Leder Dan Bjørke i Oslo Pride (t.v.) og Vålerenga-løper Jørgen Karterud er begge opptatt av å understreke viktigheten av samarbeidet.Foto: Petter Terning / André Kjensli
Pride-ambassadør Jørgen Karterud fra Vålerenga ishockey: – Kan hende skeive ikke tør komme inn i en hockeyarena fordi de ikke tror de er velkommen
Eliteserieklubbene i ishockey på både herre- og kvinnesiden har inngått et samarbeid med Oslo Pride. I tillegg til økt fokus på mangfold og inkludering, innebærer samarbeidet blant annet også at klubbenes haller vil fargelegges i regnbuens farger. – Uansett hvem man elsker og er, vil vi at flere skal få være med på å oppleve det hockeyen står for, sier Vålerenga-profil Jørgen Karterud.
De ti lagene i Elitehockey Ligaen, i tillegg til kvinneligaen Bambusa, har nå inngått et langsiktig samarbeid med Oslo Pride. Her er målet å sette større fokus på mangfold og inkludering i norsk ishockey.
– Gjennom dette partnerskapet ønsker vi å åpne alle deler av ishockey-miljøet for et enda mer mangfoldig publikum. Det gjelder ikke bare på tribunen, men alle deler av ishockeyfamilien: fra hockeyskolen, til publikum, til amatørspill og profesjonelt spill, og hele breddeidretten, sier daglig leder i Elitehockey, Cato Cocozza, i en pressemelding.
Hallene fargelegges i regnbuens farger
– Alle skal føle seg velkommen hos oss, uavhengig av hvem man er eller hvem man elsker, fortsetter Cocozza.
I uke fem blir det også «Pride Week» i hockeyhallene. I tidsrommet mellom 29. januar og 4. februar vil alle kampene i ligaen ha et tydelig og synlig fokus på Pride, og hallene skal fargelegges i regnbuens farger.
Annonse
Gjennom partnerskapet vil alle klubbene i ligaen gjennomføre kurs knyttet til «Rosa Kompetanse», der spillere, trenere, ledelse og hele klubben får mer kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold, identitet og inkluderingstiltak.
Motivasjonen bak er å gjøre klubbene bedre posisjonerte i å jobbe strategisk og effektivt med mangfoldsarbeid både lokalt og nasjonalt.
– Dette er det mest omfattende samarbeidet vi noen gang har gjort med idretten. At hockeyen nå går fremst i rekken av gode initiativ til å gjøre idretten mer inkluderende, er helt fantastisk å se, sier leder i Oslo Pride, Dan Bjørke.
Han sier at mange andre er gode på å tale saken, men at samarbeidet betyr at hockeyen retter seg direkte mot tiltak og handling.
– Idretten er én av de viktigste arenaene for å skape et inkluderende samfunn, for at folk skal føle tilhørighet. Vi håper det vi gjør sammen med hockeyen nå vil være til inspirasjon for flere idretter. Vår dør er åpen, fortsetter Bjørke.
Flere profilerte spillere fra ligaen er ambassadører for samarbeidet, og har tatt på seg en utvidet rolle som talspersoner på vegne av klubbene.
– Vi vil vise at hockeyen ikke bare er macho
Fra Vålerenga er det Martin Røymark og Jørgen Karterud. Sistnevnte beskriver overfor VårtOslo samarbeidet som «fantastisk», i kraft av å kunne presentere hockeyen som noe for alle.
– Vi er for mangfold og at alle skal komme på vår arena eller isen, uansett hvem man er og elsker. Det er det vi har lyst til å sette fokus på. Vi vil vise at hockeyen ikke bare er macho, som mange kanskje tror, og at flere faktisk kan få være med å oppleve samholdet og fellesskapet som er i hockey, sier Karterud.
Han understreker videre at da mange barn og unge ser opp til klubbens spillere, er det viktig å bruke stemmen sin og være seg bevisst samfunnsansvaret som følger med.
– Da kan de se hvor viktig det er med mangfold, samhold og inkludering. Vi har jo lyst til å være gode forbilder og få frem dét, fortsetter Vålerenga-løperen.
Ønsker å skape trygghet
Som situasjonen er i de aller fleste idretter, bærer også hockeyen preg av at få homofile har vært åpne om legningen sin. Karterud spekulerer i den anledning i at det kan hende at personer faller fra eller ikke tør å oppsøke en hockeyarena fordi de tror at de ikke er velkommen.
– Det er de absolutt. Uansett hvem man elsker og er, vil vi at flere skal få være med på å oppleve det hockeyen står for. Det er jo det idretten generelt egentlig er bygd på også, de verdiene der. Vi håper at dette kan være med på at folk kanskje føler seg enda tryggere, sier Karterud.
På spørsmål om ringvirkningene av et slikt samarbeid, og om det eksplisitte initiativet kan bidra til at flere velger å stå frem, er han opptatt av at ingen skal føle på et press.
– Folk skal føle seg trygge og vite at man fortsatt er bestekamerater om noen skulle stått frem. Det hadde ikke vært noen som hadde reagert på det, i hvert fall ikke i vår garderobe, avslutter Karterud.