Sognsvann er populært turområde. Lørdag blir det offisiell åpning av Friluftslivets år 2025 her med kongelig visitt.

Her blir det folksomt på lørdag: – En skikkelig fest alle er invitert med på

– Alltid plass til en til.

Publisert

Lørdag 18. januar går startskuddet for Friluftslivets år 2025. Det markeres på storstilt vis i hovedstaden, blant annet med kongelig besøk rundt bålet på Sognsvann.

Arrangementet på Sognsvann, som er gratis og åpent for alle, er det største av om lag 25 plasser med uteaktiviteter for hele familien i Oslo-området, ifølge DNT Oslo og Omegn.

– Kjempefin anledning

– Vi håper mange vil være med på å samles rundt bålet og ha en hyggelig utedag sammen, med morsomme og gratis aktiviteter for både store og små, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn, i en pressemelding.

– Denne dagen er en kjempefin anledning til å ta seg en tur ut i nærområdet sitt, om det er på Furuset, Holmlia, Østensjø, Lindeberg eller på Sognsvann. Det å være ute, bli litt bedre kjent og være en del av et større fellesskap er så viktig og godt. Nå på lørdag blir det i tillegg en skikkelig bålfest som alle er invitert med på. Og rundt våre bål er det alltid plass til en til, fortsetter han.

– Heldige i Oslo

– Vi som bor i Oslo og Akershus er så heldige å ha naturen tett på oss, med både marka og fjorden i nærheten. Det vil vi bruke Friluftslivets år til å vise fram og markere!

– Dørstokkmila kan være ekstra lang på vinteren, og uansett om du er mye ute på tur eller ikke så erfaren, kan absolutt alle være med på «Kom deg ut»-dagen, bli inspirert og kjenne på varmen når vi samles rundt et bål, fortsetter Hoff Wikborg, som understreker at det skal være enkelt å være med.

Blant aktivitetene på programmet er natursti, aking, ski, skøyter, grilling av pinnebrød, bålkos og bålvett.

Fakta om Friluftslivets år 2025:

  • Friluftslivets år er forankret i Stortingsmelding om friluftsliv (2016) og er et nasjonalt markeringsår for friluftsliv, som arrangeres hvert tiende år med støtte fra Klima- og miljødepartementet.
  • Gjennom året blir det både nasjonale markeringer og aktiviteter lokalt i hele Norge.
  • Året skapes av friluftslivorganisasjonene og hele bredden av frivilligheten, friluftsrådene, sentrale og lokale myndigheter, skoler, næringsliv og enkeltpersoner.
  • Friluftslivets år ledes av Norsk Friluftsliv, paraplyorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene med til sammen én million medlemskap og nær 5000 lag og foreninger.

Kilde: Norsk Friluftsliv

Kronprinsen kommer

«Kom deg ut»-dagen slås i år sammen med «Hele Norge båler» den 18. januar. Kronprins Haakon, som er høy beskytter for Friluftslivets år 2025, står for den offisielle åpningen av friluftsåret på Sognsvann.

– Kronprinsen har gjennom mange år vist et sterkt engasjement for natur og friluftsliv. Vi er stolte og glade for at han vil åpne Friluftslivets år 2025 sammen med oss og bidra til å inspirere både store og små til å være mer ute, sier Bente Lier, generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv, i en pressemelding.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) og Oslo-ordfører Anne Lindboe (H) deltar også, er med i en bålsamtale på scenen og skal gå rundt og besøke organisasjonene på stand.

Pølsegrilling på bålet på Sognsvann ved en tidligere anledning.

Bålpanner og aktiviteter

Området på Sognsvann fylles i tidsrommet mellom klokken 12.00 og 15.00 denne januarlørdagen med bålpanner, friluftsaktiviteter for barn, musikk og dans. Det oppfordres til å ta med varme klær, sitteunderlag og noe godt å grille på bålet.

– Det blir et stort barne- og familiearrangement hvor man kan oppleve dans, musikk, lek, aktiviteter fra over 20 organisasjoner og båling for hele familien – med spennende innslag på scenen og hyggelige møteplasser for både store og små, lover hovedarrangøren Norsk Friluftsliv, som oppfordrer til en inkluderende markering av året som sådan.

Organisasjoner som er til stede og tilbyr aktiviteter på Sognsvann:

  • Den norske turistforening (DNT) og DNT Oslo og Omegn
  • Oslomarkas Fiskeadministrasjon
  • Norges sopp- og nyttevekstforbund
  • Frivillighet Norge
  • Røde Kors
  • Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA)
  • Norsk Kennel Klub
  • Syklistforeningen
  • Norges Orienteringsforbund
  • BUA
  • Norges Jeger og Fiskerforbund
  • Unge Funksjonshemmede
  • KFUK-KFUM-speiderne
  • Norges speiderforbund
  • Skiforeningen
  • Oslo og Omland Friluftsråd/Oslofjordens Friluftsråd/Friluftsrådenes landsforbund
  • Norges idrettshøgskole
  • Ti på topp/ Norges Bedriftsidrettsforbund
  • Skogselskapet
  • Nasjonalforeningen for folkehelsen Oslo
  • Turmat fra hele verden
  • Norsk Friluftsliv

– For mange kan nettopp det å bli invitert med ut gjøre hele forskjellen. Kanskje har du en nabo som ikke har kommet seg ut på en stund, eller en venn som kan trenge et avbrekk i godt selskap. Å dele en liten tur, kan gjøre en stor forskjell.

Bymiljøetaten med huskeregler

– Ikke alle har lært hvordan man får fyr på bålet eller hva man bør tenke på når man vil tenne opp bål. Så åpningsarrangementene kan være en god anledning til å møte bålkyndige, stille spørsmål og bli tryggere på å tenne opp bål selv. Også er det viktig at alle som skal båle denne dagen husker sporløs ferdsel, slik at det ser minst like fint ut i naturen etter vi har vært der, som før vi kom, oppfordrer generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Før helgen delte bymiljøetaten i Oslo kommune råd om hvordan man lager et stabilt og godt bål med fem gode huskeregler.

Bymiljøetatens huskeregler for et stabilt og godt bål:

  • Ta med egen ved.
  • Det er ikke lov til å skjære ned trær.
  • Pass på hvor du lager bål. Bruk helst eksisterende plasser, og uten tørr vegetasjon like ved.
  • Bjørkenever (bark) er en fin og naturlig opptenningsbrikett.
  • Slukk bålet skikkelig etter deg, eller gi det videre til noen andre som kan passe på bålet og få glede av varmen som allerede er der.

Tjenesten UT.no fra Den Norske Turistforening (DNT), i samarbeid med Statskog, Friluftsrådenes Landsforbund, Miljødirektoratet og Kartverket, kunne for øvrig melde at man på nettstedet og i UT-appen kan få oversikt over etablerte bålplasser i landets største turportal, deriblant flere bålplasser i Oslomarka.

På UT.no sitt kart og i appen kan brukerne nå velge «turmål» og videre filtrere «etablerte bålplasser» for å finne en bålplass nær der man er eller skal på tur.

DNT sine medlemsforeninger og lokallag, kommuner og andre organisasjoner har allerede publisert over 300 bålplasser de siste ukene, og flere vil komme til.

Nå skal det bli enklere å finne lokale, etablerte bålplasser, blant annet i Oslomarka.

– Ambisjonen vår

– Vi ønsker å senke terskelen for å komme seg ut på tur i nærmiljøet og håper mange vil ta turen ut med et lite bål, ikke minst nå som vi er på vei inn i Friluftslivets år, uttaler UT-redaktør Veronica Solbak.

Hun påpeker at de brannsikkerheten er bedre ivaretatt på slike etablerte bålplasser som nå er synliggjort på UT.no, i tillegg til at man gjerne finner andre fasiliteter for en hyggelig utekveld her, som for eksempel gapahuker, benker og lignende.

– Ambisjonen vår er at dette blir et nyttig og populært verktøy for folk som vil ha en hyggelig båltur. Hva med å koke litt kaffe underveis på turen eller lage en enkel middag ute i hverdagen eller på helgetur, avslutter Solbak.

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud her til lands. DNT oppfordrer alle til å sette seg inn i generelle råd samt nasjonale og lokale regler.

aktivitetskalenderen for Friluftslivets år 2025 finner du oversikt over «Hele Norge båler»- arrangementer og andre friluftslivsaktiviteter man kan bli med på gjennom hele året.

Powered by Labrador CMS