Kongeparets gullbryllup ble i fjor feiret med konsert ved Oscarshall. I år er lystslottet på Bygdøy en av 12 konsertarenaer for Oslo kammermusikkfestival. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

30-årsjubileum for Oslo kammermusikkfestival. Åpningskonserten er snart utsolgt

30 år er gått siden ildsjelen bak Oslo kammermusikkfestival, fiolinisten Arve Tellefsen, fikk daværende forsvarsminister Johan Jørgen Holst til å åpne Akershus festning for konserter.

Publisert

Fredag kan Arve Tellefsen og resten av staben bak Oslo kammermusikkfestival ta imot publikum til både åpnings- og jubileumskonsert. Av verkene som fremføres er ett nyskrevet verk av komponist Synne Skouen, med tekst av ingen ringere enn Fridtjof Nansen.

I tillegg blir det både Beethoven og Bach i Universitetets aula fredag kveld. Da VårtOslo sjekket billettsalget tirsdag kveld var det få billetter igjen til jubileumskonserten.

Forsvarsminister Holst svarte ja

Men det er kanskje først og fremst Akershus festning som forbindes med Oslo kammermusikkfestival. Og det er en spesiell historie bak det spesielle scenevalget. Før Oslo kammermusikkfestival skulle arrangeres for første gang i 1989, tok Arve Tellefsen kontakt med daværende forsvarsminister Johan Jørgen Holst.

Norges fremste musiker innen sitt felt, Arve Tellefsen, har også vært kunstnerisk leder for Oslo kammermusikkfestival i 30 år. Foto: Oslo kammermusikkfestival

For Oslos befolkning var festningen først og fremst forbundet med Forsvaret. Men Tellefsen hadde en idé om å bruke anlegget til fremføring av musikk.

— Forsvarsdepartementet befinner seg på Akershusområdet, og det tilhører jo de store kulturskattene vi har arvet i dette landet, og kanskje heller ikke tatt vare på så godt som vi skulle. Vi bruker det altfor lite, var svaret en av Norges fremste musikere fikk fra forsvarsminister Holst.

Kulturhistoriske perler blir scener

Resten er historie. I alle årene som har gått siden svaret fra Holst har Tellefsen vært kunstnerisk ansvarlig for Oslo kammermusikkfestival, som er mer populær enn noen gang. Og det er ikke bare Akershus festning som er konsertscene.

Nå er utendørkonserter ved Akershus festning helt vanlig. Men det var Oslo kammermusikkfestival, Arve Tellefsen og Johan Jørgen Holst som startet alt sammen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

— Oslo inneholder mange fantastiske konsertrom. Festivalen ønsker å utvide konsertopplevelsen ved blant annet å bruke byens kulturhistoriske perler som konsertarenaer, skriver festivalen på sine sider.

Blant konsertlokalene i år er Domkirken, Paulus kirke, Linderud gård, Slottskirken og Dronning Sonjas kunsthall ved Slottet. For å nevne noen få av tilsammen 12 ulike scener ulike steder i Oslo.

Hele programmet og informasjon om billetter kan du lese på festivalens hjemmesider.

Powered by Labrador CMS