Asfaltepistler fra Tigerstaden

Brogården. Foto: Fritz Holland/Oslo Museum
Brogården. Foto: Fritz Holland/Oslo Museum

I twostep fra Brogår’n til lompa

Bursdagsfeiring er noe dritt! Det var kanskje det Hansen tenkte da han blei hjulpet ut av drosja med armen i bind, en skikkelig blåveis og verandaleppe.

Publisert

Hansen og svirebrødra hans ga ikke slipp på en eneste anledning til å kompensere for væsketapet etter en lang og hard arbeidsuke. Og når en av dem i tillegg fylte år, ja da kunne det bli ekstra livlig.

Det hadde blitt en liten runde av det, som det heter - fra Beckers via Dovrehallen til Brogården, og det var her stemningen blei virkelig høy, som den alltid var på en lørdagskveld.

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

– Lompa, brølte han oppildna

Innhylla i et blågrått teppe av sigarettrøyk, dro Erling, på trekkspill, og Sonja, på piano, stemningen ytterligere opp med: «Under måneskinnslampen satt mormor og drømte». Da reiste plutselig «bursdagsbarnet» seg opp og annonserte at det faktisk var på tide å røre litt på seg igjen.

– Lompa, brølte han oppildna. – Vi drar på Lompa. Til strofene av «Gratulerer med da’n», trestemt, og i litt ustø twostep, skjena svirelaget bortover Grønlandsleiret med Olympen i sikte. Og det var her denne gjenstridige og lite forståelsesfulle dørvakta dukka opp.

Bursdagsfeiring eller ikke, dere er altfor påseila, mente han, og dytta til Hansen, som hadde følt seg både såra og foruretta. Og det var da det fatale skjedde: Kveldens inntak av både fast og flytende føde satte seg i rask bevegelse - Hansen spøy på dørvakta, og det gjorde du bare ikke ustraffa på den kanten av by’n.

Med bondeanger og angst

Kort fortalt: Det gikk ei kule varmt der på fortauet utafor Lompa denne lørdagskvelden, og Hansen havna på Legevakta.

Jo, bursdagsfeiring er noe ordentlig dritt, tenkte Hansen sikkert, der han forslått tusla oppover trappa med skikkelig bondeanger og angst for det som venta ham hjemme, innafor døra i tredje.

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS