Asfaltepistler fra Tigerstaden

Folk titter på sigøynerne ved gassverktomta. Foto: Ukjent/Oslo Museum
Folk titter på sigøynerne ved gassverktomta. Foto: Ukjent/Oslo Museum

En leksjon i anstendighet

Joda, vi sto der vi også – flirte, pekte og glante på sigøynerne som hadde «flytta inn» på Gassverktomta bak et nettinggjerde.

Publisert

– Terje... Terje.... kom hit litt så får jeg et par ord me’rei.

Det var Ge i tredje – den røde søppelkjører’n – og kompisen til onker’n min på Torshov som sto og dulta meg i ryggen før han dro meg i jakka ut av folkestimen som sto og glodde.

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

Joda, vi sto der vi også – flirte, pekte og glante på sigøynerne som hadde «flytta inn» på Gassverktomta bak et nettinggjerde – enkelte søndager var det reine folkevandringa til åpningen i mur’n.

Dem er kjeppjagd

– Døh Terje... jeg veit jo at du har hilst på vakre Raya hos onker’n din.

Joa, jeg måtte jo innrømme det.

– Ja... ville’ru ha stått sånn og flirt av henne også, eller?

– Nei, stamma jeg. – Vi skulle bare ned på Teddy’s, åsså...

– Da skar’ru tenke over at detta er folka hennes, Terje – dem er kjeppjagd fra land til land... ingen vil ha’rem. Han sto og prikka borti brystet mitt med «Friheten», som han nesten alltid gikk med.

– Ta me’rei Svenna og stikk oppom i kveld så ska’rru få låne ei bok, da kan vi samtidig preike litt om detta her... åsså drar’ru me’rei venna dine ned på Teddy’s isteden.

– Ja jøss, svarte jeg tamt mens han snudde. Jeg hadde ikke gått mer enn et par skritt før han ropte igjen.

– Åsså én ting tell, Terje... mutter’n og fatter’n din måtte rømme og søke tilflukt i Sverige under krigen... tenk litt på det også a er’ru snill!

Respekten for livet

Jeg fikk lugga ut Svenna og Tor ut fra folkestimen.

– Hva faen var’re Ge ville a?

– Vi tar’re litt seinere a, svarte jeg, ganske så slukøra og ettertenksomt.

«Den eneste garantien for at alle skal få fortsette å leve, er respekten for livet, respekten for våre medmennesker, og respekten for dem som er annerledes enn oss selv», sa A. den Doolaard, som blant annet skreiv «Fremtiden i våre hender.»

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS