Pride-paraden fra Grønland til Spikersuppa var en fargeeksplosjon i strålende sol i fjor. Her representert ved Bamseklubben. Til stor jubel fra de omlag 250.000 som omkranset paradens 40.000 deltakere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Oslo Pride med 50-årsmarkering av opptøyene utenfor den skeive New York-baren Stonewall Inn

I år er det 50 år siden starten på Pride. Arrangørene av Oslo Pride venter minst like mange til paraden i år som i fjor. Da var det 40.000 deltakere og omlag 250.000 tilskuere i Oslo sentrum.

Publisert

Når årets Oslo Pride festival starter 14. juni er det 50 år siden starten på hele Pride-bevegelsen. Pride knytter sin opprinnelse til en mislykket politiaksjon mot en homobar i New York 28. juni 1969.

Da hadde sedelighetsdivisjonen i New York-politiet plassert fire sivilspanere inne på utestedet Stonewall Inn, en kjent bar for homofile og transkjønnede i New York på 1960-tallet.

— Ti dager lang festival

Politiaksjonen mot homobaren mislyktes på grunn av en taktisk bommert. Mens spanerne og uniformert politi ventet på bilene som skulle transportere arresterte homofile bargjester, dannet det seg en så stor folkemengde som protesterte at politiet til slutt måtte trekke seg unna. Protestene og opprøret kalles bare Stonewall riots, og er ikke bare starten på Pride, men også egentlig på den moderne homo- og transbevegelsen.

Omlag 290.000 mennesker enten deltok eller omkranset fjorårets Pride-parade i Oslo. Lørdag 22. juni går årets parade av stabelen. Men selve festivalen starter 14. juni.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I fjor hadde Pride-festivalen i Oslo 77.000 besøkende i Pride Park og 15.000 besøkende på debattarenaen Pride House og kunstutstillingen Pride Art. Paraden hadde rekordoppslutning med nesten 45.000 deltagende og rundt 250.000 tilskuere.

— Oslo Pride er en årlig ti dager lang festival hvor alle får være akkurat den de er. Årets festival kommer til å ha fokus vår skeive historie, og dette vil være i sentrum på flere av våre arrangementer, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

— Vår histories mangfold

— Oslo Pride er langt mer enn kun fest og en feiring. Festivalen består av debatter om temaer som engasjerer, foredrag som gir deg et innblikk og kunst som både rører og provoserer. Vår historie er full av mangfold og det skal Oslo Pride vise, forklarer festivalsjefen.

Kontrasten er stor: I 2018 hadde oslopolitiet og politihøyskolen egen stand i Pride park i Spikersuppa. Men selve Pride-bevegelsen startet opprinnelig med opptøyer mot politiet utenfor en skeiv bar i New York i 1969. Foto: Oslo politidistrikt

— For å få til alt dette her, står flere hundre dedikerte frivillige på for å organisere hele festivalen. Frivillighet er en av de viktigste grunnstenene i Oslo Pride og uten dem, hadde ikke dette vært mulig, sier Fredrik Dreyer.

Powered by Labrador CMS