Cato Zahl Pedersen
Cato Zahl Pedersen

I morgen åpner en viktig og interessant fotoutstilling i Rådhusgata

Fotograf Arnfinn Johnsen har kjørt 21 000 km i bil mellom Kirkenes og Kristiansand i koronaåret for å møte alle 85 norske, paralympiske gullvinnere.

Publisert

Portretter av Birgit Skarstein og Salum Kashafali vises for første gang på utstillingen i Fotografiens Hus i Oslo.

– I 2020 feiret man 60-årsjubileet for de paralympiske leker. I løpet av denne tiden har 104 norske utøvere tatt 296 gullmedaljer. Etter å ha portrettert 115 norske gullvinnere i OL gjennom 29 år, lå ideen om paralympiske gullportretter bare og ventet på meg.

Prosjektet BEST tangerer både idrett, idrettshistorie og kunstfeltet. Hovedintensjonen bak prosjektet handler om likeverd: Å hedre våre paralympiske vinnere på lik linje med de «vanlige» olympiske vinnerne.

Eva Renate Nesheim Indrevoll.
Eva Renate Nesheim Indrevoll.

Valgte selv location

Grunnidéen til Arnfinn Johnsen har vært å portrettere våre gullvinnere som medmennesker, hvor presentasjonen – ikke prestasjonen - er poenget. Fotografen har ønsket å bevare deres verdi som individer uavhengig av gullmedaljene.

Det finnes rikelig av fotografier av jubelscener, når målstreken brytes, når ballen går i mål eller fra seierspallen med smil, medaljer og nasjonalsang. Arnfinn Johnsen ønsker heller å la oss komme nærmere disse tiljublede menneskene gjennom sitt kameraøye – som medmennesker.

Portrettene er gjort i sort-hvitt, et uttrykk som viderefører en portretthistorie som strekker seg i linje tilbake til fotografiets begynnelse i 1826. Gullvinnerne har selv i stor grad valgt stedet der de vil bli portrettert, og bildene følger i så måte en tradisjon der mennesker blir portrettert i sitt eget miljø: det være seg hjemme, ute, inne, på jobb eller andre steder som tilhører hverdagen.

Powered by Labrador CMS