Knusktørt ved skiløypa på Linderudkollen samme uke som det gjeldende gule farevarselet ble innført for snart et par uker siden. I solsteiken minker snøen stadig. Fra tirsdag er det generelt forbud mot åpen ild i skog og annen utmark.

Tirsdag trer forbudet i kraft: – Eget ansvar

– Desto mer viktig.

Publisert

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og annen utmark her til lands, med unntak av på godkjente bålplasser. 

Hovedregelen er da at du ikke har lov til å tenne bål, bålpanner, bruke grill og engangsgrill eller annen åpen ild i all utmark – skog og kystområder inkludert.

På øyene i Oslofjorden er det for øvrig bålforbud hele året, og grilling er kun lov på øyene med tilrettelagte grillplasser.

Det er imidlertid lov å grille i byens parker året igjennom.

Dette må du passe på når du griller i byens parker:

  • Sett grillen på brannsikkert underlag. Sett aldri grillen rett på bakken. Bøylen som medfølger engangsgrill er ikke nok. Bruk stein eller annet ubrennbart materiale for å bygge opp grillen 10–15 centimeter.
  • Sikre god avstand til brennbart materiale.
  • Hold øye med grillen til enhver tid.
  • Slokk grillen med rikelig med vann. Et godt tips er å slokke den når du er ferdig med å grille, ikke når du skal gå. Da får du sjekket om den er tilstrekkelig slokket.
  • Kast engangsgrillen i en grillcontainer, ikke i vanlige søppelbøtter. Grillcontainere er laget av metall og er plassert ut i de fleste av byens parker.
  • Kilde: Oslo kommune

– Bør ha tilgjengelig

– I år er det Friluftslivets år, og vi er ekstra mange som er ute i naturen. Da er det desto mer viktig at vi alle tar ansvar for egen tur og respekterer bålforbudet, så vi ikke skaper farlige situasjoner for oss selv, andre og naturen, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, i en pressemelding.

– Du har alltid et eget ansvar for å vurdere at det er trygt å fyre bål. I tillegg bør du alltid ha vann eller andre slukkemidler tilgjengelig, understreker hun.

– Bålforbudet åpner likevel opp for å fyre bål der det åpenbart ikke kan medføre brann, for eksempel der det fortsatt ligger mye snø eller hvis det har regnet over en lengre periode, påpekes det videre fra Norsk Friluftslivs hold.

Egen oversikt

«Du har lov til å grille eller bruke bålpanne på steder som ligger langt unna skog og utmark, så lenge du mener det er trygt. Dette kan for eksempel være i din egen hage, friområdene til borettslag og sameier, åpne strandsoner som ikke er i nærheten av skog eller annen vegetasjon og friluftsområder nær bebyggelse», tydeliggjør Oslo kommune, som ber befolkningen sjekke regelverk og skilting som informerer om hva du har lov til å gjøre på det aktuelle området.

Kart over kommunens tilrettelagte bålplasser.

Oversikt over Oslo kommunes tilrettelagte plasser for bål og grilling, finner du på kommunens hjemmeside.

Også i Den Norske Turistforenings UT-app og på UT.no kan man finne etablerte bålplasser på kartet ved å velge «godkjente bålplasser» under «turmål».

Under bålforbudet

Oslo kommune påpeker at hver enkelt er ansvarlig for å vurdere når det er trygt å tenne bål og grille og påpeker at man kan bli straffet med bøter eller fengsel hvis bålet kommer ut av kontroll.

Av de totalt 771 skog- og gressbrannene på landsbasis i fjor, skjedde brorparten av brannene under bålforbudet.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sin brannstatistikk, har Oslo brann- og redningsetat allerede rykket ut til flere oppdrag gjeldende brann i gress eller innmark så langt i år.

– Kan være skikkelig tørr

– Sommeren er et stykke unna, og fortsatt ligger det snø flere steder. Men sol og varme gjør at det er godt å fyre opp grillen eller bålet i skogen. Visste du at vegetasjonen under snøen kan være skikkelig tørr selv om snøen akkurat har smeltet. Død vegetasjon fra i fjor holder hverken på fuktighet, er knusk tørr, og kan ta fyr fortere enn du tror, advarte Oslo brann- og redningsetat i et innlegg i slutten av mars, der brannvesenet videre la til: 

– Vurder derfor forholdene der du er. Kombinasjonen av tørr vegetasjon og vind kan gjøre at selv små gnister kan bli til branner.

Gult farevarsel

Selv med litt regn i Oslo søndag, har det ikke vært noe skikkelig rotbløyte i hovedstaden.

Fortsatt er det gjeldende gult varsel for skogbrannfare for Oslo og omkringliggende områder på Østlandet.

– Lokal gress- og lyngbrannfare i snøfrie områder inntil det kommer nedbør av betydning, heter det i farevarselet Meteorologisk institutt sendte ut for snart to uker siden, med følgende oppfordring:

– Store områder kan bli berørt. Ikke bruk åpen ild. Følg instruksjoner fra lokale myndigheter.

Det er gjeldende gult varsel for skogbrannfare for Oslo og omegn.

Farevarselet gjelder nå frem til onsdag 16. april klokken 08.00.

Denne onsdagen og deler av påskeuka for øvrig er det meldt regn i hovedstaden.

Powered by Labrador CMS