- Prosjektet lykkes med å definere et åpent, inviterende rekreasjonsareal, der byens befolkning inviteres inn til et stort åpent rom, sier juryen. Illustrasjon: Foto: Atelier Oslo
- Prosjektet lykkes med å definere et åpent, inviterende rekreasjonsareal, der byens befolkning inviteres inn til et stort åpent rom, sier juryen. Illustrasjon: Foto: Atelier Oslo

Slik kan Fotografihuset på Sukkerbiten bli

Fotografihusets mulige utforming på Sukkerbiten er kåret i en større konkurranse gjennomført av Hav Eiendom.

Publisert

Arkitektene bak vinnerutkastet «Trelett» ivaretok ønsket om et stort grøntareal for rekreasjon og badeaktiviteter ut mot vannet foran Fotografihuset. Dette falt i smak hos juryen, som skriver:

«Prosjektet lykkes med å definere et åpent, inviterende rekreasjonsareal, der byens befolkning inviteres inn til et stort åpent rom, som trapper seg ned til sjøen på hele sørsiden i et lekent, variert og universelt utformet trappelandskap».

Helårsattraksjon

– Sukkerbiten skal gi plass til både Fotografihuset og et levende uteområde på godt over to tredjedeler av tomten. Fotografihuset sikrer en helårsattraksjon som passer inn i miljøet i Bjørvika. Uteområdene sikrer oslofolk lett tilgang til sjøen og gir rom for et utall av aktiviteter. Vinnerutkastet har klart å kombinere de to behovene på en fremragende måte, mener Kjell Kalland, juryleder og administrerende direktør i Hav Eiendom.

Slik ser området ut i dag. Foto: Screen
Slik ser området ut i dag. Foto: Screen

Arkitektfirmaet Atelier Oslo og samarbeidspartnerne bak vinnerforslaget er tildelt 700 000 kroner i førstepremie. I alt 97 bidragsytere deltok, ifølge en pressemelding fra Hav Eiendom.

Flytebrygger og bading

Nå starter arbeidet med å bearbeide vinnerutkastet. Juryen for arkitektkonkurransen har i sin kritikk av vinnerutkastet kommet med flere anbefalinger som tas med i det videre arbeidet.

– Juryen forutsetter at byggets fotavtrykk skal reduseres betydelig, sier juryleder Kjell Kalland.
– Juryen forutsetter at byggets fotavtrykk skal reduseres betydelig, sier juryleder Kjell Kalland.

– Juryen forutsetter at byggets grunnflate skal krympes, slik at det blir enda mer plass til et aktiviserende uteområde. Vi synes det er spennende at det legges opp til flytebrygger og bading i forkant av Sukkerbiten. Dette kommer i tillegg til en hundre meter lang badestrand som planlegges på Bjørvikautstikkeren rett innenfor Sukkerbiten, sier Kjell Kalland.

Vinnerprosjektet er tegnet av Atelier Oslo med hjelp fra Lund Hagem Arkitekter, Bollinger Grohmann Ingeniører og ATSITElandskapsarkitekter. Hav Eiendom har fått godkjent en reguleringsplan for et kulturbygg på Sukkerbiten.

– Stort feilgrep

Sukkerbiten venner jobber for å stoppe byggingen av et fotografihus på Sukkerbiten.

– Det vil være et stort feilgrep å bebygge øya Sukkerbiten foran Operaen med noe slikt. Her bør Oslo få en flott sjøpark, der folkelig friluftsliv prioriteres, mener Sverre Jervell, fra Sukkertbitens Venner.

Han mener Bjørvika allerede er tett bebygd, og peker på at det allerede kommer store menneskemengder til området, ikke minst på varme sommerdager.

Her blir det et uteområde for Fotografihuset, ikke et friområde for byens befolkning. Vi får altså en «fotoøy». Er det det vi trenger i Bjørvika? ppør Sigrid Vesaas, arkitekt og medlem i Sukkerbitens Venner,

Sukkerbitens venner stiller seg positive til et fotografihus, men mener det bør plasseres i et av de ledige kulturbyggene i byen.