Asfaltepistler fra Tigerstaden

På tegnebrettet så den både fin og spennende ut, klatreskulpturen for barn som blei montert i 1979. Foto: Tommy Amundsen / vintage-foto.no
På tegnebrettet så den både fin og spennende ut, klatreskulpturen for barn som blei montert i 1979. Foto: Tommy Amundsen / vintage-foto.no

Stakkars stego på Rathkes plass

Stakkaren blei til slutt demontert igjen og sendt ut på siste reis – til Avdeling for utstøtt kunst ved Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane.

Publisert

Åååå... men husker dere Stegosaurusen på Rathkes plass a? Trude hadde begynt på det tredje vinglasset og husken slo ut i full blomst. For det er sånn flesteparten av disse historiene er blitt pumpa liv i igjen.

– Ja, gliste Svenna. – Vi klatra faen meg opp på’n – midt på natta.

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

– Neiii, det husker jæ’kke, peip Tulla.

– Nei... det er jo faen ikke no’ rart da, brumma Svenna, – for vi kom fra innflyttingsparty hos deg og han derre jævla skapsprenger’n i Langgata.

– Jammen drit nå i han da, svarte Tulla og himla oppgitt med øya, – hva med Stegosaurusen?

Mystisk vinner av konkurranse

Jo... på tegnebrettet så den både fin og spennende ut; Stegosauren – klatreskulpturen for barn som blei montert i 1979 – det synes i hvert fall juryen i Norsk Kulturråd som applauderte begeistra og trakk ut Ola Enstads noe mystiske treskulptur som vinner av konkurransen de hadde utlyst.

Etter hvert blei det en opprivende debatt om kulturinnslaget – stygg, mente mange av beboerne i området rundt Rathkes plass – stygg og direkte farlig! Men det var jo ikke alle som mente det, da – og i hvert fall ikke unga og ungdommen i strøket – de fryda seg vilt over å få noe litt mer utfordrende å boltre seg med enn den evinnelige tvangssandkassa!

Åsså gikk det vel en kule varmt der, da, mens de argeste satte i gang en underskriftskampanje for å få fjerna Stego. Og en dag dukka kommunens folk i kjeledress opp og demonterte «uhyret».

Endte i Sogn og Fjordane

Men jaggu dukka’n ikke opp igjen gitt – denne gangen i Torshovdalen, som om ingenting hadde skjedd!

Nå gikk det ikke stort bedre for det stakkars dyret der, da. Etter det som blir fortalt, gikk noen løs på skulpturen i drittsinne med sag, slegge og rå muskelkraft. Stakkaren blei til slutt demontert igjen og sendt ut på siste reis – til Avdeling for utstøtt kunst ved Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane.

Faen... er det virkelig noe som heter noe så grusomt. Stakkars Stego, tenker jeg.

Tyvene ble tatt på fersken

Uansett – der blei den stående i vær og vind og gikk til grunne. Til slutt endte den sitt liv på Avdeling for spesialavfall på grunn av råte. Men beboerne ved Rathkes plass blei ikke stående tomhendte – de fikk i stedet et digert steinegg, men det blei stjært en silde natt av noen ikke så altfor smarte tyver med lastebil. De blei nærmest tatt på fersken, og måtte pent kjøre egget tilbake dit de hadde snausa det.

«Kultur er stort sett alt det vi gjør, og som apene ikke gjør», sa den britiske feltmarskalken Lord Raglan en eller annen gang på 1800-tallet.

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS