� Når jeg er 53 år har Oslo over 500 km med sykkelveier, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Arnsten Linstad
Hovedstaden får sykkelveinett til over 13 milliarder
– Innen jeg er 53 har Oslo 530 kilometer med sykkelvei, sa en jublende glad Lan Marie Nguyen Berg (MDG) da alle bystyrepartiene, unntatt Frp, stemte for å bygge Oslos nye sykkelveinett.
– Der jeg bor, på Frogner, fjerner dere en masse parkeringsplasser og river opp ny asfalt. Og så legger dere ny rød asfalt for sykkelveier folk flest ikke kommer til å bruke, sa en opprørt Camilla Wilhelmsen (Frp) da alle andre partier stemte for nytt sykkelveinett.
Mange vil ha æren for sykkelsatsingen
– Det er jo kun Frp som er mot sykkel og disse planene. Poenget er at teknologien har kommet ganske langt. Elsykler gjør at flere kan sykle. Og elsykler gjør at man kan sykle lengre strekninger, sa SVs gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvoll.
Samlet skal det brukes 13,5 milliarder kroner på å bygge ferdig Oslos nye sykkelveinett. Men selv om alle partier, unntatt Frp, egentlig var hjertens enige om å bygge ut sykkelveier, ville det ikke vært et bystyremøte uten diskusjon om hvem som skal ha æren for sykkelsatsingen.
Både Venstre og Høyre påpekte flere ganger at de i forrige periode satt med byrådsmakt, og at det var de som la grunnlaget for dagens bystyrevedtak om å bruke svimlende 13,5 milliarder kroner på nye sykkelveier.
Målet i den nye sykkelveiplanen er omlag 100 km frem til 2025, og deretter ytterligere 350 km med nye sykkelveier fra 2025 og frem til 2040.
– Det har ikke manglet på sykkelplaner i denne byen. Det har ikke manglet på vilje til å få flere sykkelveier. Det vil de aller fleste. Det som har manglet, er viljen til å prioritere plass til sykkelveiene. Det er det dette rødgrønne byrådet gjør. Så enkelt, og så vanskelig, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg.
– Forfølgelse av bilistene
– Utopisk og uvirkelig. Denne forfølgelsen av bilistene er helt håpløs. Tror virkelig noen at 25 prosent av alle reiser i vinterbyen Oslo vil bli foretatt med sykkel, spurte Frps gruppeleder, Carl I. Hagen.
Men mot Frps protester, vedtok blågrønne, rødgrønne, røde, blå, grønne, sosialister, borgerlige, sosialdemokrater, kristne og resten av den politiske regnbuen i bystyret en historisk satsing på sykkelveier i hovedstaden.
– Flere og flere sykler i Oslo og flere føler seg trygge. Men mange opplever det fortsatt som utrygt. Det skjønner jeg godt, og den viktigste medisinen er og forblir bedre og flere sykkelveier, sier Nguyen Berg.
– Denne planen kan gjøre Oslo til en ekte sykkelby. Men det aller viktigste er at vi gjennomfører den og det er vi i full gang med, avsluttet miljøbyråden da Miljøpartiets flaggsak endelig ble vedtatt etter å ha blitt utsatt flere ganger i bystyret.