Den private innsamlingen til Audny Sivertsen Ribe (t.v.) og datteren Benedicte Ribe (t.h.) til Fattighuset ble mer enn doblet i år. Her overleveres samlingen av gavekort til Fattighusets styremedlem Jerry de Leon og styreleder Sverre Rusten.

Audny Sivertsen Ribes gaveinnsamling til Fattighuset mer enn doblet i år: — Utrolig rørende, tusen takk for alle bidrag!

— Jeg blir utrolig rørt av den store giverviljen og tilliten til folk. Dette er så viktig i en tid hvor mange er ensomme og har det vanskelig, sier Audny Sivertsen Ribe. Sammen med datteren fikk de doblet årets private innsamling til Fattighuset.

Publisert

Ikke alle har noen å feire, spise middag eller dele varme, lune julekvelder sammen med. I en tid med nedstengte butikker, tapte inntekter og sosiale stengsler, er det mange som har behov for litt ekstra hjelp i år.

Hvert år samler derfor Audny Sivertsen Ribe og datteren Benedicte Ribe inn penger til julegaver til Fattighuset. I år ble innsamlingen mer enn doblet.

— Det er utrolig at folk har så stor givervilje, at på til via meg som privatperson. Det varmer hjertet mitt, særlig i en tid som denne, sier Ribe.

Startet sin egen innsamling

Ribe startet den private innsamlingen for fem år siden.

— Det begynte i 2015, etter at jeg leste en artikkel om at Fattighuset manglet gaver til ungdom. Jeg har selv to ungdommer, og det slo meg at jeg måtte finne en måte jeg kunne bidra på, forteller hun.

Audny Sivertsen Ribe (t.v.) og datteren Benedicte Ribe er veldig fornøyd med årets innsamling.

Ribe bestemte seg for å kjøpe et gavekort på Oslo City som hun gav til Fattighuset. Etterpå skrev hun på sin egen facebook-vegg og oppfordret folk til å gjøre det samme. Da begynte meldingene å strømme inn.

— Det var en som spurte meg om jeg ville donere penger på vegne av henne til Fattighuset, ettersom hun ikke hadde mulighet til å gjøre det selv. Jeg syns det var en god idé, så jeg la ut et nytt innlegg på facebook hvor jeg skrev at jeg ville donere gavene dersom folk Vippset meg. Da tok det bare helt av, forteller hun.

En givende hånd blir aldri tom

— Det første året fikk jeg inn 11 000 kroner, bare én uke før jul. Neste år fikk vi inn 15 000, og i fjor fikk vi inn hele 21 000 kroner, sier Ribe og forteller at datteren Benedicte hele tiden har vært med på innsamlingen.

— Vi gjorde det til en tradisjon sammen. Jeg tenkte det var en fin lærdom for henne, ettersom vi tross alt har det vi trenger i vår familie. På denne måten setter man også mer pris på det man har, samtidig som man faktisk bidrar til noe bra for andre, sier hun og forteller at innsamlingstradisjonen er litt ekstra spesiell for familien.

Pengene fra innsamlingen resulterte i 101 gavekort på Oslo City.

— Første gangen vi gjorde innsamlingen var den 19.desember. Det var litt symbolsk, fordi det også var bursdagen til moren min, som er død. Min mor pleide alltid å si: "en givende hånd blir aldri tom, en lukket hånd kommer ingenting i". Jeg syns det er et fint ordtak.

Enorm respons

I år funderte Ribe litt ekstra lenge på hvordan innsamlingen skulle foregå.

— Jeg var litt usikker på hvordan vi skulle gjøre det på grunn av korona. Men det er samtidig i år folk har ekstra behov for hjelp, så vi kom frem til at vi bare måtte ta på oss munnbind, holde god avstand og gjennomføre innsamlingen.

Og godt var det. Årets innsamling slo nemlig alle foregående innsamlingers rekorder.

— Responsen ble enorm! Jeg la ut innlegget natt til 27.november, og allerede morgenen etter da jeg våknet hadde vi fått inn 11 000 kroner. Det var helt utrolig.

— Flere skrev til og med til oss og spurte om de fortsatt kunne Vippse, etter at innsamlingen var avsluttet. Da runden vår var ferdig satt vi igjen med en svimlende sum av 42 480 kroner, forteller hun oppstemt.

Audny og datteren fikk donasjoner fra flere Rema 1000-butikker. Her fra Rema 1000 på Hovin.

Fikk med Rema 1000 på laget

Pengene ble omgjort til 101 gavekort på 400 kroner hos Oslo City. Resten ble brukt til mat og snacks til matposene hos Fattighusets matutdeling. Men Ribe og datteren gav seg ikke der.

— Vi bestemte oss for å ta en runde på Rema 1000- butikker rundt omkring i Oslo og spørre om de ville donere mat de også, sier hun og forteller at hun selv arbeidet på Rema 1000 i en periode.

— Da jeg mistet noe arbeid i mars på grunn av korona, fikk jeg en stund jobb på en av Rema 1000-butikkene. Vi bestemte vi oss for å ta i bruk nettverket av folk jeg hadde blitt kjent med hos Rema 1000, og spørre om flere av butikkene ville være med og donere.

— Vi tok en kjørerunde rundt i Oslo, innom Tveita, Tøyen og sentrum, og samlet inn mat og drikke. Resultatet ble fantastisk, forteller hun.

— Jeg blir veldig rørt

Både Rema 1000 på Vinderen, Stasjonsveien, Tøyen, Hovin, Hellerud og Ensjø bestemte seg for å bli med på givergleden. Bilen til Audny ble raskt fylt opp med 90 poser potetgull, 32 poser popcorn, 168 julebrus, 18 pepperkakerbokser, 48 poser kaffe, og 60 tuber med tannkrem.

Rema 1000 på Vinderen viser stolt frem sine donasjoner til Fattighuset.

— Jeg blir utrolig ydmyk av at folk har så stor tillit til meg som privatperson. Det er utrolig utrolig hyggelig at fremmede mennesker vil Vippse meg for å gjøre denne oppgaven og bestemme seg for å donere mat og drikke. Det er veldig fint.

— Jeg blir samtidig veldig rørt over omsorgen og hjertevarmen folk viser. Jeg hadde ikke kunne gjort dette hvis ikke alle bidro, det hadde aldri blitt så stort, sier hun.

— Viktig at vi er der for hverandre

Fra før av jobber Audny som massasjeterapeut og sorgbearbeider. Ifølge henne har etterspørselen etter massasje skutt i været etter korona.

— Folk er ensomme, sultne på fysisk kontakt og fysiske møter med andre mennesker. Det sier noe om hvor viktig det er at vi er der for hverandre, at vi faktisk ser hverandre og har kontakt, sier hun og legger til at hun helst skulle åpnet opp huset sitt til alle som ikke er så heldige å ha et sted å feire i jula.

— Mest av alt kunne jeg ønske jeg bare kunne åpne opp huset mitt og lagd en stor julefeiring for alle som ikke har et greit sted å være i jula, men det går jo dessverre ikke nå på grunn av korona.

— Julen er en vanskelig tid for mange, og jeg håper disse bidragene kan bidra til å gi folk følelsen av at de ikke er helt alene i verden. At det er noen som tenker på dem, avslutter hun.

PS: Denne saken har du fått se gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS