Overblikket

Jonas Oppøyen har spilt på A-laget nesten siden despoten Khrustsjov herjet i øst. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Jonas Oppøyen har spilt på A-laget nesten siden despoten Khrustsjov herjet i øst. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Overblikket: – Jeg sier ikke at dommerparet Lüthcke/Hansen er korrupte, til det er det for lite penger i norsk ishockey

Dømmingen mot Stavanger torsdag er nok et grelt eksempel på at det å ha en fin hall gir forfordeling av vennlige avgjørelser i favør hjemmelaget.

Publisert

«Overblikket» har sovet en stund i påvente av at andre prosjekter skal bli ferdige, det tar vi selvfølgelig all mulig selvkritikk for, at vi ikke har tatt vårt samfunnsansvar tungt nok.

Nå vil vi leve her hos VårtOslo på fredager, og når Vålerenga Ishockey flytter inn i Nye Jordal Amfi vil vi være tilbake i godt gammelt slag også på Klanen.no

Overblikket

Hockeyspalten Overblikket produseres av den (ikke) alltid objektive iskriger-kommentatoren Atle Enersen. Spalten går ut hver fredag.

Legenden Oppy

Som alltid rører det seg når Vålerenga er på ferde. Alle mener noe om Vålerenga, og alle vi slå Vålerenga. Intet lag i Norge er så sagnomsust som Vålerenga, legenders arnested. En sånn legende er Jonas Oppøyen. Han har spilt på A-laget nesten siden despoten Khrustsjov herjet i øst.

Han har i det minste scoret flere mål.

Skader har satt ham tilbake flere ganger, men han biter tennene sammen, fokuserer på målet og kommer tilbake gang på gang.

Mannen med jernvilje

Han produserer ikke mye mål og pasninger, langt mindre enn det man skulle forvente etter tolv år i A-lagstrøya. For i Vålerenga enten presterer du, eller så er du er fort historie. Sånn sett skulle vel Jonas være historie for lengst? Men nei da, den evigunge 28 år gamle kraftpluggen som ruver 180 cm. over isen er der år ut og år inn. Han debuterte på A-laget i 2007/08-sesongen, do the math.

For det første er han en rev på å vinne dropper, og det er som kjent der spillet starter. Det er en smule vanskelig å score uten puck. Det har meg bekjent aldri skjedd faktisk.

Men den kanskje viktigste jobben Jonas gjør er i undertall. Når vi har en eller flere mann utvist, er Jonas på isen og spiser pucker til lunsj. Det resulterer i mål imot, såkalt minus i statistikken, men når man er klar over rollen er litt minus forståelig og akseptabelt.

Misforstå meg rett; vi skal aldri nøye oss med mål imot.

Og det gjør ikke legenden Jonas Oppøyen heller.

Stavanger Oilers blues

Ja, så var vi hos ungsauene i Stavanger. Ja da, det har blitt spilt kamper siden det, men vi har det med å henge oss opp i ting. En tvilsom puck alle så var på pleksiglasset før den gikk over på tribunen, sendte vår mann Linus Rotbakken i fryseboksen i to minutter på slutten av 3. periode med det resultat at Stavanger Oilers scoret og det stod 1-1 ved full tid.

Vålerenga tapte den påfølgende straffekonkurransen etter spilleforlengelsen, og Stavanger stakk av med sure to poeng, mens vi fikk med oss et lusent poeng hjem til indre Oslo Øst og verdens vakreste byggeplass.

Dette er nok et grelt eksempel på at det å ha en fin hall gir forfordeling av vennlige avgjørelser i favør hjemmelaget. Jeg sier ikke at dommerparet Lüthcke/Hansen er (var) korrupte, til det er det for lite penger i norsk ishockey til at det skal være troverdig.

Joda, vi vet om kampfiksing innen fotball, men i ishockey i Norge? Nei.

Men vi har sett noe tilsvarende før dette med forfordeling i favør hjemmelaget. For noen år siden i siloen på Hamar. Pucken var definitivt inne i Storhamars mål. Tor Olav Johnsen dømte «no goal». Helt uforståelig for alle, og da mener jeg alle.

Etter kampen måtte Johnsen stå skolerett i TV-studio, og forklaringen hans var «hjerneblødning».

«Hjerneblødning», hva gir du meg?

Så hva er saken her da?

Vi trenger objektive dommere, det sier seg selv. Men ikke alle dommere er skikket til å dømme i alle haller.

Og sånn er det med den saken.

De små grønne fra Manglerud

Lørdag er det duket for kamp i Furuset Forum igjen denne gangen er det de små grønne fra Manglerud som kommer på besøk igjen. Kampen starter kl. 16:00, og skal vi tippe, tar St. Hallvards menn en komfortabel seier.

Manglerud Star er ingen walkover lenger slik de var i hine hårde dager, og de kan fort gi Vålerenga kamp til døra – eller ikke. Vi tror det siste. I «garasjen» på Manglerud kan vi fort finne på å gå på en smell, men ikke hjemme i Forum.

Og kanskje scorer Jonas Oppøyen?

God natt, Vålerenga. Hvor enn du er…

Les flere overblikk her.

Powered by Labrador CMS