Asfaltepistler fra Tigerstaden

Habben. Foto: Ukjent/Oslo Museum
Habben. Foto: Ukjent/Oslo Museum

Han så ut som en brent lefse i trynet idet han suste utfor

Det var på Habben vi tok de første magadraga og spydde. Det var her vi satt ved muren med hetetokter og smugleste i «Uten en tråd», som Svenna hadde snausa fra kommoden til fatter’n sin.

Publisert

– Døh, knegga Svenna, - Detta er akkurat som Spanish Steps i Roma... som i filmen - bare i mye mindre format asså.

Vi hadde vært på sjuer'n på Park og sett "Prinsesse på vift" med Gregory Peck og Audrey Hepburn, som hadde en kjærlighetsgreie ved The Spanish Steps.

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

– Ja veldig, fnøys Tulla.

– Da mener ru'vel at Habben er kjærka på toppen av trappa også, da vel, gliste hun og fyrte opp en sigg. Habben var den lille plassen på toppen av trappa fra Akerselva og opp til Torvbakkgata og Øvre gate på Grünerløkka.

Katedralen for oss unge

Men sett sånn undervinkla, i det litt disige høstmørket, med de gule gatelysa fra Markveien og Torvbakkgata i bakgrunnen, kunne den mørkeblå silhuetten av Habben og overbygningen faktisk ha et lite strøk av katedral over seg. Og kanskje den fungerte litt sånn for gutta og jentene i strøket, som en slags katedral.

Det var her vi tok de første magadraga og spydde. Det var her vi satt ved muren med hetetokter og smugleste i «Uten en tråd», som Svenna hadde snausa fra kommoden til fatter'n sin.

Utslåtte tenner, skrubbsår og brekt arm

For ikke å snakke om da Tor fikk den aldeles spinnville idéen å ta fart i Torvbakkgata og suse ned trappene på den nye DBSen sin med ballongdekk, selvfølgelig oppildna av ei rampete berte fra Korsgata.

– Det tørru'kke Tor, peip hu skadefro. Han så ut som en brent lefse i trynet idet han suste utfor med et digert sukk. Den ville ferden endt midtveis i trappa med to utslåtte tenner, stygge skrubbsår i trynet, en vraka DBS og en brekt arm.

– Faen... hva berter kan få'rei tell å gjørra, grynta Svenna ettertenksomt, og tilføyde: – Ballongdekk er jævela oppskrytt!

Men hva tenkte han på, kommunepampen som bestemte at overbygningen på Habben skulle rives? Det var jo det som var Habben!

Powered by Labrador CMS