Joshua French fra Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Joshua French fra Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

– Joshua French bør av plakaten

Jeg er en av de som ble rørt til tårer da jeg hørte Mukwege. At Joshua French som har deltatt som leiesoldat i Kongo skal holde foredrag her i Oslo bare en måned etter fredsprisen, gjør meg sint.

Publisert

Denis Mukweges fortelling og hjerteskjærende bønn til det internasjonale samfunnet på direktesendt TV gjorde et dypt inntrykk på alle som hørte på. I Mukweges egne ord: «Etter denne prisen kan vi ikke si at vi ikke handlet, fordi vi ikke visste. Nå vet alle om dette».

For oss i Norge er et første steg å ikke glorifisere våre egne fremmedkrigere.

Deltok i krigføringen

Joshua French er ikke bare en mulig morder. Det har lenge vært kjent at han har drevet opplæring av opprørssoldater i konflikten i Kongo, og Kripos undersøker nå om hans deltagelse i konflikten er brudd på norsk lov.

Mer nylig har han også bekreftet at han deltatt i krigføring for opprørshærer i Kongo, og at han har bidratt direkte i den internasjonale ressurskrigen som Mukwege skildret så grusomt i sitt Nobelforedrag.

Ta French av plakaten

Dennis Mukwege utfordret oss alle til å åpne øynene for lidelsene i Kongo og til å ta ansvar. Hvis vi skal ta fredsprisvinneren på alvor, må vi høre på han når han sier at det ikke bare er voldsutøverne som er ansvarlige for sine forbrytelser, men også de som velger å se bort.

En god start her hjemme vil være om Norske seminararrangører, konferansesentere og utleiere tok Joshua French av plakaten. Det bør starte med at seminar-arrangøren Attiko og Fotballforbundet-eide Meet Ullevaal tar sitt ansvar og avlyser foredraget i Oslo 9. januar.

Et skjermbilde av Atikkos foredrag med Joshua French denne måneden. Skjermdump fra Atikkos hjemmeside.
Et skjermbilde av Atikkos foredrag med Joshua French denne måneden. Skjermdump fra Atikkos hjemmeside.

Svar: — Vi er ikke ansvarlige

VårtOslo har bedt både Joshua French, Attiko og Meet Ullevaal om å gi oss en kommentar. De to førstnevnte svarer ikke. Hos Meet Ullevaal, svarer administrerende direktør Elsa Doseth følgende på mail:

– Meet Ullevaal er ikke ansvarlig for innholdet på foredraget dere refererer til. Vi leier ut lokalet til Atikko som arrangerer turneen og som har booket foredraget med French. Spørsmål om foredragets innhold må derfor rettes til Atikko.

Powered by Labrador CMS