Oslomarka har vært skånet fra større skogbranner. Men frykten gjør at beredskapen er på topp når det både er tørt, men samtidig meldt styrtregn med fare for lynnedslag. Foto: Direktoratet for sivil beredskap
Tross styrtregn advares det mot lynnedslag og ekstrem skogbrannfare i Oslomarka
Brannvesenet har innkalt ekstramannskaper denne helga. Styrtregn med lynnedslag gir fortsatt ekstrem skogbrannfare.
Regnbygene som var meldt lørdag ettermiddag ble ikke like heftige som først fryktet. Men fortsatt er værvarselet for Oslo og omegn merket med trekantvarsel for styrtregn. Noe som også fører til at både brannvesen og vann- og avløpsetaten i Oslo kommune er i alarmberedskap. Styrtregn kan raskt gi tette avløp og føre til oversvømmelser i kjellere og underetasjer.
Men regn- og tordenbygene fører også til lynnedslag. I den ekstremt tørre marka rundt Oslo kan lynet føre til alvorlige, store skogbranner. Selv om det regner, så hjelper de få dråpene lite mot den tørre bakken og vegetasjonen hvis lynet antenner skogen.
Til tross for at Oslo og omegn nå får noen etterlengtede regndråper, advarer likevel Direktoratet for sivil beredskap mot at skogbrannfaren fortsatt er ekstremt stor.
— Bruk hodet i skog og mark
— Det er stor skogbrannfare i helgen. Bruk hodet i skog og utmark. Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, skriver direktoratet på Twitter.
Men forutsatt at folk følger rådet fra myndighetene, så er det lynnedslag som er den nest største faren. Lørdag ettermiddag ved 16-tiden var det likevel lav forekomst av lynnedslag i og rundt hovedstaden. Mesteparten av tordenbygene lå sør og sørvest for Oslo.
Men på yr.no meldes det om regnbyger med torden og lyn i Oslo fra klokka 18 og frem til midnatt.
Det tørre været har ført til flere skogbranner på Østlandet de siste ukene. Men ifølge Hanna Heiberg, klimavakt hos Meteorologisk institutt, skal det mye regn til før det hjelper mot tørken.
– For at det skal bli en ordentlig rotbløyte, trenges det hvert fall 30-40 millimeter. Det kan ta tid, men bygeværet som kommer nå vil hjelpe på tørken, sa Heiberg til NRK Østlandssendingen før helgen.
Innkalt ekstra mannskap
Vaktleder Atle Rønning ved 110-sentralen i Øst sier til Aftenposten at brannvesenet følger ekstra nøye med på været i helgen.
— Vi frykter selvfølgelig skogbranner som følge av lydnedslag, faren er større når lyn og torden er på gang. Vi har innkalt ekstra mannskap her på sentralen for å kunne besvare alle telefoner og henvendelser om eventuelle hendelser, sier Rønning til avisen.