Asfaltepistler fra Tigerstaden

Kristiania Kelnerforbund krevde et forbud mot serveringsdamer. Foto: Anders Wilse – Fra Guldfisken
Kristiania Kelnerforbund krevde et forbud mot serveringsdamer. Foto: Anders Wilse – Fra Guldfisken

Kødd ikke med en kelner

Kristiania Kelnerforbund krevde et forbud mot serveringsdamer i politivedtektene. «Den omseggripende anvendelse av serveringsdamer i restauranter bidrar til å avstumpe begrepene om moral og sedelighet».

Publisert

Han var mildest talt opprørt, formannen i KK – nei, for søren, ikke i Klassekampen, men i Kristiania Kelnerforbund.

Det hadde nemlig blitt hviska i øret hans at serveringsdamene, bare ordet ga ham sikkert grøsninger, var i ferd med å selge seg inn i alskens anstendige etablissementer og spisesteder og trua med å fortrenge kelnerne – de edle.

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

Hvor langt skulle egentlig forfallet få lov til å gå? Nei... litt anstendighet måtte det da være igjen her i landet!

Antallet serveringsdamer økte

Han satte seg ned og skreiv et brev så blekket bare spruta – til stortingsmennene, for dette utspant seg på den tida, i 1897 altså, da det bare var menn som satt på Løvebakken og styrte og stelte landet, akkurat som i Kristiania Kelnerforbund.

Herrene på Løvebakken ville nok ganske sikkert få bukt med dette forbannede uvesenet.

Men enten var herrene i stive snipper, fadermorder som de blei kalt... ja, de stive snippene altså, opptatt med andre ting, eller så likte de rett og slett å bli server av kvinnelige kelnere... unnskyld, serveringsdamer. For antallet serveringsdamer i tigerstaden bare økte, det!

Endte som falne kvinner

Nå må nevrosene hos formannen i KK ha slått ut i full blomst – for han innkalte til stormøte i Søndre Arbeidersamfunn med kjente notabiliteter, som det så fint hette, presse og greier.

En pastor Larsen kunne harmdirrende legge frem kalde og uhyrlige fakta – at minst 90 prosent av de damene som begynte som serveringsdamer endte opp som falne kvinner.

Pastoren ga også tilhørerne en livlig skildring av de uhyrlige tilstandene man kunne finne på kaféer og restauranter hvor det var ansatt kvinner med et godt utseende – nei... fri og bevare oss vel, brølte sikkert pastoren i moralsk vrede, sånn som pastorer kan best!

Møtet konkluderte med å sende en henstilling til Kristiania Magistrat og Formannskap om «den omseggripende anvendelse av serveringsdamer i restauranter som selv under nokså skarp kontroll – bidrar til å avstumpe begrepene om moral og sedelighet».

Forbud mot serveringsdamer

Og ikke nok med det – Kristiania Kelnerforbund krevde at et forbud mot serveringsdamer ble tatt inn i politivedtektene: «Det bør i Kristianias Politivedtekter inntas en bestemmelse om at all anvendelse av serveringsdamer på kaféer og restauranter, hvor det serveres alkoholholdige drikker, forbys. En sådan bestemmelse skal anmode autoritetene om å få inntatt snarest mulig» – så det så!

Ikke noe av dette gikk formannen og Kristiania Kelnerforbunds vei. Så da var det bare én ting igjen å gjøre – ikke faen om disse kvinnfolka skulle få bli medlemmer her, i det ærverdige Kristiania Kelnerforbund, nei – bare glem det!

Maktsjuke herremenn

Men så var det noe disse maktsjuke herremennene glemte – at jenter er gjenstridige, og er det noe jenter er flinke til, så er det å vente. Og det gjorde de – i 26 år!

Men i 1929 fikk serveringsdamene endelig innpass i forbundet. Nei – tøffe jenter gir seg aldri!

«Kvinner er smartere enn menn, men det bør vi prate stille om, ellers ødelegger vi alt sammen», mente Anita Loos.

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS