Villa Eckbo
Villa Eckbo på Midtstua ble oppført i 1915 som bolig for offiser og advokat Eivind Eckbo med familie.

Vil åpne villaperlen på Midtstuen for allmenheten: – Er ikke lengre egnet som bolig

Eieren ønsker å omregulere tomta rundt villaen i Holmenkollåsen, slik at den kan åpnes for lokal historiefortelling.

Publisert

For snaut ett år siden avslo plan- og bygningsetaten en søknad fra Eckbos Legater om å få åpne selskapets praktvilla og det tilhørende hageanlegget i Kristianiasvingen på Midtstua for allmenheten. 

Begrunnelsen for avslaget den gangen var at eiendommen blant annet var regulert til boligformål og bevaring.

Nå forsøker legatet seg med en ny søknad hvor de foreslår at det gis dispensasjon fra reguleringsplanen da eiendommen ikke lenger er egnet til boligformål. 

Det var Estate Nyheter som omtalte saken først.

– Må se på alternativ bruk

I henvendelsen om en ny forhåndskonferanse med plan- og bygningsetaten, med formål om å få en omregulering av tomta slik at den kan åpnes for allmenheten, skriver Kristoffer Moe Bøksle hos Kima Arkitektur, at det nå er på tide å se på alternativ bruk av villaen og områdene rundt.

– Villa Eckbo ble fram til nylig brukt som bolig for legatstifterens familie. Den gamle villaen er flott og ærverdig, men uegnet som familiebolig. Legatets ønske er derfor nå å se på alternativ bruk av eiendommen, skriver arkitekten i søknaden til kommunen.

Villa Eckbo med omgiveser
Dette er området Eckbos Legater nå ønsker å åpne for naboene på Midstua og andre interesserte.

Han mener en åpning av villaen vil kunne være et gode, ikke minst for nærmiljøet rundt Midtstuen.

Dette er Villa Eckbo

  • En nybarokk teglsteinsvilla som ble oppført i 1915, og ble bygget som bolig for offiser og advokat Eivind Eckbo med familie. 
  • Arkitekt bak Villa Eckbo, samt flere mindre bygg på eiendommen og den store naturparken rundt huset, er rådhusarkitekt Arnstein Arneberg.
  • Villa Eckbo består av tre etasjer, i tillegg til kjeller og loft:
  • Første etasje inneholder hall, garderobe, spisestuer og kjøkken. 
  • Andre etasje inneholder soveværelser og arbeidsværelse. 
  • I tredje etasje finnes en stor atelierleilighet hvor en rekke betydningsfulle kunstnere i perioder har bodd og arbeidet.

– Legatet har sterk tilknytning til bydelen. Historien om Eivind Eckbo og Villa Eckbo er i stor grad lokalhistorie. Åpningen av eiendommen for allmenheten må anses som et gode for nærmiljøet spesielt, mener Moe Bøksle.

– Viktig å formidle historien

Som bakgrunn for den nye søknaden mener legatet det nå vil være svært interessant å kunne åpne eiendommen for å kunne fortelle historien rundt både eiendommen og Eckbos legeters arbeid.

– Villa Eckbo er en praktfull bygning med en rik og spennende historie. Interiøret er bevart i sin opprinnelige tilstand i den grad at villaen må anses som unik i norsk sammenheng. 

– Historieformidling er et av legatets hovedformål og det er av stor verdi for oss at publikumsrettet drift av Villa Eckbo vil kunne formidle historien om legatstifteren og annet, heter det i søknaden.

Plan- og bygningsetaten fikk søknaden om ny forhåndskonferanse først den 4. juli, og kan ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen ikke uttale seg nærmere i saken før denne er avholdt.

Powered by Labrador CMS