DEBATT

Nydalen-foreldre og barna deres på søppelrekognosering. Foran fra venstre: Espen Nørvåg Slapgård, Marthe Eikum Tang, Frid Fjose Berg og Gosha Szewczyk
Nydalen-foreldre og barna deres på søppelrekognosering. Foran fra venstre: Espen Nørvåg Slapgård, Marthe Eikum Tang, Frid Fjose Berg og Gosha Szewczyk

Barna i Nydalen ønsket å plante blomster på en forsøplet tomt, men fikk et avslørende nei fra eieren

Vi har avfunnet oss med at Avantor ikke ønsker barn med jord og blomsterfrø på eiendommen sin. Det er verre å godta at de ikke har hatt den minste oversikt over hvor ille det har sett ut der.

Publisert

På vei inn i påsken 2020 har det vært noen merkelige og temmelig frustrerende uker. Ikke minst for barna, som har hatt stengte skoler og barnehager og beskjeder om at de ikke kan sosialisere med venner.

Heldigvis er barn såpass positive av natur at de ser muligheter i de fleste situasjoner, selv når det er satt kraftige begrensninger.

Vi har fulgt alle oppfordringer om å holde oss i nærområdet, og underveis har det blitt noen spaserturer både gjennom og rundt tomta nedenfor Storosenteret, der stadig flere ønsker seg en stor park, men hvor det for tiden er en provisorisk parkeringsplass.

Et brev til Avantor

Synet som har møtt oss der har vært mildest talt nedslående, med mengder av søppel og skrot som har fått lov til å samle seg opp over lengre tid.

I denne skrenten ønsket barna å plante blomster.
I denne skrenten ønsket barna å plante blomster.

Fulle av inspirasjon og tiltakslyst, spurte barna om det ikke hadde blitt finere om man fikk plantet blomster i den lille skrenten som heller ned mot plassen. Sammen med dem forfattet vi et åpent brev til Avantor, som eier tomta, og spurte om vi kunne få lov til dette. Vi tilbød oss til overmål rydde bort søppelet selv også, så både voksne og barn kunne gjøre sitt.

Svaret fra direktør Øystein Thorup i Avantor kom raskt og var akkurat passe avvisende. Innpakket i tilsynelatende solidariske ordelag påberoper han seg å være like oppgitt som oss over forsøplingen. Han proklamerer bombastisk at han har iverksatt rydding umiddelbart etter å ha blitt gjort klar over forholdene.

Nei takk

Samtidig gjør han det tydelig, uten å si det med rene ord, at barnas blomster-initiativ ikke er ønsket, og han ser ingen grunn til at noen skal oppholde seg der, men oppfordrer til å bruke de andre «friområdene» i Nydalen som er bedre tilrettelagt for barnefamilier.

Det er spesielt et par punkter vi merker oss ved svaret hans, rent bortsett fra at han velger å unngå å svare direkte på det barna spør om, som er om de kan få lov til å plante noen blomster på eiendommen hans. Noe som både ville bidratt til å bryte opp i kjedsomheten og monotonien i en ny hverdag. Og i tillegg bokstavelig talt bidratt til å gjøre en grå tomt mer fargerik, noe alle beboere i området og de daglige mengdene av forbipasserende ville hatt glede av.

Kjente ikke Avantor til at det så slik ut på tomten deres?
Kjente ikke Avantor til at det så slik ut på tomten deres?

Mengder av søppel

Først og fremst finner vi det påfallende at Thorup påstår at Avantor har jevnlig tilsyn av tomten og at det «ikke er aktuelt» at det skal se slik ut der.

Mengdene av plastposer, glasskår og annet søppel som åpenbart har ligget der lenge gjør dette vanskelig å tro på, og som et eksempel kan vi nevne at blant søppelet var visne juletrær! Det er åpenbart at både dette utsagnet og den eksepsjonelle hastigheten som ble utvist fra da naboer via media «truet» med å rydde selv utelukkende er ment å skulle redde ansikt for Thorup.

Man skjønner også veldig godt at Nydalen ikke er Øystein Thorups nabolag, uansett hva han selv prøver å påstå. Han henviser altså diffust til disse andre friområdene rundt oss, men kan han selv komme med noen gode eksempler her?

Søppel på tomten til Avantor.
Søppel på tomten til Avantor.

Sikter han til de gressflekkene som definitivt finnes i en del av borettslagene, men som også åpenbart i det store og hele er ment for de som bor i disse? Tenker han på de flekkene langs Akerselva der hele Oslo ferdes og det til enhver tid er fullt av folk?

Bryr seg ikke om nabolaget

Joda, det eksisterer noen få grøntområder, som Nydalsdammen, men for et område der 30.000 mennesker bor, jobber og studerer, er det i beste fall naivt å foreslå at disse små gressflekkene skal dekke alles behov.

Påsken er nå over, og vi har avfunnet oss med at Øystein Thorup ikke ønsker barn med jord og blomsterfrø inn på eiendommen sin. Det er verre å godta at han ikke har hatt den minste oversikt over hvor ille det har sett ut på hans egen eiendom som ligger bare 500 meter unna hans eget kontor?

Dette vitner om en person og et selskap som ikke bryr seg det minste om nabolaget, noe som er alt annet enn tillitsvekkende med tanke på hvor mange tomter de forvalter i området. Det startet med et uskyldig spørsmål fra noen barn, men det kan se ut til at vi endte opp med å dra et troll ut i lyset.

Powered by Labrador CMS