Asfaltepistler fra Tigerstaden

Møllergaden sengemageri. Foto: Tommy Amundsen
Møllergaden sengemageri. Foto: Tommy Amundsen

Jasså, har døkk kjøpt vannseng? gliste ekspeditøren

Vannsenga brukte like mye strøm som to vaskemaskiner som sto på kokvask.

Publisert

- Neeei, steng!... steeeng!, skreik jeg mens vannet flømma ut av den blanke tuten. - Men jeg har jo stengt, peip Ellen fortvila. Det knirka faretruende i gulvplankene mens de siste av bortimot 900 liter vann pipla utover det luta tregulvet.

Vi hadde fått oss vannseng, 80-tallets latterligste statussymbol som etter sigende skulle revolusjonere nattesøvnen og i tillegg sette en ekstra spiss på sengehyggen i form av hva dønningene kunne avstedkomme av morsomheter når det gjaldt senglige aktiviteter.

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Teksten er hentet fra boka Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger, som akkurat er utgitt.

Ett jokk, og resten dønninger

Allerede i jernvarehandler'n fikk vi en liten pekepinn på hva vi hadde i vente da vi skulle kjøpe slange. - Jasså, har døkk kjøpt vannseng? gliste ekspeditøren, som tilfeldigvis ikke eide filter i kroppen. Han pakka ned fem meter slange, og på vei ut klarte han ikke å holde seg lenger: – Døkk veit hva'røm sier? – Ett jokk, og resten dønninger!

Jernvarehandelen eksploderte i en lattersalve mens døra plinga igjen bak oss. - Fy filler'n, peip Ellen, pionrød i tryne, her handler jeg ikke mer!

Endelig, madrassen ble plugga forsvarlig og vannet tørka opp. Nå var det bare å sette kontakten til termostaten i veggen. Pang! Det gnistra stygt i sikringsboksen før leiligheten ble liggende i stummende mørke. Det viste seg at vannsenga brukte like mye strøm som to vaskemaskiner som sto på kokvask – vi måtte legge en ny kurs.

Endelig kunne vi legge oss i vidunderet. Det med dønningene stemte ganske bra, men man skal jo tross alt sove litt i senga også. Joa, den revolusjonerte nattesøvnen også, men ikke akkurat sånn som gutta i Møllergadens Sengemageri påsto.

Null søvn

Etter noen netter hvor jeg hadde på følelsen at jeg stevna ut forbi Færder fyr i full storm, var jeg i ferd med å bli gal i mangel på en hel natts søvn.

Og har du noen gang våkna i en vannseng hvor noen har funnet det for godt å bruke kontakten hvor termostaten skulle være plugga inn til noe helt annet, for eksempel til støvsuger'n? Du våkner iskald og stiv i kroppen, uten å være i stand til å røre en eneste muskel.

Vi sa ingen ting om noe av dette da vi averterte vannsenga til salgs, ikke engang om det med dønningene.

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS