Asfaltepistler fra Tigerstaden

Når var det disse storesøstrene satte ned foten og bestemte seg for at de slett ikke ville bli som mødrene sine? Foto: Tommy Amundsen
Når var det disse storesøstrene satte ned foten og bestemte seg for at de slett ikke ville bli som mødrene sine? Foto: Tommy Amundsen

Når bestemte storesøstrene seg for ikke å bli som mødrene sine?

Jeg sitter og lurer på når det snudde – når blei storesøstera til Svenna, Gerd, og alle de andre storesøstrene i bakgårda oppover her plutselig noe mer enn bare storesøstera til...

Publisert

Så langt tilbake jeg kan huske hadde Gerd hengt i skjørtekanten til mora. Når hun lagde middag, sto Gerd ofte og rørte i grytene sammen med henne. På vei opp trappa fra bryggerhuset kom gjerne Gerd bak med en balje hun også.

Det var sånn det hadde vært i generasjoner – døtrene skulle bli som mødrene. Og som den mest naturlige sak av verden, var det husmorlinja på Osterhausgaten skole Gerd fortsatte på etter folkeskolen.

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

Når snudde det?

Men når var det det snudde? Når var det jeg forsto at noe var blitt annerledes? Når var det disse storesøstrene satte ned foten og bestemte seg for at de slett ikke ville bli som mødrene sine?

Var det da Svenna plutselig en dag mer eller mindre blei forvist fra rommet han og søstera hadde delt bestandig, og elgen i solnedgang blei bytta ut med James Dean i skinnjakke mens «Oh, please stay by me Diana» smøyg ut fra sprekken i den stengte døra?

Var det da jeg en dag kasta et blikk opp på tørkesnora og oppdaga silkestrømper og blondetruser som åpenbart ikke tilhørte mora til Svenna flagre florlett i kveldsbrisen – var det da det snudde?

Fatter’n bjeffa illsint

Eller var det da Gerd en kveld kom småløpende over gårdsplassen i høyhæla sko, tupert hår, og i et åletrangt kort skinnskjørt mens fatter’n hennes sto i kjøkkenvinduet og bjeffa illsint etter henne:

– Gerd!... Gerd!... Gerd!... så det ljoma mellom husvegga, og hun nonchalant runda ut av porten i Markveien og forsvant – var det da det snudde?

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS