� Gjennom sosiale medier har jeg fått enormt mye støtte, sier Live Glesne Kjølstad. Foto: Privat
Live Glesne Kjølstad må møte i retten for å ha gitt flyktningen Sorab jobb i pizzeria på Adamstuen
UNE sendte først pizzabaker Sorab fra Adamstuen til tortur i Iran. Nå må sjefen hans, Live Glesne Kjølstad, møte i retten etter å ha gitt den iranske flyktningen jobb.
— Sorab Abolfathi ble en god venn av meg og familien min etter at jeg gjennom noen år hadde hjulpet søsteren hans og hennes lille datter. Jeg har aldri tatt ut lønn av butikken, dette er et rent veldedighetsprosjekt fra min side for å hjelpe disse menneskene å bli selvdrevne, sier Live Glesne Kjølstad til VårtOslo.
Strafferamme på to års fengsel
Det er ikke bare Oslos tidligere biskop Gunnar Stålsett som straffeforfølges for å ha hjulpet et menneske i nød.
Nå har påtalemyndigheten tatt ut tiltale mot Louis Pizza A/S på Adamstuen. Det innebærer at innehaver Live Glesne Kjølstad må møte i Oslo tingrett når saken starter 8. januar 2020.
Ifølge tiltalen er Louis Pizza tiltalt for brudd på utlendingslovens paragraf 108, tredje ledd, bokstav a. I lovteksten står det at den som forsettlig eller grovt uaktsomt gjør bruk av en utlendings arbeidskraft når utlendingen ikke har nødvendig tillatelse etter loven, kan straffes med bøter eller fengsel i inntil to år.
— Jeg er litt usikker på hvordan en dom mot Louis Pizza A/S rammer meg. Politiet henla jo opprinnelig en siktelse mot meg personlig. Nå er det aksjeselskapet der jeg er styreleder som er tiltalt. Men dette får jeg trolig klarhet i etter et møte med advokat denne uka, sier Glesne Kjølstad.
Historien starter egentlig med den iranske flyktningen Sorab Abolfathi. I alle de 18 årene han oppholdt seg i Norge har 45-åringen betalt skatt og ment, at han med personnummer og skattekort fra norske myndigheter, jobbet lovlig.
Det samme trodde Live Glesne Kjølstad. Hun forteller at hun i god tro opprettet Louis Pizza på Adamstuen der Sorab ble ansatt som daglig leder og pizzabaker.
Men tidligere i høst ble Sorab kastet ut av Norge. Norske utlendingsmyndigheter mente han trygt kunne returnere til Iran. Sorab Abolfathi var tidlig i tjueårene da han kom til Norge som politisk flyktning, etter å ha protestert mot regimet i Iran.
Straks tilbake på iransk jord ble imidlertid mannen, som opprinnelig søkte politisk asyl i Norge, pågrepet av iranske myndigheter og kastet i fengsel. Ifølge ham selv, og bilder VårtOslo har publisert, ble han slått og mishandlet i det iranske fengselet.
Etter fem døgn ble Sorab kausjonert ut av fengsel i påvente av en rettssak. Men istedet for å bli i Iran i påvente av rettssaken rømte 45-åringen. Han oppholder seg nå på ukjent sted, men har telefonkontakt med familien i Norge.
Men selv om Sorab hadde blitt kastet ut av Norge og ikke lenger jobbet ved Louis Pizza på Adamstuen, ble selskapet og innehaver Live Glesne Kjølstad i høst bøtelagt for brudd på utlendingsloven. Boten ble satt til 25.000 kroner. En bot Kjølstad nektet å vedta. Derfor blir det rettssak rett over nyttår.
— Jeg sa ja til å starte Louis Pizza for å hjelpe Sorab å skape sin egen arbeidsplass, men også for å danne grunnlaget for det som kunne bli en liten familiebedrift for denne hardt prøvede iranske familien, sier Kjølstad.
— Trodde han hadde lovlig opphold
Da VårtOslo i januar 2019 skrev en solskinnshistorie om den umåtelig populære nabolags-pizzeriaen på Adamstuen kunne hverken Live Glesne Kjølstad, Sorab Abolfathi eller noen av de mange trofaste kundene forestille hva som kom til å skje. Ett år senere er pizzabakeren kastet ut av Norge og innehaveren er viklet inn i en alvorlig rettssak.
— Men jeg var faktisk ikke klar over at Sorab ikke hadde lovlig opphold da vi startet pizzabutikk sammen. Han levde ikke i skjul, tvert i mot, og han hadde skattekort og bank-ID og alt det vanlige nordmenn har. Så det falt meg aldri inn å skulle sjekke om han hadde lovlig opphold, forteller Kjølstad.
— Jeg handlet i god tro og mener det er helt urimelig at butikken skal bøtelegges etter å allerede ha tapt så mye. Jeg rådførte meg med noen advokater på forhånd, og de er nok like overrasket som meg over at polititet faktisk velge å gå videre med dette, de kunne valgt å henlegge saken.
Mye støtte i sosiale medier
I stevningen står det at Louis Pizza ikke har krav på å få dekket forsvarer fra det offentlige. Økonomien er allerede vanskelig i den lille bedriften, og Live Glesne Kjølstad forteller at de tapte mye penger etter at Sorab ble kastet ut av Norge.
— Jeg har aldri vært arbeidsgiver før. Til vanlig lager jeg TV og film, som frilansregissør, manusforfatter og redigerer. Dette var en ny verden for meg.
— Jeg hadde skjønt det om jeg drev en butikk for egen profitt med kun ulovlig arbeidskraft for å snike meg unna skatter og avgifter, det skal selvfølgelig slås hardt ned på. Men jeg har altså ikke tjent en krone på denne butikken, og visste ikke at Sorab ikke hadde lovlig opphold. Jeg har tenkt å kjempe for at vi ikke skal straffes ytterlige økonomisk i retten, sier Kjølstad.
— Gjennom sosiale medier har jeg fått enormt mye støtte, og jeg vet at det er mange der ute som vil være med å betale det et eventuelt tap vil koste så det ikke skal gå utover Louis Pizza. Det er godt å vite, avslutter hun.