Mandag ble snøkanonene fyrt opp i Holmenkollen. Det betyr at folk kan snart spenne på seg langrennsski og gå en lengre og bedre lysløype. Selv om naturens egen snø foreløpig lar vente på seg. Foto: Oslo kommune

Snøkanonene er i gang i Kollen. Snart skiføre i lengre og bedre lysløype

Tross mangel på snø i Oslo så langt denne vinteren, er det snart mulig å gå på langrenn i en forlenget lysløype i Holmenkollen. Denne uka ble snøkanonene fyrt opp.

Publisert

Bedre belysning og flere produksjonspunkter for snø vil føre til at større del av løypenettet i Holmenkollen åpnes raskere og tidligere enn foregående år, skriver Kultur- og idrettsbygg i en pressemelding

Oppgraderingen gjør at det nå legges en lengre løype med kunstsnø, som går fra skistadion til Midtstua og opp til «Glidtest» i ett strekk.

Bedre lys og lavere strømforbruk

— Dette vil gi brukerne av anlegget en lengre løype tidligere i sesongen, noe som er spesielt viktig for Oslo-folk på kveldstid, sier prosjektleder Knut O. Kristiansen.

I tillegg til økt snøproduskjon som gir lengre løypenett før det faller natursnø, har også lysanlegget blitt oppgradert.

Det betyr mer og bedre lys for brukerne, og at snøen kan produseres lokalt, i stedet for å måtte fraktes ut i løypa med hjullastere og dumpere fra eksterne depoter.

Det er nok en stund til det blir så idyllisk i Nordmarka. I mellomtiden kan folk bruke den forbedrede lysløypa med kunstsnø fra skistadion i Kollen og via Midtstua. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

— Oppgraderingene vi har foretatt er miljøvennlige, kostnadsbesparende og gir muligheten for en mer effektiv snø-legging av løypene fremover, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby i pressemeldingen.

Slutt på lastebiler med snø

Tidligere har en måttet kjøre ut snø med lastebiler i den delen av løypa som har fått utvidet snøproduksjonsanlegget. Nå vil driftspersonellet kunne produsere og bearbeide snøen lokalt.

Dette reduserer bruken av fossilt drivstoff, går betydelig raskere, og gir bedre kontroll på hvor mye snø en trenger i anlegget, opplyser Kultur- og idrettsbygg.

Det oppgraderte lysanlegget benytter LED-teknologi, som innebærer lengre levetid på lampene og reduserer strømforbruket. Samtidig gir den nye teknologien muligheter til å justere lyset langt bedre etter vær og behov.

Powered by Labrador CMS