STILLER TIL VALG

Hilde Helland (til v.) sammen med Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe.
Høyres 7. kandidat ved Oslo-valget, Hilde Helland (t.v.), sammen med Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe.

Hilde (45) er alenemor i fulltidsjobb og vil inn i bystyret: – Jeg har 20 års erfaring fra eldreomsorgen i Oslo

– Sommerferien ble avlyst grunnet både halsbetennelse, bihulebetennelse, øreverk og øyebetennelse. Vi er sjeldent syke, men nå fikk vi plutselig alt på en gang, forteller Hilde Helland (45).

Publisert

– Vi er sjeldent syke, men nå fikk vi plutselig alt på en gang. Veldig kjedelig, særlig for barna mine, men vi fikk til en trøstetur til Gøteborg med to overnattinger, så det var et fint plaster på såret for både meg, ungene og kjæresten min, sier Hilde Helland til VårtOslo.

Nå er sykepleieren og tenåringsmoren plutselig i gang med valgkamp. Med en 7. plass på Oslo Høyres liste er det nesten gitt at 45-åringen kommer inn i bystyret. 

I hvert fall ut fra målingene det siste året. Der er Høyre byens klart største parti og 7. plassen til Hilde Helland gir sikker plass i bystyresalen.

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju og bli bedre kjent med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg». I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

– Vi pusset opp det meste selv

Til daglig jobber Hilde som leder for legevakta i Nordre Follo kommune. Men er bosatt på Manglerud. Og hun er vararepresentant på Stortinget for Oslo Høyre i inneværende periode. Så fritidsproblemer har hun ikke.

Hilde Helland og kjæresten Trond gikk glipp av en lang ferietur i år. Men her er de foreviget under en tidligere tur til Skottland.
Hilde Helland og kjæresten Trond gikk glipp av en lang ferietur i år. Men her er de foreviget under en tidligere tur til Skottland.

– Hva fikk deg til å engasjere deg i politikken? 

– Jeg er utdannet sykepleier og har 20 års erfaring fra eldreomsorgen i Oslo. Både ideelt, privat og kommunalt. I 2013 startet jeg som daglig leder ved det privatdrevne Manglerudhjemmet, forteller Hilde Helland.

– På dette tidspunktet var det borgerlig byråd i Oslo og Aud Kvalbein (KrF) var eldrebyråd. Hun inviterte fire sykehjem til å bli med i «prosjekt bedre hverdagsliv» Mandatet var at vi skulle hente inspirasjon fra demenslandsbyen i Nederland, og se hva vi kunne overføre til våre sykehjem i Oslo, sier 45-åringen.

– Vi pusset opp det meste selv og resultatet ble åtte hjemmekoselige stuer, en pub med hjemmebrygget øl, restaurant, spa, lekerom for barnebarn som var på besøk og et eget pårørenderom. Hjemmelaget mat hadde vi også en gang i uken, hvor pasientene deltok i matlagingen, forteller Hilde.

– Ikke interessert i det vi fikk til

Hun forklarer at trivselstiltakene 40 prosent nedgang på medikamentbruken hos beboerne. I tillegg scoret Manglerudhjemmet høyt i pårøreundersøkelser, amtidig som sykefraværet blant ansatte gikk kraftig ned.

– Jeg hadde frem til da aldri selv vært spesielt politisk engasjert. Men, ved byrådskifte i 2015 da de rødgrønne vant valget, merket jeg en endring. Da opplevde jeg for første gang et byråd som ikke virket å være interessert i de gode resultatene vi hadde fått til, sier sykepleieren.

Celebert besøk på Manglerudhjemmet før valget i 2015: Vålerenga-legenden Terje 'Henger'n' Hellerud, ordfører Fabian Stang (H), VIF-spiller Daniel Fredheim Holm, statsminister og partileder Erna Solberg (H), Aud Kvalbein (KrF), byråd for eldre i Oslo.
Celebert besøk på Manglerudhjemmet før valget i 2015: Vålerenga-legenden Terje "Henger'n" Hellerud, ordfører Fabian Stang (H), VIF-spiller Daniel Fredheim Holm, statsminister og partileder Erna Solberg (H), Aud Kvalbein (KrF), byråd for eldre i Oslo.

– Det virket som om det viktigste og det eneste som sto på agendaen var at Oslo-sykehjemmene skulle rekommunaliseres, ikke på hvordan beboerne hadde det, mener Hilde Helland.

Hun forteller at det i denne perioden kom det flere politikere fra ulike partier på besøk til Manglerudhjemmet. 

Fikk telefon fra Høyre

– Jeg merket meg fort at Høyre var nysjerrig på hvordan vi jobbet og at de alltid la vekt på at beboerne skulle oppleve valgfrihet. Og ikke minst at kvaliteten på tjenestene var det viktigste. Ikke nødvendigvis om det var ideell, privat eller kommunalt driftet, forteller hun.

– Min erfaring fra eldreomsorgen er at vi trenger både ideelle, private og kommunale sykehjem. Det gir mangfold, skaper innovasjon og bidrar til høyere kvalitet på tjenestene når det er en god blanding av samarbeid og konkurranse, sier Hilde.

Plutselig fikk hun en telefon fra en av Oslo Høyres politikere. Som lurte på om hun kunne tenke seg å stille til valg ved kommunevalget i 2019. 

– Det gjorde jeg – og siden har jeg vært engasjert i Høyre ved siden av fulltidsjobb og som alenemamma 24–7, forteller hun.

– Det kan være slitsomt til tider, men jeg føler det gir mening å arbeide for at alle i byen vår skal få best mulig helsetjenester, uavhengig av sosial status, alder og diagnose. Også tenker jeg at min erfaring innen særlig helse og eldreomsorg er verdifull å ha med seg inn i politikken, og jeg føler at jeg har mye å bidra med, sier Hilde Helland.

Hilde Helland står på 7. plass for Oslo Høyre ved årets kommunevalg.
Hilde Helland står på 7. plass for Oslo Høyre ved årets kommunevalg.

Nå ser det altså ut til at hun iløpet av høsten blir en av 59 fast møtende representanter i Oslo bystyre. Dersom Høyre får byrådsmakt kan det kanskje også vente heltidsverv på den erfarne sykepleieren. Men inntil videre har hun fokus på sin faste jobb.

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– Jeg har akkurat startet i ny jobb, så da må jeg nesten si første dag på jobb.

– Og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?

– Det er vanskelig å si. Når man jobber med mennesker som ofte er i en sårbar livssituasjon kommer man bort i mange tøffe episoder. Men jeg vil nok si at da det gikk opp for meg at regjeringens nedlegging av fritt behandlingsvalg var et endelig faktum, var en trist dag, sier Hilde Helland.

– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

– Det må ha vært første målingen i år som viste rent borgerlig flertall i Oslo!

– … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– Gjentatte utfall fra byrådet mot private bedrifter og institusjoner, som har hjulpet Oslos innbyggere med både full barnehagedekning, koronavaksinering og innovasjon innen eldreomsorg. Likevel blir de stengt ute og blir gitt uholdbare rammebetingelser – når vi heller burde invitere de inn til samarbeid for å finne gode løsninger for alle. Det syns jeg er frustrerende, sier 45-åringen.

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

– Takke ja til ny jobb på legevakta i Nordre Follo Kommune, samt stille til valg som bystyrekandidat for Oslo Høyre. Selv om sistnevnte beslutning egentlig ble tatt i fjor.

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– Jeg tar ofte feil, og har ingen problemer med å verken innrømme det eller endre kurs når det trengs. Jeg syns for eksempel at det kan være veldig vanskelig å vite hvordan man skal være en god tenåringsmamma. Det har jeg jo aldri vært før, og jeg syns det både er spennende, givende, slitsomt og morsomt, sier Hilde.

– Men samtidig bekymrer jeg meg fort for alt av farer der ute. Heldigvis har jeg en kjæreste som har litt lavere skuldre enn meg og minner meg om at de må få utforske verden litt, uten at jeg er der og holder de i hånda til enhver tid, sier Høyre-politikeren, tenåringsmammaen og sykepleieren ved inngangen til valgkampen.  

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Det er nok daglig i følge tenåringene mine hjemme!

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– Siste gang jeg sjekket rentøkningen på lånet. Det er ingen tvil om at folk har et mye strammere budsjett enn hva man tidligere var vant med – inkludert meg selv. 

– … og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– Sørge for at alle gode krefter i samfunnet får ta del i å gjøre Oslo til en enda bedre by, uavhengig om folk jobber ideelt, privat eller kommunalt, sier Hilde Helland.

Powered by Labrador CMS