Asfaltepistler fra Tigerstaden

Fiskeskøyter ved Rådhusbrygga: Foto: Tommy Amundsen
Fiskeskøyter ved Rådhusbrygga: Foto: Tommy Amundsen

Pipervikas tøffeste

– Hva skal det være i dag da, frue? Jeg trur mutter’n synes det var litt eksotisk og pirrende å kjøpe fisk hos sjøulkene på Rådhusbrygga.

Publisert

De sto litt breibeinte ombord på fiskeskøytene som het Maja, Ragnhild eller Turid med islendere, skipperluer, digre never og lukta hav og fisk – ispedd en svak eim av diesel.

Åsså lå det nok en relativt høy Erik Bye-faktor her – bilde av ham tittende ut av ruta i styrhuset på fiskeskøyta si med hvit islender og ukegamle skjeggstubber under skipperlua mens han synger: «...I hildringstimen er det godt å seile. En kaffekjeft og stomp med sirup på...».

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

Stort tøffere blei det ikke for mutter’n – ja... det måtte i såfall ha vært Rolf Kirkvaag, men det er en helt annen historie. Da «Hildringstimen» fyrte opp i Ønskekonserten, fikk hu fort noen svakt blussende roser i kinna og nynna med.

Bysommer med stor B

Nå var vel ingen av oss så jævla begeistra for fisk da, Svenna og Tor og jeg – men reker, derimot... reker og kald pils. På varme sommerdager, og om vi hadde litt ekstra med kroner i lomma, stakk vi innom Oluf Lorentzen på Karl Johan, for der jobba kusina til Svenna i kassa – hu sneik alltid til oss hver vår iskalde, hele pils, for vi var jo strengt tatt ikke gamle nok.

Åsså var det det, da – å komme ruslende nedover Tordenskiolds gate mens sommerdagen var på sitt aller beste – lukta av fjorden som plutselig reiv litt sterkere i nesa, måkeskrika som blei litt hissigere, gutta ombord på Christian Radich som kanskje jobba høyt oppe i masta, Oslobaljene på vei ut mot øyene med sommerfolka til akkompagnement av Rådhusklokkas litt rare versjon av «Eg heiter Anne Knutsdotter...». Jo... det var også bysommer med stor B for oss.

Knallrøde reker med iskald pils

Sjøulken var som regel raus med målebegeret. Så satte vi kursen mot Festningsvollen, slang oss ned på kanten og titta ned på Blenheim som kasta loss og seig utover Oslofjorden med kurs for Newcastle mens vi fantaserte og jugde om England og om Beatles og om berter og spiste nykokte, knallrøde reker med iskald pils til i ettermiddagssola – livet kunne knapt bli bedre!

«Gled deg, ungdom, mens du er ung, vær glad og fornøyd i livets vår!.», står det i Bibelen, Forkynneren 11.9.

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS