Artikkelforfatteren etterlyser hva som egentlig skjedde politisk i saken om skjenketider på utestedet Hvaskjer i Soria Moria-bygget på Torshov. Foto: Anders Høilund
Artikkelforfatteren etterlyser hva som egentlig skjedde politisk i saken om skjenketider på utestedet Hvaskjer i Soria Moria-bygget på Torshov. Foto: Anders Høilund

— Politisk kokkelimonke på bakrommet i bydel Sagene

Snart er det valg. Men i min bydel trikses og fikses det på "bakrommet". Bydelsutvalgets såkalte arbeidsutvalg har allerede avgjort de politiske sakene på forhånd, slik at de åpne møtene i bydelsutvalget er rene pro forma-møter.

Publisert Sist oppdatert

For oss i hovedstaden er det bystyre og bydelsutvalg som om et knapt år skal settes sammen etter valget. Så finner politikerne ut hvem som skal styre byen de neste fire årene.

Men hvis vi velgere skal ta oss bryet med å stemme må politikerne drive politikk. Ikke bare komme med overbud noen få uker før valget. I Oslo bystyre foregår det til stadighet debatter på møtene. Oftest er det markering og munnhuggeri som ikke påvirker utfallet av sakene nevneverdig.

Hva skjedde med skjenketidene på Soria Moria?

Men velgerne kan skaffe seg viktig informasjon om hva de ulike partiene står for, og hvordan de ville styrt byen. Bydelsutvalgene, i alle fall om de driver som det på Sagene, avgjør derimot alle sakene i arbeidsutvalget. Det fikses og trikses på dette «bakrommet» og de åpne møtene i bydelsutvalget på Sagene er rene pro forma møter.

Skjenkesaker og åpningstider er saker som engasjerer. Eiere og gjester på den ene siden, og naboer til utestedene på den andre. For oss som forsøker å følge sakene i media er det ikke lett å forsøke å gjette seg til utfallet. Siste sak ut var utestedet Hvaskjer i Soria Moria-bygget på Torshov.

Ingen forskjell på Høyre og Ap

Bydelustvalgslederen og lederen i det lokale Arbeiderpartiet har lenge flagget at de er svært liberale og næringsvennlige. Vel å merke så lenge det er et konsern og ikke en enkeltperson som står bak søknaden. Man kan vel også anta at Høyre og Venstre ville være tilhengere av slik virksomhet. Men hva skjer med søknaden om nattklubb på Torshov? Jo, et enstemmig bydelsutvalg på Sagene ønsker stenging klokken ett, og ikke klokken tre på fredager og lørdager.

Hva som har skjedd i den politiske prosessen vet bare de involverte. For oss utenforstående har altså ledelsen i det lokale Ap-laget skiftet mening på veldig kort tid, og Høyre og Venstre framstår som naboenes venn, og ikke næringslivets.

Med sånne avgjørelser ser det jo ut til å være ganske likegyldig hvem som har flertall i bydelsutvalget på Sagene. Politikken blir i praksis den samme.

Jeg personlig stemmer ikke ut fra hva partiene sier i valgkampen. Det er det de gjør mellom valgkampene som er avgjørende. De som vil ha min stemme må se til å komme seg ut av bakrommet, og det bør skje fort.