Ingrid ( til venstre) er jenta som ble funnet i en konteiner i 1990. Til høyre programleder Jens Christian Nørve. Foto: TV2
Ingrid ( til venstre) er jenta som ble funnet i en konteiner i 1990. Til høyre programleder Jens Christian Nørve. Foto: TV2

Fant nyfødt baby i konteiner på Bjølsen i 1990 - nå er moren funnet

Med DNA-analyse og slektsforskning har TV 2-programmet Åsted Norge funnet den biologiske moren til en nyfødt jente som ble funnet i en konteiner i Oslo i 1990.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 11. august for 29 år siden ble en nyfødt jentebaby funnet ved en tilfeldighet på Bjølsen i Oslo. Jenta ble etter hvert adoptert bort og fikk nytt navn.

I vinter ble TV 2-programmetÅsted Norge kontaktet av en bekjent av den nå 29 år gamle Ingrid, som ønsket å finne ut hvem som hadde lagt henne i konteineren.

Mor er bosatt i Nordland

Eksperter har jobbet med å finne 29-åringens biologiske mor, blant annet gjennom å finlese politiets etterforskningsdokumenter fra 1990, samt ved hjelp av DNA-analyse og slektsforskning.

Ved å finlese politiets etterforskningsdokumenter fra 1990, og ved hjelp av avansert slektsforskning der Ingrids DNA ble sendt inn til en såkalt slektsdatabase, kom graveteamet frem til svaret på den 29 år gamle krimgåten.

I forrige uke ble det tatt en DNA-prøve fra Ingrids biologiske mor, og den kunne endelig slå fast at det var hun som fødte Ingrid natt til lørdag 11. august 1990.

Ble kalt "Josefine"

— Gjennom mine år som drapsetterforsker i Kripos har jeg aldri vært borte i en sak som har blitt løst på denne måten, sier «Åsted Norge»-ekspert og tidligere drapsetterforsker i Kripos, Asbjørn Hansen.

Saken medførte store presseoppslag høsten 1990, og den lille jenta ble kalt «Josefine» eller «containerbabyen». Saken ble etterforsket som et drapsforsøk, men politiet var mest opptatt av å finne den biologiske moren for å hjelpe henne.

I februar 1991 ble saken henlagt uten at politiet hadde klart å finne ut hvem som hadde lagt babyen i containeren.

Den lille jenta ble bortadoptert, fikk nytt navn og ble glemt av offentligheten. Inntil TV2s program Åsted Norge klarte å løse saken.