Sorab Abolfathi bak disken hos Louis Pizza på Adamstuen. Med norsk personnummer og skattekort fra norske myndigheter trodde Sorab at han både jobbet og oppholdt seg lovlig i Norge. Foto: Anders Høilund

UNE sendte pizzabaker Sorab fra Adamstuen til tortur i Iran. Nå får Louis Pizza 25.000 i bot for å ha gitt ham jobb

� Det er så utrolig urettferdig, sier innehaver av Louis Pizza, Live Glesne Kjølstad. Hun opprettet pizzeriaen på Adamstuen for å gi den politiske flyktningen Sorab Abolfathi jobb.

Nå er 45 år gamle Sorab Abolfathi fengslet i Iran etter å ha blitt kastet ut av Norge. Etter 18 år her i landet sendte Utlendingsnemda (UNE) den politiske flyktningen tilbake til fem døgn med tortur i Iran.

Men historien stopper ikke der. I alle årene i Norge har Sorab betalt skatt og ment, at han med personnummer og skattekort fra norske myndigheter, jobbet lovlig. Det samme trodde Live Glesne Kjølstad. I god tro opprettet hun Louis Pizza på Adamstuen der Sorab ble ansatt som daglig leder.

Siktet for brudd på utlendingsloven

Men sist uke kom et brev fra politiet. Der er Louis Pizza og Kjølstad siktet for brudd på utlendingsloven og ilegges en bot på 25.000 kroner. Hun trodde opprinnelig at saken var henlagt av politiet.

Live Glesne Kjølstad og Sorab Abolfathi smiler på en selfie fra januar i år. Nå er det en annen virkelighet for de to. Foto: Privat

— Jeg ble anmeldt for ulovlig bruk av arbeidskraft etter at de sendte Sorab ut av landet, men saken mot meg ble henlagt. Men nå har politiet endret saken til å være mot Louis Pizza AS. På tirsdag fikk vi brev om at vi får en bot på 25.000 kroner, som jeg må ta stilling til om vi skal godta eller ikke, forteller Live Glesne Kjølstad til VårtOslo.

Tydelige merker på ryggen

Sorab Abolfathi var tidlig i tjueårene da han kom til Norge som politisk flyktning, etter å ha protestert mot regimet i Iran. 20. juli i år ble han deportert av norske myndigheter tilbake til det iranske regimet han flyktet fra. Der ble 45-åringen raskt pågrepet og satt i arrest.

Sorab Abolfathi fotografert med tydelige merker på ryggen. 45-åringen forteller at han ble pisket og slått etter å ha blitt tvangssendt fra Norge til Iran. Foto: Privat

Bilder tatt etter fem dager i iransk arrest viser tydelige merker på ryggen til Sorab Abolfathi. Ute av arresten snakket 45-åringen med VårtOslo:

— Jeg ble pisket på ryggen og banket opp med batong over hele kroppen og i hodet flere ganger. Så tvang fire personer meg til å spise masse tabletter. Hver natt kom de med flere tabletter som de tvang i meg. Jeg ble dårlig og begynte å blø fra magen når jeg gikk på do, forteller Sorab.

Flyktet til ukjent sted i Tyrkia

Etter fem døgn i fengsel ble den 45 år gamle pizzabakeren fra Adamstuen kausjonert ut i påvente av en rettssak. Av frykt for hva som ventet ham etter en sannsynlig dom, flyktet Sorab til et sted nær den tyrkiske grensen. Herfra har han tatt seg til fots inn i Tyrkia, og oppholder seg nå på et ukjent sted.

— Jeg orker ikke mer og er totalt ødelagt, men jeg tør ikke reise til noe sykehus, siden jeg har masse arr på kroppen. Jeg er redd sykehuset vil varsle de tyrkiske myndighetene, som deretter vil levere meg til det iranske politiet, forteller han.

Brevet fra politiet der Live Glesne Kjølstad og Louis Pizza bes vedta boten på 25.000 kroner eller risikere en større bot etter en rettssak. Foto: Privat

Nå er 45-åringen på flukt igjen. Etter å ha vært trygg i Norge med fast jobb som daglig leder av Louis Pizza på Adamstuen lever Sorab Abolfathi i konstant frykt.

Hjemme i Oslo sitter en fortvilet Live Glesne Kjølstad. Hun er nå siktet for lovbrudd av norske myndigheter.

— Det er jeg som er eieren av Louis pizza hvor Sorab var daglig leder. Jeg er også nær venn av familien og organiserer en støttegruppe med over 600 mennesker for å hjelpe dem, forteller Kjølstad.

Kø utenfor

— Det er så utrolig frustrerende og urettferdig, sier kvinnen som i januar i år smilte på selfien hun tok av seg og Sorab inne på Louis Pizza.

En umåtelig populær nabolags-pizzeria på fredelige Adamstuen. Der lokalbefolkningen slo ring rundt pizzabakeren fra Iran. Da VårtOslo besøkte Louis Pizza i januar i år, fortalte vi om det som da var en solskinnshistorie.

I et tidligere kiosklokale på Adamstuen ligger nabolags-pizzeriaen Louis Pizza. Foto: Anders Høilund

— Jeg var så heldig at jeg møtte Live Glesne Kjølstad. Hun har hjulpet meg veldig mye. Her har det vært kiosk tidligere, men lokalet var i dårlig forfatning, så før vi kunne starte opp med å bake pizzaer her, måtte vi pusse opp grundig.

— Da vi åpnet i oktober var det kø utenfor her hver dag. Før jul var vi oppe i 120 pizzaer om dagen. Dette er en italiensk pizza. Alt blir laget fra bunnen her. Råvarene får vi Italia. Vi vil lage så god mat som mulig, fortalte Sorab Abolfathi.

Tar ikke ut lønn

Nå oppholder 45-åringen seg ulovlig på ukjent sted i Tyrkia. Mens Live Glesne Kjølstad er siktet for lovbrudd i Norge.

— For ordens skyld, jeg tar ikke ut lønn på Louis Pizza. Jeg etablerte sjappa for at denne familien skulle få arbeidsplasser, sier Kjølstad.

Nå vet hun ikke helt hva hun skal gjøre med siktelsen politiet har tatt mot Louis Pizza.

— Jeg har altså ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre. Jeg sjekker med advokaten vi har hyra på Sorabs sak, sier Kjølstad.

Advokaten hun sikter til er Marthe Engøy, ved Humlen advokater, som har bedt Utlendingsnemnda (UNE) omgjøre vedtaket og hente Sorab hjem til Norge igjen. Hun opplyser at både Abolfathis søster og bror har fått opphold i Norge – sistnevnte fordi han har vært politisk aktiv.

Sorab siste håp er at norske myndigheter redder livet hans.

— Jeg ønsker at Norge redder livet mitt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre her i Tyrkia. Jeg har ikke noe liv og er hjemløs. Blir jeg tatt av det tyrkiske politiet, er det farlig for meg.

— Ikke risiko ved retur til Iran

Iselin Ryeng-Lande er seksjonssjef for Midtøsten i UNEs juridiske sekretariatet. Hennes seksjon forberedte saken til Sorab Abolfathi, før den ble vurdert og avgjort i en nemnd. Ifølge seksjonssjefen er Sorab deportert fra Norge fordi han ikke hadde en gyldig oppholdstillatelse.

Til venstre i lyseblå fangedrakt går Sorab Abolfathi lenket til en annen fange i Iran. Foto: Privat

Normalt skal det ikke gå an for personer uten oppholdstillatelse å få et personnummer og betale skatt. Så hvordan det har seg at han i årevis har betalt skatt uten noen gyldig oppholdstillatelse, skjønner hun ikke.

— Det er skattemyndighetene som utsteder skattekort, så det kan jeg ikke svare på, sier Iselin Ryeng-Lande i UNE.

— Sorab har jo opptrådt helt åpent og på ingen måte forsøkt å skjule sitt opphold i Norge. Har det blitt kommunisert tydelig til han sto i fare for å bli sendt tilbake til Iran?

— I alle avslagsvedtak fra UNE, står det at man kan bli returnert til sitt hjemland, sier Ryeng-Lande.

— Hvordan klarte dere å vurdere det som trygt å returnere en mann som sannsynligvis endte rett i et torturkammer?

— Da UNEs beslutningsfatter behandlet saken, ble det vurdert at det ikke ville være en risiko ved retur til Iran, sier seksjonssjefen i UNE.

Powered by Labrador CMS