålerenga må stå sammen, og politikerne må sette seg inn i saken, slik at vi kan beholde friområdet vårt.