Solvår Foss (til v.) og Brit Lie ser regnbueflagget heises ved Oslo rådhus. Paret bor sammen ved Kirkens bymisjons omsorgsboliger for eldre på Kampen. Foto: Arnsten Linstad

Brit (71) og Solvår (68) bor sammen i omsorgsbolig på Kampen: – Lettere å stå frem som skeiv i dag

Brit Lie (71) og Solvår Foss (68) tok turen til Oslo rådhus for å møte ordfører Marianne Borgen (SV) og være med på Oslo kommunes heising av regnbueflagget i anledning Pride-festivalen.

— Kampen for homofiles rettigheter er langt fra over. Selv om regnbueflagget heises i Borggården ved Oslo rådhus, sier Brit Lie til VårtOslo.

Onsdag formiddag var det høytidelig flaggheising med appeller og hele bystyret til stede utenfor rådhuset. Men før flaggheisingen og seremonien i Borggården, var paret Brit Lie og Solvår Foss på besøk hos byens ordfører Marianne Borgen (SV).

Film om skeiv aldring

— Hvordan er det å bo sammen hos Kirkens bymisjons Omsorg+ på Kampen, spurte ordføreren paret.

— Det er et helt fantastisk sted. Vi stortrives og har det veldig bra, fortalte Brit Lie og Solvår Foss.

Regnebueflagget heises i Borggården ved Oslo rådhus. Foto: Arnsten Linstad

Paret er for tiden med på å lage en undervisningsfilm om skeiv aldring. Og Brit Lie knuser myten om at alle eldre homofile hadde vansker med å komme ut av skapet da de var yngre.

— Mange hadde det selvfølgelig vanskelig. Men jeg fikk en dag som 26-åring klar beskjed fra bestefar, sier Brit Lie.

— Kutt ut de derre pinglete gutta og hold deg til jenter, sa bestefar til meg, forteller 71-åringen mens alle humrer rundt bordet.

— Mange hadde det tøft, og har det tøft

Partneren Solvår Foss bryter inn når det blir stille rundt ordførerens bord.

— Vi har det ganske godt. Jeg var riktignok gift med to barn da jeg kom ut av skapet og flyttet fra mannen min. Men det har jo gått bra. Og nå har jeg sju guttebarnebarn. De kaller alle Brit for bestemor. Men det er klart at alle eldre som er skeive har ikke hatt det like enkelt som oss to, sier Foss.

Ordfører Marianne Borgen (SV) med Brit Lie og Solvår Foss på vei ut for å se regnbueflagget heises i Borggården ved Oslo rådhus. Foto: Arnsten Linstad

I nesten en time snakket paret med ordføreren, sammen med to andre beboere, Emil Flaten Gansmoe og Birthe Egede Andersson. Alle bor hos Kampen Omsorg+ i Brinken på Kampen.

— Nei, det var mange som hadde det tøft. Jeg har aldri opplevd noen store problemer som homo. Men det er klart det var vanskelig for mange før i tiden, sier Emil Flaten Gansmoe.

� Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og av mangfold, der vi viser at vi er stolte av hvem vi er, sier leder av FRI Oslo og Akershus, Brita Brekke, mens regnbueflagget ble heist i Borggården ved Oslo rådhus. Foto: Arnsten Linstad

— Jeg kommer fra en romslig og flott familie. Da jeg var ganske ung sa mor til meg da jeg kom ut; Tror du ikke jeg har forstått det, Emil. Og det var det. Jeg har alltid blitt akseptert. Jeg har jo vært homo hele mitt liv, jeg. Men det betyr ikke at kampen er over. Mange har det tøft og blir diskriminert også i dag, sier Flaten Gansmoe.

— Oslo tar standpunkt med regnbueflagget

Etter møtet med Marianne Borgen, tok ordføreren med seg gjestene fra Kampen ut i Borggården. Der overvar de at regnbueflagget ble heist side om side med St. Hallvard i flagget med Oslos byvåpen. Og leder Brita Brekke fra FRI Oslo og Akershus var en av flere som holdt appell.

— Skal flere kunne leve som hele seg, uten fare for å bli mobbet, trakassert,
diskriminert eller utsatt for vold – som skeive blir utsatt for i Norge og resten av verden
hver eneste dag – er det nødvendig å stå opp og aktivt vise motstand. Ved å heise
regnbueflagget, tar Oslo kommune standpunkt i kampen for menneskerettigheter og
mot diskriminering og hat, sa Brekke.

� Da jeg var ganske ung, sa mor bare til meg da jeg kom ut; Tror du ikke jeg har forstått det, Emil, forteller Emil Flaten Gansmoe. Foto: Arnsten Linstad

FRI Oslo og Akershus er eieren av Pride-festivalen. Og i år er det første gang Oslo kommune stiller med egen flåte i Pride-paraden på lørdag. Forøvrig en parade der ordfører Marianne Borgen skal gå først sammen med statsminister Erna Solberg (H).

— I år markerer vi at det er 50 år siden den moderne skeive rettighetskampen startet: Natt til 28. juni 1969 hadde skeive sett seg lei av politiets trakassering på utestedet The Stonewall Inn i New York, og bestemte seg for å kjempe tilbake. Stonewall var et opprør, og ble starten på en mer aktivistisk og synlig rettighetskamp enn tidligere. Siden den gang har Pride spredt seg og blitt arrangert over hele verden, sa FRI-lederen i Oslo, Brita Brekke.

Powered by Labrador CMS