Aron Dønnum ble den store helten for Vålerenga på Sarpsborg stadion tirsdag kveld. Her jubler han etter 1-0-scoringen.

Klassisk Dønnum-tupp sikret Vålerenga-seier i serieåpningen

Endelig var seriefotballen igang igjen for Vålerenga. Bortekampen mot Sarpsborg 08 ble en resultatmessig opptur, til tross for periodevis svakt spill.

Gutta fra Sotahjørnet kunne til slutt reise hjem til hovedstaden med en 1-0-seier i bagasjen.

Før dagens kamp hadde det gått seks kamper siden VIF-trener Dag-Eilev Fagermos utvalgte hadde kunnet smake på seier i Sarpsborg.

— Det er deilig å få den scoringen. Det var en skikkelig krigematch, men vi gjør vårt, sier matchvinner Aron Dønnum til tv-kanalen Eurosport etter kampen.

Også keeper Kristoffer Klaesson var fornøyd.

— Dette var fantastisk deilig og det er ekstra deilig å vinne her i Sarpsborg, mener Vålerengas 19 år gamle sisteskanse.

Seiersmålet kom før pause

Etter en førsteomgang som hadde vært som sovemedsin i 40 minutter, skulle Vålerenga ta en noe ufortjent ledelse på Sarpsborg stadion. Og mannen bak scoringen var stjerneskuddet Aron Dønnum, med et skikkelig klassisk tupp på ballen.

Vålerenga-spillerne kan juble etter at Aron Dønnum har satt inn kveldens seiersmål.

— Den satt skikkelig. Dette var ikke en veldig god omgang fra vår side, sa en fornøyd Dønnum til Eurosport i pausen.

Målet kom etter at et innlegg fra venstreback Sam Adekugble ble klarert. Ballen ble så spilt tilbake i 16-meteren hvor Matti Vilhjamsson, muligens i offside, fikk headet ballen ned til Dønnum, som fikk skotuppen på ballen.

Småskuffet Fagermo

Etter å ha ledet oslolaget til seier i sin første seriekamp, var likevel sjefen sjøl, Dag-Eiliv Fagermo, småskuffet etter kampen.

Vålerengas nye trener, Dag-Eiliv Fagermo, var ikke helt fornøyd til tross for seier over Sarpsborg 08 i serieåpninga.

— Det var nydelig å vinne i min debut som Vålerenga-trener, men dette var ikke festfotball, sier Fagermo til Eurosport etter matchen.

Treneren er mest imponert over hva gutta hans viste defensivt.

— Vi er klart best defensivt. Det og en veldig god arbeidsmoral hos gutta er det vi tar med oss videre fra denne kampen. Så må vi forbedre oss offensivt framover, påpeker han.

Ufarlig og planløst

Før tirsdagskveldens seriestart var det snakket mye om hvor mye spillerne så fram til å virkelig vise seg fram igjen. De første 45 minuttene ble derfor ett lite antiklimaks, der lite eller ikke noe stemte for gjestene fra Oslo øst.

Vålerenga startet som ventet i den "fagermoske" 4-3-3-formasjonen, og viste fra start at de gjerne ville ha mye ball.

Hjemmelaget forsvarte seg dog godt med mange spillere bak ballen og lavt press. Da ble det enkelt å forsvare seg mot Oslo-laget, ettersom verken kreativitet eller balltempo hos gjestene var godt nok til å skape noe som helst.

Etter å ha fått store deler av forrige sesong ødelagt av skader var forsvarsbauta og kaptein Jonathan Tollås Nation tilbake på banen tirsdag.

Hjemmelaget hadde derimot en litt bedre start på kampen, men heller ikke sarpingene fikk skapt mye. Et par halvsjanser fra Mohammed Ofkir og Anton Saletros var det den første omgangen hadde å by på.

Så med fire minutter igjen på stadionuret kom Vålerengas ledermål ut av intet.

Mer åpent i andre omgang

Kampens siste 45 minutter skulle bli mer underholdende enn hva de første var i nærheten av å være. Mye av det skyldtes at Sarpsborg spilte med høyere press, og dermed skapte mer bakrom for Vålerenga-spillerne å boltre seg i.

Stortalentet Kristoffer Klaesson stod en solid kamp mellom stengene.

Likevel var det hjemmelaget som startet omgangen best med et par halvsjanser. Og etter 61 minutter kan Vålerenga takke 19-åringen mellom stengene, Kristoffer Klaesson, for at det ikke stod 1-1 etter en avslutning fra kort hold fra Sarpsborg-spiss Jørgen Strand Larsen.

— Det er alltid deilig å få en skikkelig kamp, forsikrer keepertalentet.

19-åringen viste med det at han fort kan bli en storprofil i årets eliteserie.

Derfra og ut hadde sarpingene et spillemessig overtak, men produserte lite. Nærmest scoring var Vålerengas Deyver Vega, som hamret et frispark i tverrliggeren.

På overtid kunne tidligere Vålerenga-spiss Mos Abdellaoue sørget for poengdeling, etter en stygg miss av Vålerenga-keeperen. Men kaptein og forsvarsbauta Jonathan Tollås Nation reddet på streken.