DEBATT
Byrådet viderefører politikken til daværende eldrebyråd i byen, Aud Kvalbein (i oransje), mener skribenten. Her åpner hun sportsbaren på Manglerudhjemmet. Fra v. Terje "Henger'n" Hellerud, Fabian Stang (H), Daniel Fredheim Holm, Erna Solberg (H), Aud Kvalbein (Krf), byråd for eldre i Oslo og Bjørn.
Foto: Vidar Ruud / NTB
– Private driftere av sykehjem har vist seg å være både ansvarlige og dyktige
Det er mye kompetanse og erfaring vi går glipp av når vi lukker døren for de kommersielle selskapene.
Oslos eldreomsorg er god, og både pårørende og eldre beboerne er stort sett fornøyde. Grunnlaget for dette ble lagt før dagens byråd. Her bommer AUF Oslo, når de skriver om Frp og Sylvi Listhaug.
I 2011 tok Krfs Aud Kvalbein over ansvaret for eldreomsorgen, og det er hennes politikk som i hovedsak videreføres av dagens byråd. Den ene store forskjellen er at dagens byråd ikke ønsker kommersielle selskaper velkommen.
Dårligere tjenester?
AUF må lære seg forskjell på privatisering og konkurranseutsatt drift av kommunale sykehjem. Det er tverrpolitisk enighet om at eldreomsorgen i Oslo skal være en universell ordning som betyr at alle får samme tilbud, uavhengig av lommeboken. Som en digresjon, kan jeg jo nevne at opphold på sykehjem faktisk er en progressiv skatt, og de med høyest inntekt betaler mest.
Kjernen i uenigheten er om kommersielle selskaper gir dårligere tjenester fordi eierne tjener penger.
Har ikke tjent mye
Det vi vet er at de kommersielle selskapene kommer godt ut av pårørendeundersøkelsene. Vi vet også, basert på disse undersøkelsene, at der driften ble satt ut til private firmaer, økte sykehjemmets omdømme i årene etter at de ble overtatt.
Vi vet også at de private tilbyderne av eldreomsorg ikke har tjent mye penger, faktisk har flere gitt opp å tilby hjemmetjenester fordi de tapte penger.
Ansvarlige og dyktige
Det er riktig at også kommunale sykehjem har tilbud som pub og spa, takket være Aud Kvalbein. Det som også hører med til historien at Manglerudhjemmet var først ute og viste vei, takket være en foroverlent ledelse og ansatte.
Flere av de private sykehjemmene har utmerket seg, og deres eiere har vist seg som ansvarlige og dyktige driftere av sykehjem. Det er ikke så rart, de driver i mye større skala med alle sine aktiviteter, enn det en enkelt norsk kommune gjør. Det er mye kompetanse og erfaring vi går glipp av når vi lukker døren for de kommersielle selskapene.