– Vi ønsker alle en god eldreomsorg, sier bystyrerepresentant for Høyre, James Stove Lorentzen. Foto: Pxhere
– Vi ønsker alle en god eldreomsorg, sier bystyrerepresentant for Høyre, James Stove Lorentzen. Foto: Pxhere

– Å beskylde Høyre for å kutte i eldreomsorgen blir helt feil

Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl​, tar æren for andres innsats i eldreomsorgen. Bare se på åpningen av Ullerntunet Sykehjem​ og Hovseterhjemmet​.

Publisert Sist oppdatert

Det nylig utnevnte eldrebyrådet Tone Tellevik Dahl er ikke sen om å skryte på seg prosjekter som hun i realiteten har arvet fra det forrige byrådet. I et nylig innlegg i VårtOslo får hun det til å høres ut som om det er eiendomsskatten som kan forklare alt det dagens byråd driver med, men slik er det jo ikke. Hun skriver at regjeringen kutter milliarder i eldreomsorgen, men det er ikke riktig.

Tellevik Dahl nevner oppgradering av sykehjem og bygging av omsorg+ prosjekter, som en av byrådets ideer og satsing. Men moderniseringen og utvidelsen av disse tilbudene ble startet for mange år siden, og resultatene ser vi nå med for eksempel åpningen av Ullerntunet og Hovseterhjemmet i 2017.

Høyrebyrådets nye tanker

Innføringen av enkeltrom ble innført av det forrige byrådet. Nye tanker om hvordan vi best drifter et moderne sykehjem for beboernes beste ble introdusert av tidligere byråd Aud Kvalbein (KrF), som hentet inspirasjon fra spesielt Nederland. Demenslandsbyer, aktivitetstiltak og utvidete servicefunksjoner, samt nye tanker rundt organiseringen av hjemmetjenestene, ble startet av det Høyre-ledete byrådet, helt uten eiendomsskatt.

Vi ønsker alle en god eldreomsorg

Dagens regjering har stått bak et stort løft innen rehabilitering og bygging av sykehjem, i motsetning til Stoltenberg I- og II-regjeringene. Og satsingen fortsetter, men regjeringen ønsker å dreie mer av tilskuddsmidlene til å utvide kapasiteten, før eldrebefolkningen øker. Med regjeringens opplegg hadde Oslo fortsatt fått flere år på seg med statlige tilskudd rettet mot å oppgradere tilbudet til eldre. Kommunen kunne økt antallet eldreomsorgsplasser når behovet øker mot 2021.

Byrådens fremstilling reflekterer hverken historien eller nåtiden sannferdig. Vi ønsker alle en god eldreomsorg, og alle partiene jobber for et felles mål. Mye er vi enige om, noe kan vi strides om, men å fremstille Høyre som å ville kutte i eldreomsorgen blir helt feil.