Skeids Even Lübeck spilte en god kamp. Krigsmalingen i ansiktet er for å hindre solrefleksen fra isen

Andre juledag er bandyfolkets 17. mai. Endelig fikk Skeid spille bandy - nesten på hjemmebane

Det har dog ikke vært mye hornmusikk og flagging rundt Skeid de siste serierundene. Men på 2. juledag møttes Skeid og Drammen på Ullevåls hjemmebane - Bergbanen.

Desember har vært lei mot Skeids bandylag. I tillegg til at drømmen om en kunstisbane på Nordre Åsen i hvert fall foreløpig ble knust, må laget spille resten av kampene i årets serie på bortebane.

Bandyforbundet stengte den nåværende hjemmearenaen, Voldsløkka, av sikkerhetsmessige årsaker ut sesongen etter at det hadde oppstått sprekker i isen.

Kritisk til mye reising under korona

— Fra Skeids side stiller vi oss undrende til at forbundet kan inspisere banen uten deltakelse fra banemannskap eller de berørte klubber, Sagene og Skeid, skriver trener Helge Klæstad en epost til VårtOslo

Tilskuerne på Bergbanen fikk se en jamn og ganske velspilt kamp

— I tillegg omberammes våre hjemmekamper til bortelagets hjemmearenaer. Midt i en pandemi, hvor smittetrykket er så stort at landslagssamlinger avlyses, og deler av samfunnet stenges ned, sender forbundet oss til Gressbanen, Sarpsborg og Mjøndalen for å avvikle våre hjemmekamper. Det er verken fair play, eller ansvarlig smittevern, sier Klæstad.

Klæstad følger opp med at forbundet med dette ikke følger sine egne regler om at kamper som avbrytes eller avlyses, skal spilles på samme bane med samme arrangør.

Mener sprekker på Voldsløkka kan oppstå på nytt

Det er kun hvis arrangør selv er skyld i at kampen avbrytes eller avlyses, at den kan bli satt opp på annen bane. Og Skeid kan vanskelig lastes for problemene på Voldsløkka, all den tid Oslo kommune er baneeier.

Bandyforbundet på sin side sier at sprekkene i isen på Voldsløkka kan gi store skader om en spiller setter fast en skøyte der. Og at om sprekkene utbedres, kan de oppstå på nytt, spesielt i kaldt vær.

Dessuten vil forbundet spikre kampprogrammet i god tid framover.

Skeids kampprogram består av fem kamper på 13.dager i dagene før nyttår. Det er tett program for spillere som alle har full jobb ved siden av.

— Når kampene ble omberammet på kort varsel var det ikke alle som kunne gjøre om på timeplanene sine. Vi hadde også spillere som på grunn av smittetrykket i samfunnet vegret seg mor å reise til andre byer for å spille, forteller Klæstad.

Lange skygger i vintersola

Kampen mot Drammen ble flyttet fra Voldsløkka til Bergbanen, ikke mange kilometere unna. Været var flott. Den lave vintersola gjorde skyggene lange, og varmet kanskje bittelitt. Tribunene var godt besøkt, og vipps så så Skeid ut som et eliteserielag i bandy igjen.

Romjul og sol gir lange skygger. Sjelden har vi sett så langbeinte bandyspillere som på Bergbanen andre juledag.

Etter tre kamper med 3-43 i målforskjell var det to solide skritt fram mot Drammen. Med unntak av det første kvarteret i andre omgang, er kampen ganske javn.

Skeid spiller på det de kan, med å ligge kompakt i forsvar, og å kontre kjapt når mulighetene bød seg.

Misset straffe

0-1 ble det etter 23 minutter da Drammens Even Lervåg Thiseth får pirket inn ballen etter en corner. Minuttet etter får Skeid straffe, men Drammens keeper Gustav Slotsvig redder strålende straffeslaget fra Daniel Skrettingland. Returen fra keeper, berget Drammen ut til corner.

Flere mål blir det ikke på bortelaget, ikke minst takket være Skeids keeper Morten Tønder Iversen, før i første omgangs siste sekund. Da øker Drammen til 0-2.

I starten på andre omgang faller Skeid litt ut av taktene. Drammens gode skøyteløpere får mer plass, og laget går opp i 0-4. Spesielt var 0-3 målet til Fredrik Woll Andersen en oppvisning i god skøyteteknikk.

Ved siden av Woll Andersen viste Mathias Farnes og Filip Guul Green god fart og teknikk.

Spillet sitter bedre

12 minutter ut i andre omgang spiller Skeids Even Lübeck fram Daniel Skrettingland som ikke får heltreff på skuddet, men nok til at ballen går i mål. Bare minuttet senere får Drammen straffe.

Skeids keeper redder, men Drammen får tak i returen og det står fem mål til bortelaget. Vertskapet står fortsatt kun med ett mål.

Nå kommer Skeid mer med i spillet, men kan ikke hindre 1-6 før de selv setter inn 2-6. Sigve Swensen takker for en god pasning fra Martin Sandell og skårer. Etter en halv time av andre omgang utnytter Nils Arne Walberg fomling foran drammensmålet og plutselig står det 3-6.

En sentral spiller i disse minuttene var Skeids nye spiller Even Lübeck. Han forklarer bedringen i spillet med at laget endelig hadde fans på tribunen, og dessuten spite ikke langt hjemmefra.

Glad for å ha fansen på tribunen

— Vi spilte endelig i Oslo igjen, og vi hadde fansen på tribunen. Jeg trives godt i Skeid, og har fått mye ansvar på banen. I dag klappet vi ikke sammen i andre omgang. Det er gøy når vi klarer å spille hverandre gode, som vi klarte i dag, sa Lübeck etter kampen.

Nærmere kom ikke Skeid. I stedet var det Drammen som med to mål helt på tampen vant 8-3. Drammens vingspillere utnyttet keeperens lange hjørne og puttet ballen inn der fra spiss vinkel.

— I dag spilte vi stort sett godt defensivt. Vi spilte også en god første omgang mot Mjøndalen sist, men gjorde en del ting vi ikke var blitt enige om i andre omgang, mener Skeid-trener Helge Klæstad.

— Kampen mot Mjøndalen endte med 0-9-tap, etter 0-2 ved pause. Vi kan ikke regne med å spille ut motstanderne våre, og vi må regne med at de har ballen mest, sier Klæstad.

Han var spesielt fornøyd med første omgang, og håper at kampen mot Drammen gav spillerne selvtillit før den viktige kampen mot nedrykk mot Ullern.

Den kampen spilles på Ullernbanen førstkommende onsdag 29.12 klokka19.

Mats Gunnar Eriksson var en god dommer i en ganske lettdømt kamp.